Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, ca a fost semnata o conventie intre RADET, ELCEN si Romgaz privind plata in avans a stocului de gaze necesar functionarii regiei de termoficare pe toata perioada de iarna, suma ridicandu-se la 417 milioane de lei.

"Ieri (marti, n.r.) s-a semnat conventia dintre RADET, ELCEN si Romgaz privind justificarea avansurilor de plata agreata de Primaria Municipiului Bucuresti pentru repartizarea in avans a sumei de 417 milioane de lei, adica aproape 100 de milioane de euro pentru achitarea in avans a gazelor pe toata perioada de iarna. Aceste fonduri vor fi folosite exclusiv pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru functionarea la parametrii necesari a regiei de furnizare a agentului termic RADET”, a declarat Gabriela Firea, potrivit News.ro.

Firea a adaugat ca aceasta conventie va fi supusa unei dezbateri saptamana urmatoare, in urma careia spera ca se va semna.

"Nu putem sa subestimam votul si dezbaterea din Consiliul General, dar eu sunt convinsa ca acest proiect de hotarare va avea votul consilierilor generali. In primul rand, ne bazam pe majoritatea PSD-ALDE, dar sunt convinsa ca, poate, in al doisprezecelea ceas, si celelalte grupuri politice, in Consiliul General, vor intelege sa nu mai blocheze RADET-ul, sa nu mai blocheze furnizarea agentului termic catre populatie, asa cum au facut-o cand am discutat proiectul de hotarare care mandata Consiliul de Administratie al RADET sa ia toate masurile economice, judiciare si financiare care se impuneau la acel moment pentru salvarea Regiei in folosul cetatenilor. Eu cred ca se va semna”, mai spune Firea.

Primarul general a adaugat ca proiectul de hotarare care "parafeaza si legifereaza, practic, conventia pentru cele o suta de milioane de euro in avans”, a fost necesar ca urmare a OUG 36/2016 referitoare la unele masuri pentru functionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica a populatiei, adaugand ca nu se pune problema falimentului RADET si ca masura insolventei a fost singura solutie viabila pentru continuarea activitatii regiei in folosul bucurestenilor, asa cum, subliniaza ea, a rezultat si din analiza facuta in ultimele douazeci de zile.

Reprezentantul administratorului judiciar, Gheorghe Piperea, a precizat ca nu trebuie sa existe temeri in ceea ce priveste o eventuala intrare in faliment a RADET si ca Regia se concentreza pe activitatea curenta.

"Din analiza facuta, categoric nu exista temeri in ceea ce priveste o eventuala intrare in faliment a Regiei. Asta nu inseamna ca Regia este intr-o situatie deja rezolvata in 20 de zile, e o chestiune de luni sau poate chiar ani de zile. Ne concentram, in momentul de fata, pe ceea ce inseamna activitatea curenta”, a afirmat Piperea.

Citeste si:
PMB are datorii de 837 milioane de lei către ELCEN şi RADET
Descoperirile lui Cîțu după...

El a adaugat ca raportul elaborat dupa patruzeci de zile de la intrarea in insolventa este mai important, intrucat in el vor fi aratate cauzele insolventei, persoanele vinovate si modalitatile de reorganizare.

"Exista un al doilea raport, la patruzeci de zile, unde aratam care sunt cauzele insolventei, eventualele persoane vinovate, daca sunt sanse de reorganizare si daca da, care sunt modalitatile ca aceasta reorganizare sa fie dusa pana la capat. In momentul de fata lucram inclusiv la o noua organigrama a Regiei care sa dea coerenta fluxului decizional in interiorul entitatii si lucram la modalitati de a eficientiza incasarile de facturi de la asociatiile de locatari”, a afirmat Piperea.

Reprezentantul administratorului judiciar mentioneaza ca au fost ridicate popririle efectuate de creditori si ca asociatiile de locatari platesc direct Regiei, la fel si in cazul conturilor bancare ce revin, acum, in administratia RADET.

Citeste si:
Lucrările la magistrala Grozăveşti vor continua și iarna. Ce spune...
Lucrările la magistrala...

"Ca un efect al deschiderii procedurii insolventei, toate popririle care erau efectuate de creditori, in principal ELCEN, pe creantele de recuperat de la asociatiile de locatari sunt ridicate, acestea platesc direct regiei. De asemenea, popririle au fost ridicate si de pe conturile bancare, ceea ce inseamna ca aceste conturi, in momentul de fata sunt operate de administratia Regiei, fara sa mai fie acele restrictii care erau inainte de deschiderea procedurii si care, de altfel, au fost si principala cauza a cererii insolventei”, a spus Piperea.

Administratorul special al RADET, Sorin Chirita, a mentionat masurile care au fost luate de catre RADET in beneficiul bucurestenilor.

"Ca masuri pe care le-am luat este ca s-a consituit dispeceratul comun RADET-ELCEN. Incepand cu 1 noiembrie, vom asigura permanenta la nivelul sectiilor de transport, distributie si furnizare cu schimbul doi, ingineri, maistri si tehnicieni se vor afla permanent la munca pentru a asigura continuitatea serviciului. La nivelul fiecarei sectii vom avea cel putin doi instalatori si un electrician care asigura rezolvarea reclamatiilor. Iar Telverde functioneaza continuu”, a declarat Sorin Chirita.

Citeste si:
Nicuşor Dan a devenit din nou tătic: „Miracolul s-a produs din nou”
Nicuşor Dan a devenit din nou...

In 22 septembrie, Consiliul de Administratie al ELCEN a decis inaintarea cererii de insolventa a societatii catre Tribunalul Bucuresti, ca urmare a situatiei financiare a companiei si a hotararii consilierilor generali ai Capitalei de intrare in insolventa a RADET.

In prezent, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creantele inregistrate de RADET insumeaza aproximativ 3,6 miliarde de lei.

Compania ELCEN este controlata de Ministerul Energiei si produce si distribuie energie termica si energie electrica. Este cel mai mare producator de energie termica din Romania, asigurand aproape 40 la suta din productia la nivelul tarii si 90 la suta din productia din Bucuresti.

RADET se afla in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti si este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din Romania. Regia asigura 74 la suta din necesarul de energie termica al Capitalei. 95 la suta din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social si industrial (institutii publice si companii).

Citeste si:
Ce i-a cerut Gabriela Firea lui Marcel Ciolacu pentru a-și da...
Ce i-a cerut Gabriela Firea...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.