Social 5 Martie 2017 13:55
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, precizeaza ca municipalitatea a decis infiintarea unei societati comerciale pe actiuni cu obiectul principal de activitate consolidarea cladirilor cu risc seismic, in conditiile in care in peste 20 de ani au fost consolidate doar 79 de imobile, dintre care doar 20 cu surse de la bugetul local.

Acordul de principiu pentru infiintarea societatii comerciale pe actiuni a fost dat in sedinta CGMB din 28 februarie, municipialitatea precizand ca, inainte de preluarea mandatului actualei administratii a Primariei Capitalei, mai multe institutii din cadrul municipalitatii se ocupau de situatia cladirilor cu risc seismic, neexistand o singura institutie care sa se dedice exclusiv rezolvarii problemei.

Municipalitatea mentioneaza ca, de-a lungul anilor, personalul implicat in activitatea de consolidare a cladirilor cu risc seismis s-a confruntat cu numeroase dificultati, precum timpul lung de la identificarea si expertizarea cladirii pana la finalizarea lucrarilor si predarea cladirii catre proprietar, convingerea proprietarilor pentru a accepta relocarea temporara, lipsa documentelor cadastrale, proprietarii aflati in strainatate, imposibilitatea demararii lucrarilor in absenta acordului majoritatii locatarilor, scrie News.ro.

In Capitala sunt 347 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, 174 dintre ele reprezentand pericol public si 330 de imobile sunt incadrare la clasa a II-a de risc seismic.

Pana in prezent au fost consolidate 79 de cladiri, dintre care 20 cu surse de la bugetul local, iar pentru 62 de cladiri din cele incadrate in clasa I de risc seismic pericol public au fost depuse documentele legale de catre asociatiile de proprietari, insa doar pentru opt imobile sunt incheiate contracte de executie a lucrarilor, la doua dintre acestea fiind incepute lucrarile, precizeaza municipalitatea.

Pentru alte 21 de cladiri sunt elaborate proiectele de consolidare, iar pentru 19 imobile, dosarele proprietarilor sunt incomplete.

Primaria Capitalei aminteste ca au fost puse la dispozitia bucurestenilor care doresc sa-si reconsolideze locuintele doua blocuri cu 128 de apartamente, in centrul Capitalei, unde sunt ocupate doar 41 de apartamente.

In ceea ce priveste cladirile de patrimoniu aflate in subordinea primariei, pana in prezent au fost reabilitate monumente istorice precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu, Muzeul "Nicolae Minovici", Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu", sediul vechi al Primariei Capitalei, Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta, Arcul de Triumf si teatrele Constantin Tanase si Evreiesc.

Citeste si:
Mai multe blocuri și imobile din Capitală nu vor avea apă caldă...
Mai multe blocuri și imobile...

Reprezentantii primariei precizeaza ca au fost reabilitate 100 de scoli in cadrul programului „Reabilitarea Infrastructurii Educationale din Bucuresti".

Au mai fost initiate demersuri pentru consolidarea sediului Primariei Sector 5, incadrat in clasa a II-a de risc seismic, Centrul Militar Zonal si alte trei imobile.

In Centrul Istoric, Primaria Capitalei va incheia contracte in cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbana pentru consolidarea a trei imobile, pentru alte 10 cladiri fiind elaborate studii si expertize, urmand a se decide in Consiliu daca lucrarile vor fi finantate de la bugetul local sau in parteneriat privat.

Societatea comerciala care va avea ca obiect de activitate consolidarea cladirilor cu risc seismic se afla printre cele 19 firme pentru infiintarea carora consilierii generali ai Capitalei si-au dat acordul in ultima sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Citeste si:
Ciucă şi-a exprimat susţinerea faţă de consolidarea bazelor...
Ciucă şi-a exprimat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.