Social 17 August 2016 19:25
Peste 150 de voluntari ai Crucii Rosii Romane se afla la Poiana Pinului pentru a-si demonstra aptitudinele de salvator acumulate de-a lungul timpului. 14 echipe judetene au fost prezente la cea mai mare competitie de prim-ajutor din Romania.

Sosirea si primirea participantilor a avut loc vineri, 12 august, ziua incheiindu-se cu o sedinta tehnica impreuna cu arbitrii si participantii la competitie. Deschiderea oficiala a avut loc sambata, unde s-a dat startul primei probe din cadrul concursului national de calificare la FACE, acestia fiind nevoiti sa raspunda corect la 20 de intrebari care le-au testat cunostintele teoretice.

Echipajele au intrat apoi in probele de prim-ajutor pe teren, unde au intalnit 6 situatii diferite in care trebuiau sa-si puna in practica toate cunostintele acumulate pentru a-i salva pe cei in nevoie. Scenariile au fost diverse si solicitante, astfel incat au existat si descalificari pentru greseli care au putut duce la pierderea victimei, scenariile fiind de o complexitate marita, dupa cum urmeaza:

  1. In primul loc au fost nevoiti sa abordeze doi evadati inarmati care au luat ostatici ce aveau nevoie de prim-ajutor, iar ei trebuiau sa negocieze cu acestia pentru a putea interveni la locul scenariului.
  2. In al doilea loc au gasit oameni atacati de un urs, iar acestia trebuia sa se asigure ca zona este ferite de pericole pentru a putea intra si acorda primul-ajutor.
  3. In al treilea loc au avut un accident de exploatare forestiera, unde trei oameni prinsi sub un copac aveau nevoi de ingrijiri imediate.
  4. Urmatorul scenariu a fost reprezentat de o explozie in aeroport.
  5. Au fost apoi nevoiti ca la punctul 5 sa faca resuscitare cardiopulmonara pe manechinele speciale care arata cat de bine s-a facut acesta.
  6. In ultimul loc au avut un accident intr-un parc de distractii, unde au fost nevoiti sa acorde primul-ajutor tuturor victimelor de acolo.
Participantii au avut si o proba de noapte unde au gasit un accident colectiv cu 2 microbuze care au intrat intr-un grup de turisti, in urma caruia au rezultat 25 de victime cu diverse afectiuni, iar echipajele au trebuit sa evalueze corect situatia si sa trieze victimele in functie de gravitate. Exercitiul a devenit cu atat mai greu cu cat s-au folosit fumigene care au ingreunat considerabil vizibilitatea. Atentia acestora a fost de asemenea supusa testelor, intrucat au trebuit sa nu se lase distrasi de intrebarile reprezentantului presei, cei mai multi dintre ei pierzand mult timp pentru a raspunde intrebarilor mass-mediei.

Prezent fiind la competitie si de-a lungul taberei, Silviu Lefter a raspuns intrebarilor 9AM.ro privind mai multe aspecte de interes public.

,,Sunt director al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania din 2010, dar inainte am fost voluntar. Parcursul meu profesional in aceasta institutie a inceput in 1997 cand am fost desemnat director al Filialei Bacau. In acest timp am ocupat si functii la nivel national, unde am acumulat o vasta experienta asupra a ceea ce inseamna Crucea Rosie Romana si imaginea de ansamblu necesara pentru a putea ocupa functia de director general.", a spus Silviu Lefter pentru 9AM.ro.

Directorul Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romanie a mai explicat pentru 9AM.ro faptul ca fiecare filiala este autonoma si are personalitate juridica, iar acestea se coordoneaza cu Sediul Central de la Bucuresti doar in situatii de urgenta unde e nevoie de manifestarea ,,unui tot unitar intr-un timp cat mai scurt si intr-un mod cat mai eficient." Acesta a pus accent pe faptul ca filialele din teritoriu nu se subordoneaza Sediului Central.

Citeste si:
INTERVIU. Alexandru Seremet, PR-ul BMW Romania
INTERVIU. Alexandru Seremet,...

"Chiar daca filiale sunt autonome, Comitetul de Directori poate oricand sa intervina atunci cand exista abateri de la Statut pentru a le adresa.", a mai spus Silviu Lefter.

Intrebat daca Romania este pregatita sa faca fata unui val urias de imigranti sau unei tragedii nationale precum un cutremur similar cu cel din `77, Silviu Lefter a spus ca ,,nu stam foarte bine." ,,Spun asta in contextul in care si celelalte tari dezvoltate din UE au demonstrat ca au fost luate pe nepregatite si nu au reusit sa faca fata fluxului de migranti. Unii ori au devenit ermetici precum Ungaria si au gestionat-o inchizandu-si granitele, ori au cerut sprijin de la alte tari pentru a opri parcursul acestora. Nu suntem pregatiti pentru a primi migranti. Trebuie sa recunoastem intr-acelasi timp ca economia noastra nu poate sustine foarte multe persoane care fug de dezastrul din Orientul Mijlociu.", a continuat directorul.

Citeste si:
Alexandru Arșinel și-a pregătit locul de veci acum 7 ani. Unde va...
Alexandru Arșinel și-a...

"Am avut o discutie cu domnul Arafat, el fiind si vicepresedintele nostru, saptamana aceasta pe aceeasi tema, ca nu suntem pregatiti pentru un astfel de fenomen. Acesta vrea sa ridice problema foarte serios la nivel de Guvern, in sensul ca trebuie sa ne dotam. Exercitii s-au facut, insa avem nevoie de dotari. Pachete de alimente cu termen lung de valabilitate avem, insa trebui sprijinul Guvernului. Am mai discutat si despre incheierea unui nou protocol de colaborare intre ISU si CRR pentru a nu exista balbaieli in cazul unei situatii de dezastru.", a incheiat directorul Societatii Nationale de Cruce Rosie.

Castigatorii competiei nationale au fost echipajele reprezentante ale: Ilfov, Botosani, Sector 1 Bucuresti si Tulcea, locul 1 calificandu-se astfel pentru un loc la competitia internationala de prim-ajutor FACE.

Citeste si:
Dorian Popa a fost desemnat cel mai bun influencer. Ce i-a transmis...
Dorian Popa a fost desemnat...

Programul echipajelor neparticipante la competitia nationala de acordare a primului-ajutor continua pana sambata, 20 August, unde voluntarii vor participa la cursuri teoretice si practice care ii vor pregati pentru interventia la dezastre, acordarea primului ajutor si a ajutorului psihosocial, punerea pe picioare a unei tabere de sinistrati sau refugiati, utilizarea tuturor mijloacelor tehnice aflate in dotarea Crucii Rosii Romane si comunicarea eficienta in timp de urgenta. Toate aptitudinile deprinse de-a lungul taberei vor fi testate printr-un amplu exercitiu vineri, atunci cand acestia vor fi nevoiti sa se pregateasca pentru un aflux de imigranti pe teritoriul Romaniei.

In tot acest timp participa si 4 echipaje ale Societatilor Nationale de Cruce Rosie din Bulgaria, Ungaria, Norvegia si Suedia, unii sustinand workshop-uri care vor inchega legatura internationala din familia uriasa a Crucii Rosii.

Citeste si:
Instrucțiuni pentru părinți: cum îți înscrii copilul la competiția...
Instrucțiuni pentru părinți:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.