Televiziunea Romania TV a fost amendata cu 100.000 de lei de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), marti, pentru emisiunile in care s-a discutat despre omul de afaceri George Soros si pentru cele reclamate de Cristina Guseth, in care i s-au adus acuzatii ei si Monicai Macovei.

”Cand am facut aceasta autosesizare am vazut ca se lansau tot felul de ipoteze si acuzatii legate de Soros. La inceput cred ca toata lumea a luat-o putin in gluma. Dupa aceea, cand am vazut ca de dimineata pana seara, si cred ca nu a fost nicio zi si se vede din redactarea acestei monitorizari, cat a fost de mare dezinformarea, manipularea. De dimineata pana seara la Romania TV s-a vorbit despre Soros (...) Niciun moment nu s-a spus cine e Soros, ce a facut (...) de dimineata pana seara, tot ce era legat de Soros era rau, daca se scadeau salarii sau daca nu stiu ce se intampla era rau (...) daca era ceva legat de Iohannis era tot din cauza lui Soros, toti erau oamenii lui Soros, toti faceau ceva din cauza lui Soros. Parerea mea este ca Soros a fost doar un pretext, pentru ca era nevoie inainte de campanie electorala, in campanie electorala, sa existe cineva care sa fie folosit drept cal de bataie. Si, intr-adevar, a fost folosit”, a spus Dorina Rusu.

Membrul CNA a adaugat ca din cauza ca nu au fost sedinte ale forului audiovizual s-a ajuns la acuzatii extraordinar de grave.

”Pentru ca nu am avut sedinta, s-a ajuns la niste acuzatii extraordinar de grave, niste aberatii, niste monstruozitati legate de faptul ca Soros a pus focul la Colectiv, care au continuat dupa aceea sub alte forme. Intr-un fel sau altul acuzatia legata de Colectiv a fost extinsa si la Bamboo. In momentul in care lasi sa se extinda o asemenea infectie, ea are niste consecinte care nu mai pot fi controlate”, a mai spus Dorina Rusu.

Ea s-a intrebat in cadrul sedintei care ar fi putut fi interesul public pentru care omul de afaceri George Soros a fost ”demonizat” in Romania.

”Care sa fie interesul public pentru care o persoana, care are 86 de ani, care traieste in America, care nu mai are demult treaba cu ce se intampla in Romania, care a finantat la inceputurile democratiei organizatii neguvernamentale care au militat si care si acum o fac pentru drepturile omului, libetate, democratie, toleranta, diversitate, care sa fie motivul, interesul ca un asemenea personaj sa fie demonizat in Romania? Ce a facut Soros? Care e problema?”, a mai afirmat Dorina Rusu.

Valentin-Alexandru Jucan: "Se folosesc franturi de adevar"

Metoda este urmatoarea. Cred ca de la aceasta forma de paza informationala ar trebui sa pornim. Exista cateva franturi de adevar care pot fi probate (...) Se folosesc bucatele de adevar pe care se construieste un intreg esafodaj si pe care se construiesc acuzatiile pe care publicul nu mai reuseste sa le distinga de fapte si opinii, de realitate si de supozitii si speculatii. Publicul avand in minte niste chestiuni simple, care pot fi adevarate, nu mai pot discerne mai departe. Pornind de la niste nimicuri adevarate intregul scenariu capata valente de adevar. Aceasta este schema pe care se merge si nu doar la Romania TV”, a spus, la randul lui Valentin-Alexandru Jucan.
Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Eu cred ca trebuie sa luam o atitudine fata de aceste mecanisme de manipulare, pentru ca nu se poate sa foloseasca televiziunile astfel de mecanisme fara absolut nimic - fara dovezi, fara realitate”, a spus Orsolya Eva Borsos.

Sanctiunea a fost apliata in baza articolelor 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului si 40, alineatele 1 si 2, 65, litera c, 64, alineatul 1, literele a si b si 47, alineatul 1 din Codul audiovizualului.

”Toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor”, arata articolul 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului.

Articolul 65, litera c prevede ca titlurile si textele afisate pe ecran sa reflecte cat mai fidel esenta faptelor si datelor prezentate. ”In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: a) asigurarea unei distinctii clare intre fapte si opinii; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta”, arata articolul 64, alineatul 1.

Citeste si:
Monica Macovei a provocat un grav accident în Constanța. Un bărbat...
Monica Macovei a provocat un...

Articolul 47, alineatul 1 arata ca este interzisa difuzarea in programele audiovizuale a oricaror forme de manifestari antisemite sau xenofobe.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.