Targuri ale Martisorului sunt organizate in primele zile ale lunii martie in Bucuresti, in curti de muzee sau la mall, pe marile bulevarde si in centre comerciale.

La Bucuresti Mall, la Muzeul National al Taranului Roman, la Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti” sau pe bulevardul Magheru trecatorii au de ales intre obiecte unicat, de serie, lucrate manual, cu snur rosu si alb, din lana sau bumbac, podoabe pentru zilele de sarbatoare care vin, 1 si 8 Martie.

La Muzeul National al Taranului Roman, artizanii au adus obiecte din hartie de ziar, seminte, fetru, pasta fimo, podoabe, lut, rotite de ceas, metal, taste de computer, rasina sintetica, ceramica, sticla, email, argint, lemn, piatra si flori, etamina, margele.

Alaturi de participantii invitati la targ se numara ca in fiecare an si scoli, fundatii, asociatii, organizatii care desfasoara actiuni cu caracter umanitar pentru copii si sprijin pentru categoriile defavorizate.

Devenita accesoriu traditional al Targului Martisorului, oferta gastronomica este cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucatarie naturala, chiar daca zona reprezentata este rurala sau urbana: turta dulce, prajiturele de casa, cozonaci si alte produse de patiserie - Bucovina, Alexandria, Baia Mare si Buzau, miere, dulceturi - Ilfov, ceaiuri si plante de leac din Dambovita.

Targuieli se fac pana miercuri, intre orele 10.00-18.00, in curtea interioara a MNTR, sala Acvariu, holul de intrare - Studioul Horia Bernea, sala Foaier. In acest an, lucrarile de consolidare ale cladirii din Soseaua Kiseleff au determinat restrangerea spatiului pentru targ si limitarea numarului de participanti. Biletul de intrare este 4 lei, 2 lei pret redus (elevi, studenti, pensionari).

Targul Martisorului la Bucuresti Mall

Cei care aleg sa faca cumparaturi la mall gasesc martisoare si in mall-urile din Capitala. O gama variata de produse traditionale, dar si suprarealiste confectionate din lut, textile, hartie, lana, piele si sticla sunt pe alese.

In plus, comerciantii au pregatit decoratiuni florale, cosmetice bio, bijuterii fanteziste, mici sculpturi in ciocolata belgiana, artizanat, articole si accesorii hand-made, accesorii din blana naturala, gravuri. Pentru nehotarati, vanzatorii pot concepe cadouri deosebite din gama variata de produse unicat din flori de lavanda sau obiecte artizanale realizate in tehnica Tiffany, confectionate de priceputi artisti plastici.

De Martisor, targ cu talc... la Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti”

Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti” organizeaza pana pe 8 martie targul ”De Martisor. Targ cu talc...” care isi propune promovarea vechiului obicei al daruirii, la inceput de primavara, a micilor obiecte artizanale cu rol protector precum si a mestesugului stimuland creativitatea, originalitatea si inspiratia ce dau nastere unor martisoare deosebite.
Citeste si:
Bianca Drăgușanu a găsit 21.000 de euro într-un mall din Capitală....
Bianca Drăgușanu a găsit...

Vizitatorii sunt asteptati sa admire si sa aleaga pentru cei dragi martisoare atat traditionale, de la mesteri populari, cat si martisoare inedite, realizate cu multa imaginatie si din materiale neconventionale, realizate de artisti plastici si studenti.

Simbol al primaverii si renasterii naturii, martisorul era confectionat, in satele de odinioara, dintr-un snur bicolor alb/ rosu de care se agata o moneda de aur sau argint pe care parintii il daruiau copiilor la 1 Martie pentru a fi sanatosi, bogati si norocosi. Desi martisorul si-a schimbat forma in timp, si-a pastrat esenta de simbol al protectiei, fertilitatii.

Programul targului este de la 9.00 la 17.00, pana la 8 martie. Tot in aceasta perioada, la sfarsit de saptamana, vor avea loc ateliere pentru copii de confectionat martisoare si felicitari.

Pe Bulevardul Magheru, dar si in Piata Romana din Bucuresti, comerciantii vand martisoare de la 1 leu, pana la cateva zeci de lei, de la cele traditionale, la cele adaptate sau inspirate de personaje indragite de copii, pictate, pe hartie, crosetate, mici bijuterii.

Citeste si:
Târg de Sfântul Nicolae la Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Târg de Sfântul Nicolae la...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.