Avocatul lui Sebastian Ghita, Bogdan Micu, a declarat joi, pentru News.ro, ca nu a putut lua legatura cu fostul deputat si nu are de gand sa il caute, dar il va reprezenta in continuare la termenele de la instanta.

"Nu am putut lua legatura cu el si nici nu am de gand sa il caut eu. Am niste contracte de reprezentare in instanta, o sa ma prezint acolo", a spus avocatul lui Ghita, potrivit News.ro.

Fostul deputat Sebastian Ghita, pe numele caruia procurorii DNA au emis, miercuri dupa-amiaza, un mandat de aducere, este dat in consemn la frontiera, dar si la toate unitatile de politie, el nefiind gasit la domiciliu si nici in locurile pe care le frecventeaza.

Politistii l-au cautat pe Sebastian Ghita la locuinta sa din Ploiesti, dar si in alte locuri pe care acesta le frecventa, insa nu l-au gasit.

„Il cautam in judetul Prahova, iar IPJ Prahova colaboreaza cu toate celelalte unitati din cadrul IGPR, carora le-a fost comunicat acest act procedural. Cautarile continua si, in momentul in care se considera ca nu a fost gasit la locurile de interes, se intocmeste un proces-verbal care este adus la cunostinta emitentului de indata”, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Prahova, Marian Popescu.

Conform procedurilor, dupa primirea unui astfel de proces-verbal, procurorii DNA pot cere instantei emiterea unui mandat de arestare in lipsa pe numele celui cautat.

Sebastian Ghita ar fi trebuit sa se prezinte la politie si DNA de cate ori este chemat

Potrivit unor surse din Politia Prahova, Sebastian Ghita, aflat sub control judiciar in unul dintre cele patru dosare instrumentate de DNA in care este pus sub acuzare, s-a prezentat ultima data luni la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, in cadrul controlului judiciar. Masura controlului judiciar, dispusa de DNA in dosarul in care Ghita este cercetat alaturi de mai multi politisti si procurori din Prahova, fiind suspectat de dare de mita, santaj si cumparare de influenta, ii interzice fostului parlamentar sa paraseasca teritoriul Romaniei fara incuviintarea organelor de urmarire penala.
Citeste si:
Cum să alegi un avocat specializat în drepturile omului și litigii...
Cum să alegi un avocat...

Sebastian Ghita trebuia sa se prezinte miercuri la DNA Ploiesti, in dosarul de coruptie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair in Romania, in care fostul deputat este cercetat alaturi de Victor Ponta. La DNA au mers insa doar avocatii lui Ghita, ulterior procurorii emitand pe numele acestuia un mandat de aducere.

Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghita pentru a organiza vizita lui Tony Blair, iar in schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

In 6 septembrie, Ponta a fost pus sub control judiciar de DNA Ploiesti in acest dosar, dar masura preventiva a incetat la inceputul lunii noiembrie. Totodata, in 12 octombrie, procurorii DNA Ploiesti au pus sechestru asigurator pe un imobil al lui Victor Ponta.

Si Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar in acelasi dosar, dar instanta suprema a anulat masura preventiva in 13 septembrie. Ulterior, procurorii DNA Ploiesti au pus sechestru pana la concurenta sumei de 220.000 de euro pe averea lui Ghita.

Sebastian Ghita, trimis in judecata in doua dosare

Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in doua dosare penale. Unul dintre acestea in care, alaturi de Ghita, sunt acuzati si fostii sefi ai Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie Prahova Constantin Ispas se afla pe rolul instantei supreme. In acest dosar, Sebastian Ghita este acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, santaj, spalare de bani, folosirea de informatii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, precum si pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere. In 22 noiembrie, instanta a decis ca Sebastian Ghita sa ramana sub control judiciar pe cautiune si cu interdictia de a parasi tara.
Citeste si:
Urmărit în România, Sebastian Ghiță se relaxează pe plajă, în Grecia
Urmărit în România, Sebastian...

In cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sebastian Ghita este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu. Ghita este acuzat ca i-a dat lui Badescu o casa pentru a primi finantare de la bugetul local pentru asociatia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghita este urmarit penal in alte doua dosare de coruptie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania in 2012 si cel in care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Hertanu este acuzat de fraude cu fonduri europene si alte infractiuni, in acesta din urma fiind cercetati si fostul sef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum si fiul acestuia Vlad Cosma.

Sebastian Ghita a mai fost cercetat in dosarul ”Tracia - Asesoft”. La inceputul lunii martie, judecarea dosarului ”Tracia - Asesoft” in care Sebastian Ghita si alte opt persoane au fost acuzati de inselaciune in legatura cu tranzactii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a incetat urmare a prescriptiei.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Totodata, la sfarsitul lunii septembrie, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual, in cazul autodenuntului lui Sebastian Ghita privind teza de doctorat a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. In 20 decembrie, Parchetul instantei supreme a decis clasarea acestui dosar.

Sebastian Ghita a ramas fara imunitate dupa ce mandatul sau de deputat a incetat in luna decembrie, dupa alegerile parlamentare.

Ghita a fost deputat intre 2012 si 2016. In acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, insa acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel ca nu a intrat in Parlament.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.