Social 10 August 2016 09:45
Autorul investigatiei Sky News privind traficul de arme din Romania, Stuart Ramsay, a declarat la Digi 24 ca nu stie exact unde a avut loc intalnirea cu traficantii, pentru ca nu a avut voie sa filmeze localitatile din zona, aceasta parand sa fi fost undeva, in nord-vestul tarii, ca nu a avut niciun motiv sa creada ca cei cu care s-a intalnit nu sunt cine pretindeau ca sunt. Ramsay mai spune ca presupusii traficanti de arme s-au lasat filmati pentru ca nu pareau sa se teama de autoritati.

Ramsay a declarat la Digi 24 ca initial a luat legatura cu o banda de traficanti de arme din Albania, Serbia si Bosnia, dar intalnirile nu au avut loc, pentru ca respectivii nu prezentau incredere.

"Contactele noastre au dus spre un roman care era membru al unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv sa cred ca nu era cine pretindea ca e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat si care a confirmat ca armele erau arme militare", spune jurnalistul, care precizeaza ca a durat aproape noua luni pentru a aranja intalnirea.

El sustine ca jurnalistii au fost perchezitionati, iar armamentul greu a fost scos la vedere.

"Nu a fost cea mai usoara munca pe care am facut-o", declara Ramsay.

Jurnalistul povesteste ca imediat ce traficantii si-au dat seama ca nu va cumpara nicio arma, au impachetat si au plecat.

"In nicio clipa nu le-a pasat (n.r. - ca pot fi identificati) pentru ca, asa cum au spus, autoritatile locale nu reprezinta o problema pentru ei", remarca Stuart Ramsay, adaugand: "E o afacere, multe mii de arme".

Sky News a difuzat la sfarsitul saptamanii trecute un material realizat de Stuart Ramsay privind traficantii de arme din Romania. Materialul prezenta imagini de la o intalnire a jurnalistului cu doi presupusi traficanti de arme, care ii prezentau mai multe tipuri de arme despre care autorul materialului afirma ca sunt arme militare.

Autoritatile de la Bucuresti au contestat veridicitatea reportajului, anuntand totusi ca vor face investigatii in acest caz. Seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat ca nu este exclusa o tentativa de discreditare, pentru ca, din ce a vazut, ca nespecialist, poate sa spuna ca acele arme nu erau de razboi, ci de vanatoare, iar filmarea unor traficanti pare greu de crezut.

Citeste si:
Presa internationala scrie despre dezastrul lasat de furtunile din...
Presa internationala scrie...

Politia Romana a spus ca armele prezentate in imagini sunt de vanatoare si pot fi detinute legal in tara noastra de catre vanatori, colectionari, precum si de personalul silvic.

Ambasada Romaniei in Marea Britanie a precizat, la solicitarea News.ro, ca a preluat informatiile primite de la Politia Romana legata de faptul ca armele care apar in reportajul Sky News sunt de vanatoare, nu de razboi, si le-a transmis postului britanic de televiziune ca drept la replica, aceleasi informatii fiind remise Ministerului de Externe britanic Agentiei Nationale pentru Infractionalitate.

Ambasada Romaniei a sesizat si autoritatea de reglementare din domeniul comunicatiilor din Marea Britanie, OFCOM, referitor la continutul acestui reportaj. ”In scrisorile transmise entitatilor mentionate, ambasada a subliniat caracterul imprecis, incomplet si incorect al informatiilor prezentate in reportajul mentionat, care nu sustin concluziile anchetei jurnalistice respective, si care sunt de natura a proiecta o imagine negativa a Romaniei in randul publicului britanic”, mai precizeaza reprezentanta romana de la Londra, relateaza News.ro.

Citeste si:
Secretarul general al NATO a amanat intalnirea cu Teodor Melescanu
Secretarul general al NATO a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.