Piciorul diabetic, ulcerul varicos si escarele sunt cele mai frecvente tipuri de rani cronice, afectand peste un milion de romani. Acestea presupun deseori dureri persistente, risc constant de infectii, limitarea activitatilor zilnice, vizite interminabile la medicul specialist si costuri ridicate. De cele mai multe ori, tratamentele traditionale nu dau rezultate, ranile ramanand expuse la riscul de suprainfectare. In ultimii ani, insa, metodele de tratament au evoluat simtitor. Ranile sunt acum vindecate fara interventii chirurgicale, cu ajutorul pansamentelor moderne, hidroactive.

Ce sunt ranile?

Rana reprezinta o discontinuitate la nivelul pielii, o lipsa de tesut.

O rana usoara, precum o taietura, o julitura sau o arsura, se vindeca de obicei intr-un interval de 2-4 saptamani. Acest lucru este valabil pentru majoritatea ranilor, datorita capacitatii de regenerare a tesuturilor. Acestea sunt rani acute.

Ranile care nu se vindeca timp de sase saptamani sunt considerate cronice. Ranile cronice au o varietate de cauze, inclusiv probleme circulatorii, diabet sau infectii. Printre cei mai intalniti factori ce pot duce la o vindecare greoaie sau intarziata a ranii se numara: diabetul, bolile cardiace, circulatia sangvina deficitara (venoasa sau arteriala), imobilizarea prelungita, infectiile, fumatul, varsta etc.

Cele mai frecvente tipuri de rani cronice

Ranile pe piciorul diabetic. Aproximativ 15% dintre pacientii diabetici dezvolta ulceratii in timpul vietii si, odata aparuta, aceasta leziune creste de 8 ori riscul de amputatie a piciorului. Din numarul total al amputatiilor de gamba non-traumatice, 85% sunt cauzate de un ulcer diabetic.

Ulcerul varicos este cel mai frecvent tip de ulcer de piele, reprezentand 73-75% dintre ulcerele de gamba. Ulcerul varicos este expresia dezechilibrelor metabolice de la nivelul pielii si al tesutului subcutanat pe fondul insuficientei venoase cronice. Acest tip de rana deschisa, cu vindecare intarziata, afecteaza in general persoanele in varsta (1-3 % dintre persoanele cu varsta de peste 65 de ani) si este mai frecvent la femei (80% dintre pacienti sunt femei).

Escara
apare din cauza presiunii exercitate asupra diferitelor parti ale corpului la persoanele imobilizate la pat sau in carucior si reprezinta cauza decesului a 7-8% din totalul pacientilor cu paralizie totala a membrelor inferioare. Escara reprezinta o leziune a pielii care apare atunci cand tesuturile moi sunt comprimate intre o proeminenta osoasa si un plan dur extern, pentru o perioada indelungata. Planul extern poate fi salteaua, scaunul cu rotile sau chiar alte parti ale corpului. Comprimarea tesuturilor moi (piele sau muschi) pentru mai mult timp intrerupe circulatia sangelui, tesutul degradandu-se astfel constant. Si aceasta afectiune este mai frecventa in randul persoanelor in varsta, doua treimi din cazuri inregistrandu-se la pacientii de peste 70 de ani. Dintre persoanele tinere care sufera de escara, majoritatea sunt barbati cu varsta de 30 de ani, probabil din cauza faptului ca acestia sunt mai predispusi sa sufere traumatisme vertebro-medulare.

Citeste si:
Portalul magic 2.2 își deschide larg ușile pentru a trimite toată...
Portalul magic 2.2 își...

Desi cauzele aparitiei acestora sunt diferite si necesita tratamente generale diferite (medicamentatie specifica afectiunii de baza), tratamentul local respecta aceleasi principii, evolutia ranilor fiind, de asemenea, similara.

