Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, a declarat pentru News.ro ca data la care statul roman va semna actul de vanzare-cumparare, cu valoare de 11 milioane de euro, cu mostenitorii operei lui Constantin Brancusi a fost amanata, in urma solicitarii venite din partea Guvernului, pentru 20 decembrie.

Ne-am intalnit, ei ne-au propus data de 20 decembrie si am fost de acord. Initial, spusesera de 30 noiembrie, apoi ne-au rugat sa amanam, pentru ca este nevoie sa faca rectificari bugetare si alte lucruri”, a declarat Bogdan Grabowski pentru News.ro.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anuntat ca opera “Cumintenia Pamantului“ va fi achizitionata de statul roman.

Lucrarea a fost realizata in 1907 si expusa pentru prima data la Bucuresti in 1910. In 1911, Constantin Brancusi a vandut sculptura ”Cumintenia Pamantului” inginerului Gheorghe Romascu. In 1957, regimul comunist de la Bucuresti i-a confiscat abuziv lucrarea si, astfel, ea a fost expusa, pentru urmatoarele decenii, la Muzeul National de Arta al Romaniei. In 2012, mostenitorii lui Gheorghe Romascu au primit inapoi sculptura, in urma unui proces de retrocedare.

Proprietarii sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.

Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocata de Guvern si era nevoie ca 6 milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala ”Brancusi e al meu”, menita sa sustina cumpararea de catre statul roman a sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, iar suma stransa pana pe 30 septembrie, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, a fost de 1.163.032 de euro.

Citeste si:
Ce s-a întâmplat cu casele de 250 de euro din satul Rotunda....
Ce s-a întâmplat cu casele de...

Printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura ”Cumintenia Pamantului” a fost expusa la MNAR pana in noiembrie 2012, cand a fost mutata de la Muzeul Cotroceni, de unde, in luna iunie a acestui an, a ajuns la Muzeul Bancii Nationale.

Opera de arta a fost mutata, la finalul lunii octombrie a acestui an, la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), unde va fi expusa in Sala ”Constantin Brancusi”.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.