Lipsa de vitamine, chiar daca in prima faza nu afecteaza decat in mica masura organismul, poate anunta, in cazuri extreme, dezvoltarea unei afectiuni cardiace. Primul pas in acest sens este instalarea anemiei. Medicii specialisti atentioneaza ca numarul romanilor care se confrunta cu anemia este in continua crestere: in timp ce in 2012, aproximativ 147.000 romani prezentau semne ale bolii, in 2014 numarul acestora ajunsese la 173.138, conform unei anchete a Institutului National de Statistica. Daca anemia ar fi tratata la timp, multe boli cardiace ar putea fi prevenite.

Anemia (din punct de vedere etimologic inseamna „fara sange”) apare ca urmare a deficientei calitative sau cantitative a hemoglobinei, molecula care se gaseste in globulele rosii. Hemoglobina transporta oxigenul in organism, iar cand aceasta scade (hipoxie – lipsa de oxigen), tesuturile nu mai reusesc sa functioneze la parametri normali. De aceea, anemia este cel mai des corelata cu aparitia unor boli ale sangelui.

Care sunt cauzele scaderii nivelului de vitamine din corp?

  • Exista multe afectiuni care faciliteaza scaderea nivelului de vitamine din corp. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt urmatoarele:
  • Nutritia deficitara in vitamine si minerale;
  • Sangerarile externe (hemoragii), cauzate fie de menstra, fie de rani sau de ulcer;
  • Bolile cronice;
  • Bolile renale (rinichii au un rol esential in procesul maduvei spinarii de creare a hematiilor);
  • Sarcina (acumularea de apa si lichide din timpul sarcinii dilueaza cantiatea de globule rosii din sange);

Anemia, cel mai periculos efect al lipsei de vitamine din corp

Pottrivit unui comunicat remis 9am, efectele deficientei de vitamine difera in functie de stadiul la care a ajuns boala. Astfel, acestea pot include: slabiciune, paloarea tegumentelor si a mucoaselor, racirea extremitatilor (maini si picioare reci), ameteala, cefalee, dispnee (dificultate la respiratie), iritabilitate, ciclu menstrual neregulat, amenoree, glosita (limba inflamata sau tumefiata, umflata), vindecare intarziata a ranilor, dureri toracice, batai rapide sau neregulate ale inimii. Daca in formele usoare, acestea pot trece neobservate, in cazurile extreme faciliteaza instalarea anemiei, primul pas catre dezvoltarea disfunctionalitatilor cardiace.

Lipsa de vitamine din organism poate duce la instalarea sau agravarea unei boli cardiace

Organismul care nu are acces la cantitatea optima de vitamine pentru o perioada mai lunga de timp va trece printr-un episod de anemie. Asta inseamna ca nici sistemul lui circulator nu va primi oxigenul de care ar avea nevoie pentru a functiona normal, lucru ce va face ca inima sa depuna si mai mult efort (astfel incat sa compenseze lipsa sangelui oxigenat corespunzator).

Mai mult, conform unui raport emis de Organizatia Mondiala a Sanatatii, pana la 48% dintre persoanele care sufera de insuficienta cardiaca prezinta si un grad mare de devitaminizare, iar 43% dintre cei care au fost spitalizati in cazul unui atac de cord au prezentat semne ale deficientei de vitamine. La persoanele care nu primesc necesarul de vitamine exista un risc cu 41% mai mare sa faca un atac de cord sau sa necesite interventii speciale pentru tratarea bolilor inimii, comparativ cu cei care nu se confrunta cu aceasta problema. Combinatia dintre deficienta de vitamine si insuficienta cardiaca poate creste riscul de deces sau de spitalizare cu 30-60%.

Citeste si:
Cauza exploziei de la Călimănești. CNAIR: „Se dovedește că meseria...
Cauza exploziei de la...

“In ziua de azi e tot mai greu sa avem grija de alimentatia noastra, de corpul nostru si chiar si de mintea noastra; stresul zilnic, impreuna cu mesele haotice si nesanatoase duc, de cel mai multe ori, la anemie. Metodele prin care aceste probleme ar putea fi evitate sunt nu doar numeroase, ci si accesibile. In primul rand, este esential ca dieta sa fie schimbata. Ma refer aici nu doar la inlocuirea preparatelor de tip fast-food cu cele gatite natural, acasa, ci si la introducerea in alimentatia zilnica a fructelor bogate in fier, precum si a curelor periodice cu vitamine si minerale. Acestea din urma pot face diferenta dintre un organism care poate infrunta bolile cu eficienta si cel care cedeaza la primele atacuri externe.”, ne atentioneaza Dr. Simona Carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice de la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “N.C. Paulescu”.

Citeste si:
Anemia: 4 semne ale acestei afecțiuni pe care s-ar putea să nu le...
Simptomele anemiei: 4 semne...

Desi dezvoltarile din domeniul medicinii au facut posibila tratarea acestor probleme cu mult mai multa usurinta, este inca esential sa avem grija ca dieta noastra zilnica sa fie bogata in alimente nutritive si, de asemenea, sa fie dublata de cure periodice de vitaminizare. Chiar daca nu pare periculoasa la prima vedere, daca nu este luata in serios si tratata la timp anemia poate deveni, treptat, un cosmar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.