Spitalul Wiener Privatklinik (WPK) din Viena, unul dintre cele mai mari spitale private austriece, pune la dispozitia pacientilor internationali cele mai noi si inovatoare metode de diagnosticare si tratare a cancerului, pe baza analizei ADN-ului tumorii canceroase. Aceasta analiza genetica moleculara a cancerului sta la baza dezvoltarii la nivel mondial a conceptului de medicina personalizata in oncologie, ce consta in individualizarea terapiilor oferite pacientului, in functie de caracteristicile genetice specifice ale tumorii.

Analiza ADN-ului tumorii canceroase inregistreaza modificarile celulelor si mutatiile genetice, aflate in stransa legatura cu aparitia si evolutia cancerului. Acest test presupune efectuarea unei biopsii lichide, minim-invazive sau a unei biopsii clasice, la nivelul zonei afectate, urmand ca mostra de tesut sa fie examinata in cadrul unui laborator specializat de anatomo-patologie.

Pe baza acestei analize, Comisia Interdisciplinara de Experti in Oncologie, Genetica si Biologie Moleculara (Tumor Board) a spitalului WPK elaboreaza un diagnostic final, de inalta precizie si stabileste cele mai eficiente optiuni de tratament pentru fiecare pacient in parte, personalizate tipului de tumora de care sufera. Strategia de tratament personalizat contine, pe langa tratamente oncologice clasice (chimioterapia, radioterapia sau interventia chirurgicala), doua dintre cele mai moderne terapii folosite la nivel mondial in tratarea cancerului: terapia personalizata tintita si imuno-terapia. Aceste terapii sunt disponbile in doar cateva centre din intreaga Europa, spitalul WPK fiind unul dintre ele.

“Progresul medicinei din ultimele decenii a mai diminuat temerile legate de cancer. Daca in urma cu 20 de ani era considerat o boala incurabila, in ziua de azi poate fi tratat, respectiv controlabil - cu conditia ca acesta sa fie descoperit la timp si tratat competent. Oncologia viitorului se indrepta din ce in ce mai mult spre o medicina personalizata, adaptata la specificul pacientului. Daca inainte pacientii aveau la dispozitie doar tratamentele standard precum chimioterapie, radioterapie si interventia chirurgicala, acum, pe baza diagnosticului molecular, au posibilitatea de a beneficia de terapii inovatoare, individualizate in functie de caracteristicile genetice specifice ale tumorii, ceea ce creste semnificativ sansele de stopare a evolutiei si vindecare. In cadrul Centrului de Competenta pentru tratarea cancerului – WPK Cancer Center, isi unesc competentele expertii de varf din Viena in domeniul oncologiei.” a declarat Prim. Dr. Walter EBM, CEO Wiener Privatklinik (WPK).

Citeste si:
Cabinetele de medicină de familie pot deschide puncte secundare în...
Cabinetele de medicină de...

Potrivit unui comunicat remis 9am, aproximativ 40% din numarul total al pacientilor tratati in cadrul WPK sunt pacienti internationali, iar 20% dintre acestia sunt romani. Doar in primele 6 luni ale acestui an, 300 de pacienti romani s-au adresat spitalului, in crestere cu 40% fata de 2015. Cancerul este a doua afectiune pentru care romanii aleg sa se trateze la spitalul WPK Viena, datorita echipei profesioniste de medici si a tratamentelor moderne oferite.

Tratamentul tintit al cancerului aduce o sansa in plus de tratare sau prelungire a calitatii vietii pacientilor carora metodele clasice de tratament nu le poate opri progresia bolii. Acest tratament presupune administrarea de medicamente ce blocheaza cresterea celulelor canceroase, actionand asupra genelor si proteinelor specifice tumorii. Cercetatorii identifica noi gene in fiecare an si creeaza si testeaza noi medicamente pentru aceste gene. In prezent, terapiile tintite sunt folosite pentru pacientii cu tomuri rare sau cei carora metodele clasice de tratament nu le poate aduce un beneficiu clar de tratament, spre exemplu pacientii cu cancer cervical metastatic. Spre deosebire de chimioterapie, tratamentele tintite nu afecteaza celulele normale, reducand astfel reactiile adverse.

Citeste si:
Cei care au murit în incendiul de la Neamț nu pot fi indentificați...
Persoanele care au murit în...

Terapiile imuno-oncologice activeaza sistemul imunitar al pacientului oncologic, facandu-l capabil sa recunoasca celulele tumorale si sa le distruga. Aceste terapii vizeaza sistemul imunitar al organismului, nu tumora in sine si permit sistemului imunitar sa recunoasca si sa atace selectiv celulele tumorale. Tearapiile imuno-oncologice ofera sistemului imunitar memorie de lunga durata, astfel incat acesta sa se poata adapta continuu si sa poata furniza un raspuns durabil si pe termen lung fata de cancer. Dovezile din studiile clinice arata ca efectele lor actioneaza o durata indelungata, antrenand sistemul imunitar sa lupte impotriva celulelor tumorale chiar si dupa remisia bolii. In prezent, imunoterapia este folosita cu succes indeosebi in tratarea melanomului in stadii avansate, in unele tipuri de cancer pulmonar si in unele tipuri de leucemie. De aceasta terapie pot beneficia pacienti oncologici care continua sa inregistreze o progresie a bolii, desi au urmat deja tratamente oncologice clasice.

Citeste si:
Oncolog: Depistat in stadii incipiente, cancerul de col uterin este...
Oncolog: Depistat in stadii...

Specialistul WPK demareaza tratamentul personalizat tintit al pacientului si terapiile imuno-oncologice conform strategiei emise de catre Comisia Medicala Interdisciplinara (Tumor Board), iar efectele secundare sunt atent urmarite si contracarate de catre specialistii dedicati. In functie de evolutia bolii, dupa un anumit numar de administrari, pacientul poate continua tratamentul in tara sa, pe baza unor colaborari internationale ale specialistilor WPK cu colegii lor din alte tari europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.