Social 22 August 2016 12:45
535 tineri din intreaga lume au venit vara aceasta in Romania cu scopul de a-si aduce contributia personala asupra educatiei non-formale din tara. Proiecte precum Discover, GROW (in parteneriat cu Scoala de Valori) si Become au reprezentat oportunitatea perfecta pentru ca acesti voluntari straini si tineri romani sa interactioneze si sa constientizeze rolul pe care il au in dezvoltarea societatii de astazi.

Cu totii suntem constienti de importanta empatiei si a intelegerii interculturale, lucruri in urma carora s-a stabilit scopul proiectelor, si anume dezvoltarea abilitatilor cognitive si socio-emotionale ale copiilor si tinerilor, prin interactiunea cu alte culturi. De aceea, cele trei proiecte de educatie non-formala au o componenta atipica: voluntari straini care faciliteaza sesiunile proiectelor. Vara aceasta am avut voluntari straini din tari precum: Mexic, Hong Kong, Egipt, India, Franta, Cehia, Portugalia, Belgia, Tunisia, Italia, Grecia, Brazilia si multe altele.

Proiectul s-a desfasurat atat in 14 orase din tara unde exista filiale ale organizatiei AIESEC
: Arad, Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Pitesti, Oradea, Sibiu, Suceava, Tirgu-Mures si Timisoara, cat si in sate si comune din imprejurimile acestora: Selimbar, Cisnadie, Rasinari, Avrig, Bradu, Ceplenita, Garbesti, Budeasa.

Potrivit unui comunicat remis 9am, in cadrul proiectelor au participat peste 8000 de copii, tineri liceeni si studenti, care au avut oportunitatea de a interactiona cu tineri din alte tari si de a-si dezvolta diverse abilitati cognitive si socio-emotionale, prin activitati practice, adaptate varstei lor.

Mai mare dragul ne-a fost sa stam de vorba cu o parte din cei implicati in proiecte si sa le ascultam parerile:

Cristina Parlea, Prof. Coordonator cu proiecte educative, Scoala Gimnaziala Horea, Cluj-Napoca: „As dori sa felicit organizatia AIESEC de a intampina aceasta acuta nevoie de comunicare si relationare existenta in domeniul educational intre preuniversitar si universitar. Acest proiect ofera oportunitati diferite fiecarei parti implicate: studentilor locali le dezvolta atat spiritul organizatoric si abilitatile de manageri de proiecte, cat si schimbul de experienta cu colegii lor din strainatate; celor internationali le ofera o ocazia unica de a descoperi atat cultura si civilizatia romana prin contactul direct cu elevii si familiile acestora, cat si sistemul nostru educational; elevilor implicati in proiect le ofera oportunitatea de a lua contact cu diferite culturi din jurul lumii prin intermediul limbii engleze pe care o exerseaza in timpul programului si de a-si largi orizonturile cu privire la toleranta, spirit civic, diversitate si cetatenie activa, studentii atat cei romani, cat si cei internationali fiind un real exemplu pentru ei.”

Citeste si:
Jador, ajutor pentru tinerii aflați la început de drum: „Dacă ești...
Jador, ajutor pentru tinerii...

Noha Sherabasy, studenta voluntara din Egipt: „Trebuie sa spun ca ma consider foarte norocoasa sa fi lucrat cu acesti copii. Cei de la scoala mea au fost foarte prietenosi si ne-au ajutat intotdeauna. Copiii sunt intr-adevar uimitori; sunt atat de curiosi sa afle mai multe despre mine, limba si cultura mea. Incercau zilnic sa interactioneze cat mai mult cu mine, sa vorbim si sa ne jucam. Este o experienta pe care cu siguranta n-o voi uita.”

De ce facem noi, organizatie de tineri, toate aceste lucruri? Raspunsul este unul foarte simplu: incepand cu decembrie 2015, AIESEC si-a luat angajamentul de a contribui la Agenda de Dezvoltare Globala pentru anul 2030 prin implicarea tinerilor in indeplinirea celor 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabila. In Romania am ales sa ne concentram pe Obiectivul de Dezvoltare nr. 4: Educatie de calitate.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.