Inalta Curte de Casatie si Justitie anunta ca va lua in discutie pe 5 ianuarie inlocuirea masurii controlului judiciar pe cautiune cu masura arestarii preventive in lipsa in cazul lui Sebastian Ghita, dupa ce fostul deputat a incalcat conditiile impuse de controlul judiciar.

Decizia anuntata vineri de instanta suprema vine dupa ce, joi, Politia a sesizat ICCJ ca fostul deputat nu s-a prezentat pentru a semna la sediul Inspectoratul de Politie Judetean Prahova, din Ploiesti, cand era programat.

In cazul in care judecatorii considera ca Sebastian Ghita a incalcat prevederile controlului judiciar, ar putea emite un mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui.

Inspectoratul de Politie Judetean Prahova a trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie documentele prin care a anuntat ca Sebastian Ghita a incalcat termenii controlului judiciar in dosarul in care a fost trimis in judecata alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova, dupa ce joi nu s-a prezentat pentru a semna la sediul IPJ din Ploiesti, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Potrivit acestora, la instanta suprema au fost trimise documente care arata ca Ghita nu s-a prezentat joi, la ora 10.30, la Politia Prahova.

Pe de alta parte, surse din DNA au declarat ca procurorii anticoruptie vor cere din nou arestarea preventiva in lipsa a lui Sebastian Ghita dupa ce ICCJ va fi anuntata ca acesta a incalcat termenii controlului judiciar.

Este a doua cand DNA cere emiterea unui mandat de arestare in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita

Sebastian Ghita trebuia sa se prezinte joi, la ora 10.30, la sediul IPJ Prahova in cadrul vizitei saptamanale prevazute de controlul judiciar. Ghita nu a venit, aceasta fiind prima oara cand parlamentarul incalca prevederea privind faptul ca trebuie sa semneze o data pe saptamana la sediul Politiei Prahova.

Sebastian Ghita a incalcat si in 21 decembrie o alta prevedere a controlului judiciar, in momentul in care nu s-a prezentat cand a fost citat in fata procurorilor DNA Ploiesti, dupa ce cu doua zile inainte semnase la IPJ Prahova, scrie News.ro.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Marti, instanta suprema a respins cererea DNA Ploiesti de emitere a unui mandat de arestare preventiva in lipsa a fostului deputat Sebastian Ghita si a mentinut masura controlului judiciar pe cautiune, cu interdictia de a parasi tara in dosarul in care acesta este cercetat sub control judiciar.

Un complet de trei judecatori de la instanta suprema decisese, in 16 decembrie, ca lui Sebastian Ghita sa ii fie ridicata interdictia de parasire a tarii, una dintre obligatiile din cadrul controlului judiciar pe cautiune.

Fostul deputat este cautat din 21 decembrie, dupa ce a fost chemat la DNA Ploiesti, in dosarul de coruptie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair in Romania, si nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

Sebastian Ghita nu avea dreptul sa plece din tara fara acceptul procurorilor pentru ca decizia din 16 decembrie, pana la judecarea contestatiei, nu era definitiva. Politistii l-au cautat pe Sebastian Ghita la locuinta sa din Ploiesti, dar si in alte locuri pe care acesta le frecventa, insa nu l-au gasit, iar in 22 decembrie au anuntat Inalta Curte de Casatie si Justitie ca fostul deputat a incalcat termenii controlului judiciar pe cautiune.

Citeste si:
Oana Roman primește amenințări dure din partea internauților....
Oana Roman primește...

De asemenea, politistii au informat DNA Ploiesti ca Sebastian Ghita nu a fost gasit dupa ce pe numele lui a fost emis mandatul de aducere.

Ultima data, Sebastian Ghita s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, in cadrul controlului judiciar pe 19 decembrie.

Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in doua dosare penale

Unul dintre acestea in care, alaturi de Ghita, sunt acuzati si fostii sefi ai Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie Prahova Constantin Ispas se afla pe rolul instantei supreme.

In acest dosar, Sebastian Ghita este acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, santaj, spalare de bani, folosirea de informatii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, precum si pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

Citeste si:
Urmărit în România, Sebastian Ghiță se relaxează pe plajă, în Grecia
Urmărit în România, Sebastian...

In aprilie 2016, procurorii DNA Ploiesti au admis cererea lui Sebastian Ghita de constituire a cautiunii in limita sumei de 59.417.133 lei, dupa ce acesta a depus garantii reale imobiliare si mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentand echipamente ce apartin unei societati comerciale si opere de arta, toate in valoare de 86.652.513,50 lei.

In cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sebastian Ghita este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu.
Ghita este acuzat ca i-a dat lui Badescu o casa pentru a primi finantare de la bugetul local pentru asociatia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghita este urmarit penal in alte doua dosare de coruptie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania in 2012 si cel in care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Hertanu este acuzat de fraude cu fonduri europene si alte infractiuni, in acesta din urma fiind cercetati si fostul sef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum si fiul acestuia Vlad Cosma.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Sebastian Ghita a mai fost cercetat in dosarul ”Tracia - Asesoft”. La inceputul lunii martie, judecarea dosarului ”Tracia - Asesoft” in care Sebastian Ghita si alte opt persoane au fost acuzati de inselaciune in legatura cu tranzactii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a incetat ca urmare a prescriptiei.

Sebastian Ghita a ramas fara imunitate dupa ce mandatul sau de deputat a incetat in decembrie, dupa alegerile parlamentare.

Ghita a fost deputat intre 2012 si 2016. In acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, insa acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel ca nu a intrat in Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.