Publicatia medicala Acta Neuropathologica dezvaluie rezultatele unui studiu realizat in Marea Britanie, care arata ca fotbalistii sunt mai expusi decat restul persoanelor la maladii neurologice ce pot duce la dementa. Studiul a fost realizat pe un esantion de 40 de fosti fotbalisti (13 profesionisti) afectati de dementa si spitalizati la Swansea (Tara Galilor), in perioada 1980-2010.

Oamenii de stiinta au efectuat sase autopsii la University College London Hospital si Spitalul National Britanic de neurologie si neurochirugie, iar sase din acestea au aratat semne de encefalopatie traumatica cronica (ETC). Aceasta afectiune cerebrala a fost observata deja la fosti jucatori de fotbal american si la fosti boxeri care au primit numeroase lovituri la cap de-a lungul carierei, scrie L'Equipe.

"Rezultatele noastre arata o potentiala legatura intre practicarea fotbalului si ETC. Este o nevoie urgenta de a identifica aceste riscuri. Este indispensabil de un studiu la scara mare si este nevoie de cooperare unor organizatii profesioniste, a federatiei engleze si FIFA", a explicat autoarea studiului, doctorul Helen Ling, de la Institutul de Neurologie de la University College London (UCL).

Acest studiu a relevat ca fosti jucatori, a caror autopsie a aratat ca aveau ETC, aveau si Alzheimer. Dar doctorita Ling crede ca legatura dintre aceste maladii nu este stabilita clar: "Cel mai probabil este o combinatie intre aceste doua boli si asta a dus la dementa", a apreciat ea. Primele semne de dementa la persoanele studiate apar devreme, la circa 65 de ani, adica mai devreme cu zece ani decat la majoritatea oamenilor afectati.

ETC nu poate fi diagnosticata decat post-mortem, iar pana in prezent a fost detectata la un numar mic de fotbalisti profesionisti, printre care fostul capitan al Braziliei Hilderaldo Bellini si Jeff Astle, fost atacant la West Bromwich Albion, decedat in 2002 la 59 de ani.

Spre deosebire de pugilisti sau jucatori de fotbal american, fotbalistii sunt rareori victime ale loviturilor de cap violente ce duc la pierderea cunostintei. Daunele sunt cauzate de ceea ce specialistii califica drept "impact repetat, dar fara comotie".

Studiul nu demonstreaza daca daunele de la creier sunt efectul loviturilor in minge, coliziunilor intre jucatori sau altor factori.

Fotbalistii, afectati de loviturile repetate cu capul

In septembrie 2016, revista EBioMedicine a publicat rezultatele unui studiu efectuat de universitatea scotiana Stirling, care demonstra ca jocul de fotbal poate avea un impact semnificativ asupra functiilor de memorie ale creierului.
Citeste si:
Cutremure în Turcia: În mijlocul dezastrului sunt prinşi şi mulţi...
Cutremure în Turcia: În...

Acest studiu demonstra ca in timpul celor 24 de ore de dupa o sedinta de antrenament in care se exerseaza jocul cu capul, capacitatea memoriei poate fi redusa de la 41 la 67%. Studiul s-a bazat pe o serie de 20 de lovituri de cap efectuate de un grup de jucatori, care au preluat un balon propulsat de o masina cu viteza si puterea unei mingi executate de la corner.

In mai 2016, Federatia Engleza a autorizat deschiderea unei anchete in privinta unei eventuale legaturi intre loviturile de cap si leziune cerebrale. Ancheta a fost comandata dupa cererea familiei lui Jeff Astle privind circumstantele mortii acestuia, in 2002, la 59 de ani, iar rezultatele au aratat ca a fost vorba de un "accident de munca".

Studiul publicat de revista Acta Neuropathologica arata ca riscurile sunt extrem de mici ca fotbalistii de "duminica" sa aiba afectiuni cerebrale.

Citeste si:
Dana Roba nu mai are gust și miros. Loviturile lui Daniel Balaciu...
Dana Roba nu mai are gust și...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.