Primarul General, Gabriela Firea, prezinta setul de masuri urgente propuse in vederea reducerii riscului seismic in Bucuresti, scrie dcnews.ro.

"Avand in vedere interesul crescut al cetatenilor privind situatia imobilelor cu risc seismic, am realizat o evaluare a acestora, precum si a situatiei gasite la Primaria Generala a Capitalei si am propus un set de masuri urgente pe care doresc sa vi le prezint.

Fac apel la Guvernul Romaniei si la Parlament pentru a imbunatati legislatia privind cladirile cu risc seismic deoarece unul din principalele motive din cauza caruia nu s-au facut mai multe consolidari este refuzul proprietarilor de a parasi cladirile cu bulina. Poate fi justificata atitudinea lor si prin faptul ca Primaria nu le-a oferit concret o situatie stabila referitoare la: timpul cat locatarii vor fi mutati in alte locuinte, pe timpul consolidarii, precum si pretul considerat destul de mare al acestei operatiuni.

Bucurestiul este capitala tarii, prin urmare nu poate fi responsabilitatea doar a Primariei Generale. In ceea ce ne priveste vom actiona cu maxima seriozitate si va garantez ca vom recupera timpul pierdut.

Avand in vedere complexitatea operatiunii de consolidare, dar mai ales cele de: expertizare, convingere a cetatenilor care locuiesc in imobile cu bulina sa accepte alta locuinta pe perioada consolidarii, precum si necesitatea ca lucrarile de consolidare sa aiba o durata precisa, limitata in timp, previzibila, AM DECIS:

INFIINTAREA unei entitati care sa se ocupe EXCLUSIV de toate etapele procesului de consolidare. Pana acum de acest subiect extrem de important s-au ocupat angajati din mai multe directii ale Primariei, care aveau si alte responsabilitati si am constatat ca nu lucrau in mod coordonat.

Aceasta institutie de coordonare a procesului de consolidare se va numi: ADMINISTRATIA MUNICIPALA PENTRU CONSOLIDAREA IMOBILELOR CU RISC SEISMIC – institutie publica in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
In sedinta ordinara din luna septembrie voi supune aprobarii Consiliului General proiectul de hotarare privind infiintarea acestei entitati. In aceasta aadministratie toti angajatii se vor concentra doar pe consolidarea cladirilor cu bulina.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

In ceea ce priveste partea financiara, am gasit in bugetul votat de fostul Consiliu circa 13 milioane de lei pentru acest an, iar de bugetul de stat Primaria Generala a primit 20.385.000 lei, adica in jur de 4 milioane si jumatate de euro. Consider ca aceste sume sunt insuficiente si vom actiona printr-o rectificare bugetara.

Am avut intalniri cu dl secretar de stat Raed Arafat in care am discutat in mod special despre modul de acces al ISU la imobilele cu risc seismic pentru realizarea interventiilor de urgenta si am stabilit mai multe masuri.
In ceea ce priveste cifrele care s-au vehiculat si care nu erau de fiecare data corecte, fac urmatoarele precizari:

Lista imobilelor din Bucuresti expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic cuprinde un numar de 774 de cladiri:

Imobile incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public –183 cladiri
Imobile incadrate in clasa I de risc seismic – 173 cladiri
Imobile incadrate in clasa II de risc seismic​– 318 cladiri
Imobile incadrate in clasa III de risc seismic​- 94 cladiri
Imobile incadrate in clasa IV de risc seismic – 6 cladiri

Citeste si:
Raed Arafat: „România reprezintă un risc mare pe linia cutremurului”
Raed Arafat: „România...

Imobilele au fost expertizate in perioada 1994 – 1996 de fostele ICRAL-uri (preluate de municipalitate pe baza de inventar). Dupa 1997 cladirile au fost expertizate la solicitarea proprietarilor sau asociatiilor de proprietari; prioritate avand cladirile cu regim de inaltime de minim P+5 etaje si construite inainte de anul 1940.

Din totalul cladirilor expertizate au fost consolidate din anul 2001 pana in prezent 75 imobile, 18 de catre Primarie, restul pe cheltuiala proprie a proprietarilor.

Pentru 62 cladiri din cele 183 cladiri au fost depuse documentele legale de catreasociatiile de proprietari, insa doar pentru 11 imobile sunt incheiate contracte de executie a lucrarilor, in conditiile legii, si numai la 3 dintre acestea sunt deschise santiere,situatie pe care eu o consider dramatica si de aceea am decis infiintarea acestei administratii care sa se ocupe exclusiv de cladirile cu risc seismic.

Citeste si:
Ciucă: Guvernul va aproba un nou set de măsuri de sprijin în...
Ciucă: Guvernul va aproba un...

Pentru alte 19 cladiri sunt elaborate proiectele de consolidare, iar pentru restul de 29 cladiri dosarele proprietarilor sunt incomplete.

