Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că România nu este pregătită pentru un cutremur asemănător celui care a avut loc în Turcia și Siria, lunea trecută. În mai puțin de două săptămâni, în România s-au înregistrat cel puțin 3 cutremure puternice.

Raed Arafat consideră că România nu este gata să reziste unui cutremur la fel de puternic ca cel din Turcia

Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit despre riscul unui cutremur în România și dacă ar face față unui cutremur la fel de puternic ca cel care a avut loc în Turcia și Siria săptămâna trecută. În ultimele două zile, în regiunea Oltenia, județul Gorj, au fost înregistrate două cutremure puternice cu magnitudinea de 5,2 și 5,7.

Românii au intrat în panică de frica unui scenariu tragic ca cel petrecut în Turcia și Siria. Raed Arafat a spus că efectele seismului au fost resimțite în cinci județe din țară, însă, din fericire, nu au fost înregistrate victime sau decese. Peste 100 de persoane din Gorj au sunat disperați la 112 după ce au observat fisuri în pereții casei sau au simțit vibrațiile cutremurului.

"Efectele au fost în 19 localităţi din cinci judeţe: Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea. Vorbim despre efecte care nu au făcut să avem victime sau să avem decedaţi sau să avem răniţi grav. În judeţul Gorj sunt elemente de construcţie la 43 de imobile din care 19 case de locuit, 14 blocuri, două biserici şi un spaţiu comercial şi un obiectiv economic, un complex, care au avut fisuri sau desprinderi de anumite elemente de construcţie din exterior.", a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Proiect PNRR pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din România

Șeful DSU a menționat că doar în judeţul Dolj, la sediul Poliţiei de Frontieră, de pe acoperişul clădirii au căzut elemente de construcţie, iar în judeţul Hunedoara, în localitatea Deva, în două instituţii, Inspectoratul Şcolar şi clădirea ANAF, dar şi într-o casă particulară, au apărut fisuri în pereți în urma seismului.

Citeste si:
DSU, împreună cu Lidl România și Fundația pentru SMURD au instalat...
DSU, împreună cu Lidl România...

Arafat spune că România încă are mari probleme la capitolul prevenire și securizare în cazul unui cutremur. Majoritatea clădirilor cu risc seismic 1 și 2 nu sunt consolidate, iar în cazul unui cutremur asemănător celui din Turcia, România s-ar transforma într-un teren plin de ruine cu mii de morți.

„Dacă vorbim de partea de prevenire şi de restul, atunci avem mari probleme încă. Sunt proiecte de prevenire şi de consolidare de clădiri, acum a pornit un proiect pe PNRR, dar la acest moment, până nu vedem clădirile consolidate, România reprezintă un risc mare pe linia cutremurului", a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Februarie 2023 - 03 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.