In urma sesizarii Greenpeace Romania cu privire la transporturi ilegale de lemn, Garda Forestiera Valcea a continuat controalele in zona Gureni si a confiscat peste 4.000 de metri cubi de lemn.

In urma sesizarii trimise de Greenpeace Romania la finalul lunii noiembrie cu privire la transporturi ilegale de lemn in zona localitatii Gureni din judetul Gorj, Garda Forestiera Valcea a realizat controale in luna decembrie, a aplicat 32 de amenzi contraventionale in valoare de 320.000 de lei (aproximativ 71.000 euro) si a confiscat 933 de metri cubi de lemn rotund si lemn de foc si 218 metri cubi de cherestea.

Activitatile de control ale Garzii Forestiere Valcea au continuat pe raza ocoalelor silvice de stat Tismana, Pades, Runcu si a ocolului silvic privat Brancusi, in zona localitatilor Tismana, Pades, Runcu, Pestisani si Gureni, la sediile administratorilor silvici, in padure si la operatori economici. In urma controlului, au fost aplicate 13 sanctiuni contraventionale, cu o valoare totala a amenzilor de 114.000 lei (aproximativ 25.000 euro) si a fost confiscat un volum de 4.456 metri cubi de lemn. La solicitarea Garzii Forestiere, la o parte din verificari au participat si reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Judetean Gorj, in baza planului comun de actiune „Scutul Padurii”.

Potrivit unui comunicat remis 9am, aceste rezultate ale Garzii Forestiere sunt un indiciu al gravitatii situatiei din padurile Romaniei si subliniaza in continuare nevoia urgenta de controale ample precum si aplicarea unor sanctiuni substantiale care sa descurajeze fenomenul.

„Apreciem activitatea Garzii Forestiere Valcea si incurajam o abordare activa in controlul respectarii regimului silvic de catre toti actorii din domeniu, de la cei privati la Romsilva. Greenpeace Romania s-a adresat ocoalelor silvice Tismana, Pades, Runcu si Brancusi cu solicitarea de a efectua cat de curand posibil un control riguros in padurile administrate de acestea, pentru a identifica de unde provine acest volum de peste 5.000 de metri cubi de lemn ilegal,” declara Ionut Apostol, director de campanii al Greenpeace Romania.

Citeste si:
Peste 540 de replici ale celor două cutremure din Gorj, patru doar...
Peste 540 de replici ale...

Greenpeace Romania incurajeaza persoanele care vor sa se implice in protejarea padurilor sa foloseasca www.inspectorulpadurii.ro pentru verificarea legalitatii transporturilor de lemn si www.salvezpadurea.ro pentru raportarea catre autoritati a taierilor de arbori suspecte a fi ilegale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.