Etapele de vindecare ale unei rani:

1. Faza de curatare – in prima faza, rana este de cele mai multe ori incarcata cu microbi si resturi celulare. Rana poate sangera, poate secreta puroi si poate fi dureroasa;
2. Faza de regenerare – in aceasta etapa, tesuturile se regenereaza printr-un proces complex numit granulatie;
3. Faza de cicatrizare – in acest stadiu, rana isi micsoreaza dimensiunea, apare piele noua; acum este important ca tratamentul sa protejeze tesutul nou format.

Cu toate acestea, metodele traditionale de tratament (care utilizeaza apa oxigenata sau cloramina pentru curatarea ranii si preparate pe baza de nitrat de argint, acid boric, hidrocortizon pentru tratamentul efectiv) necesita un timp indelungat pentru vindecare. In cazuri extreme, ranile nu se vindeca nici in ani de zile.

Pansamentele hidroactive necesita un timp de vindecare semnificativ redus

Potrivit unui comunicate remis 9am, metoda pe baza de pansamente hidroactive este singura care sporeste substantial confortul pacientului. Actiunea acestora se bazeaza pe crearea unui mediu echilibrat, favorabil regenerarii tesutului si inchiderii ranii. Mai mult, acestea nu contin substante medicamentoase si nu provoaca alergii, actiunea lor bazandu-se pe principii fizice, proprii structurii si materialului component.
Citeste si:
Un liceu ultramodern stă închis din cauza unui transformator....
Un liceu ultramodern stă...

Odata aplicate pe rana, acestea mentin un mediu umed echilibrat, favorabil procesului de vindecare. Mai mult, pansamentele hidroactive mentin un Ph optim, care favorizeaza regenerarea tesutului. Astfel, o rana tratata fara succes ani de zile prin metodele traditionale se poate vindeca in 3-4 luni cu ajutorul pansamentelor hidroactive.

Pansamentele hidroactive atenueaza durerea atat in momentul schimbului de pansament, cat si pe parcursul mentinerii pe rana.

Pansamentele hidroactive atenueaza durerea la nivelul ranii, prin reducerea incarcarii microbiene si asigura un schimb atraumatic (nu se lipeste de aceasta). Pe langa eficienta terapeutica incontestabila, acestea sunt si usor de aplicat, facilitand efectuarea tratamentului ambulator sau la domiciliu. De cele mai multe ori, dupa un prim consult medical si alegerea pansamentului potrivit, tratamentul poate fi continuat acasa, cu ajutorul unui apartinator fara a renunta, insa, la supravegherea constanta a cadrului medical.

Pansamentele hidroactive nu trebuie sa fie schimbate la fel de frecvent ca pansamentele traditionale
Citeste si:
Elena Merișoreanu, mărturisiri dureroase din perioada în care a...
Elena Merișoreanu,...

Daca tratamentele traditionale impun schimbarea zilnica a pansamentelor indiferent de etapa in care se afla rana, unele pansamente hidroactive pot fi schimbate si o data la 3-4 zile. Atunci cand, in urma aplicarii pansamentelor potrivite, rana depaseste faza de curatare (dupa ce infectia, fibrina, exsudatul in exces au fost indepartate), se vor aplica pansamente dedicate inchiderii complete a ranii, care pot fi schimbate o data la 3-4 zile, calitatea vietii pacientului fiind, astfel, vizibil imbunatatita.

Pansamentele hidroactive reduc semnificativ posibilitatea dezvoltarii infectiilor

Odata aplicate pe rana, pansamentele umede pastreaza tesutul sanatos intact si curata rana prin indepartarea depozitelor fibrinoase, a celulelor moarte si a germenilor. Astfel, zona afectata nu risca sa se infecteze.

Hidroterapia in doi pasi poate fi cea mai buna decizie pe care o ia pacientul care sufera de rani cronice
Citeste si:
6 trucuri care te ajuta sa renunti la un obicei daunator: rosul...
6 trucuri care te ajuta sa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.