In zona Centrul Istoric structura imobilelor incadrate in diferite clase de risc seismic (proprietate privata a statului sau proprietate mixta) se prezinta astfel:

Risc Seismic I Pericol Public – 38 imobile, in care detinem 87 apartamente, ocupate in prezent de 200 cetateni;
Risc Seismic I – 11 imobile;
Risc Seismic II - 6 imobile;

In ceea ce priveste cladirile cu bulina de pe Calea Victoriei:

- Imobile incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public ​– 12 cladiri
- Imobile incadrate in clasa I de risc seismic – 1cladire
- Imobile incadrate in clasa II de risc seismic – 3 cladiri
- Imobile incadrate in clasa III de risc seismic - 2 cladiri

Citeste si:
Bucureștiul dansează: Noaptea Dansului, cel mai mare eveniment de...
Bucureștiul dansează: Noaptea...

Imobile incadrate in categorii de urgenta si neincadrate in clase de risc seismic corespunzatoare – 9 cladiri

Din cele 27 de cladiri, doar 4 imobile sunt consolidate- Calea Victoriei nr. 23, 33-35, 56 si 128A.

In regim de urgenta, demaram consolidarea in Centrul Vechi si pe Calea Victoriei, dar este nevoie de urmatoarele:

1. Expertizarea cladirilor pentru care nu exista expertiza.In functie de concluziile raportului de expertiza, respectiv incadrarea in clasa I de risc seismic, cu pericol public se poate trece la inceperea serviciilor de proiectare si demararea executiei lucrarilor.

Pentru fiecare faza, este necesara solicitarea din partea proprietarilor si depunerea tuturor documentelor prevazute in normele de aplicare a O.G. 20/1994

CONDITII PE CARE TREBUIE SA LE INDEPLINEASCA CLADIRILE PENTRU A INTRA IN PROCESUL DE CONSOLIDARE (PROIECTARE SI EXECUTIE).

Conform prevederilor Ordonantei nr. 20/1994 republicata beneficiaza de finantare de la bugetul de stat imobilele incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public.

Restituirea sumelor aferente consolidarii se face de catre proprietari, in rate lunare egale in lei, fara dobanda, cu o durata de rambursare de pana la 25 de ani, de la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare.​

Incepand din momentul in care noua administratie va functiona, dar chiar mai devreme, angajatiicare s-au ocupat pana acum de consolidari vor renotifica proprietarii imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic, pericol public.

Din pacate trebuie sa apelam la cateva masuri prin care sa-i constientizam pe proprietari ca isi pun viata in pericol daca refuza consolidarea.

Se va proceda si la amendarea proprietarului pentru neprezentarea cadastrului apartamentului (spatiului cu alta destinatie) in termen de 60 zile de la notificare, potrivit legii. Se vor actiona in instanta a proprietarii care nu permit accesul in locuinte in faza de proiectare si/sau executie si se va proceda la obtinerea unei ordonante presedintiale .

De ce nu se pot consolida imobile cu familii in apartamente?
Vreau sa va dau urmatoarele explicatii:

Depinde de solutia de consolidare stabilita prin proiect.

1. Daca aceasta nu presupune interventii majore in apartamente, consolidarea se poate realiza cu mentinerea locatarilor in imobil. In acest caz trebuie asigurate utilitatile (apa, gaz, energie electrica) pe perioada consolidarii si pe baza unui program stabilit de constructor. E necesara permiterea accesului constructorului in proprietate conform graficului de executie, anexa la contractul de lucrari al constructorului. In acest caz durata de realizare a lucrarilor va fi mult mai mare.

2. Daca solutia de consolidare stabilita prin proiectul tehnic presupune interventii majore la structura de rezistenta (plansee, grinzi si stalpi, diafragme) cu decopertarea acestora, inlocuirea unora dintre elemente (plansee din lemn), NU este posibila derularea lucrarilor in prezenta locatarilor.

Care sunt costurile implicate in procesul de consolidare?

Tariful (estimativ) pe mp pentru lucrarile de consolidare variaza in functie de solutia de consolidare astfel: costurile sunt intre 270 euro/mp si 450 euro/mp. Rata lunara variaza in medie intre 200 de lei si 500 de lei /luna. Sunt situatii cand proprietarii unor apartamente spatioase (100-150mp) trebuie sa plateasca lunar si 700 de lei.

APARTAMENTE UNDE POT FI CAZATI CETATENII DIN BLOCURILE UNDE INCEPE CONSOLIDAREA
In prezent Administratia Fondului Imobiliar dispune de un numar de 84 apartamente libere, cu destinatia locuinte de necesitate, aflate in imobilele situate in Bulevardul Natiunile Unite nr. 8, bloc 108, tronson II, in Bulevardul Natiunile Unite nr. 9, bloc 107, tronson II si in Calea 13 Septembrie nr. 224, bloc V53, tronson II.

FAC APEL la proprietarii de imobile care se incadreaza in clasa I de risc seismic pericol public sa accepte locuintele puse la dispozitie de Primarie, in regim de urgenta, iar daca nu locuiesc in acele imobile si au chiriasi sa ii informeze si sa inceteze contractele de inchiriere.
Vom demara procedurile de consolidare a imobilelor aflate 100% in proprietatea Primariei, deci acolo unde nu avem nevoie de acceptul unui co-proprietar", a scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.