Peste 6.000 de credinciosi din tara si strainatate au asistat, vineri, la Sfanta Liturghie oficiata de hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva, in timp ce alti 8.000 de credinciosi asteapta la rand, la ora transmiterii acestei stiri, pe strazile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iasi pentru a se inchina la racla cu sfintele moaste.

Sfanta Liturghie a avut loc pe pietonalul Stefan cel Mare, pe o scena instalata in fata Catedralei Mitropolitane din Iasi, unde au de preoti, dar si oficialitati locale, intre care primarul municipiului, Mihai Chirica, presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa, si prefectul judetului, Marian Grigoras.

Slujba a fost oficiata de catre IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, iar potrivit fortelor de ordine, la evenimentul religios au asistat peste 6.000 de persoane.

In zona Catedralei Mitropolitane au fost montate mai multe ecrane, dar si difuzoare, astfel incat pelerinii prezenti in centrul Iasiului sa poata viziona sau asculta slujba.

Alti 8.000 de credinciosi asteaptala rand, la ora transmiterii acestei stiri, pentru a se inchina la sfintele moaste, numarul de pelerini fiind in crestere fata de zilele anterioare, cand coada de pelerini masura doar cativa zeci de metri si nu trecea dincolo de poarta catedralei.

Timpul de asteptare a ajuns la sapte-opt ore, astfel ca o persoana care s-a asezat la ora 4.00 la rand a ajuns in dreptul raclei in jurul orei 12.00.

Racla cu sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva, langa care au fost asezate si moastele Sfantului Cuvios Neofir Zavortul, aduse din Cipru, vor ramane expuse in baldachinul din curtea catedralei pana duminica seara, scrie News.ro.

Aproximativ 90.000 de crediniciosi s-au inchinat la moaste in cele cinci zile de pelerinaj.

Dupa Sfanta Liturghie de la Catedrala Mitropolitana, pelerinii au fost invitati in curtea Cantinei de Ajutor Social, unde Primaria a pregatit 60.000 de sarmale celor veniti in aceste zile la Iasi.

Totodata, importante forte de ordine au fost mobilizate in zona, unde au fost montate garduri metalice, pentru a evita imbulzeala.

Unii oameni s-au asezat la rand, in apropierea locului unde se aflau oalele cu sarmale, inca din timpul slujbei. In zona unde erau servite sarmalele, oamenii au intrat supravegheati de politisti locali in grupuri de cate 20-30, pelerinii primind pe langa mancare si cate un pahar cu vin. Sarmalele au fost pregatite la Cantina de Ajutor Social si au fost impartite credinciosilor de catre angajati de la institutii din subordinea Primariei.

Citeste si:
Sfânta Parascheva. Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi
Sfânta Parascheva. Tradiții,...

Pe tot parcursul zilei de vineri, mai multe strazi din centrul orasului sunt inchise circulatiei, astfel ca traficul prin oras se desfasoara cu greutate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.