Social 9 August 2016 11:15
Proiectul de 31,5 milioane de euro "SII Analytics - Sistem informatic de integrare si valorificare operationala si analitica a volumelor mari de date", despre care patru ONG-uri au sustinut ca ar permite Serviciului Roman de Informatii (SRI) supravegherea generalizata a populatiei si au cerut anularea lui, nu colecteaza date noi, ci le analizeaza pe cele existente, sustine SRI.

Proiectul "SII Analytics - Sistem informatic de integrare si valorificare operationala si analitica a volumelor mari de date" este destinat asigurarii unei capacitati superioare de analiza a bazelor de date ale principalelor institutii din Romania, precizeaza Serviciul Roman de Informatii.

"Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de cautare a informatiei relevante in bazele de date deja existente. Practic, in loc sa interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic si procedural, institutiile statului vor putea accesa informatiile integrat, rapid si eficient", sustine SRI.

Potrivit Serviciului Roman de Informatii, sistemul, considerat de patru ONG-uri "un adevarat Big Brother", nu colecteaza date noi, ci le analizeaza, pe baza unor algoritmi, pe cele existente.

"Rapiditatea in accesarea bazelor de date este impusa ca necesitate de amenintarile specifice institutiilor de intelligence din Romania - terorism, migratie ilegala, crima organizata, pentru a caror contracarare este necesara o prima reactie in timp foarte scurt", mai arata SRI.

Proiectul, a carui anulare a fost ceruta de patru organizatii neguvernamentale, are drept scop, potrivit SRI, modernizarea si eficientizarea activitatilor interne ale institutiilor cu atributii in prevenirea si combaterea fenomenelor de terorism, crima organizata, coruptie si evaziune fiscala, respectiv a institutiilor publice beneficiare - Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Finantelor Publice, Directia Generala Antifrauda Fiscala, Serviciul Roman de Informatii, potrivit News.ro.

"Proiectul presupune un sistem de audit complex din punct de vedere al respectarii legislatiei in vigoare, precum si al normelor de securitate privind accesul la datele stocate, orice interogare fiind jurnalizata automat si analizata in sensul evitarii oricarei forme de abuz", precizeaza SRI, care adauga ca "SII Analytics" este o platforma moderna, similara altora existente in plan european.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

Valoarea proiectului este estimata la 142,071 milioane de lei, reprezentand aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,34 la suta finantare din fonduri externe nerambursabile, potrivit Serviciului Roman de Informatii.

Patru organizatii neguvernamentale au solicitat, intr-o scrisoare deschisa trimisa mai multor institutii nationale si europene, anularea proiectului cu fonduri europene castigat de SRI prin care se achizitioneaza software si hardware ce ar permite supravegherea generalizata a populatiei.

Organizatiile APADOR-CH, ActiveWatch, Asociatia pentru Tehnologie si Internet si Centrul de Resurse Juridice spun ca sistemul informatic este "un adevarat Big Brother", care, in lipsa unor masura de garantare a drepturilor oamenilor sau de limitare a accesului, ar putea duce la abuz.

Cele patru ONG-uri arata, in documentul transmis Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene, premierului, Ministerului Comunicatiilor, Comisiei de control a SRI si CSAT, ca sunt ingrijorate din cauza unui proiect de supraveghere in masa implementat de Serviciul Roman de Informatii (SRI), cu o finantare europeana.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

Principalele probleme ale proiectului, identificate de cele patru organizatii neguvernamentale, se refera la supravegherea generalizata prin combinarea bazelor de date, lipsa oricaror garantii si potentialul de abuz, faptul ca bani europeni sunt utilizati pentru incalcarea drepturilor europene si la rolul SRI in eGuvernare, precum si la scopul ascuns al proiectului.

“De exemplu, prin capitolul de «analiza comportamentala», orice cetatean ar putea avea o fisa «de buna purtare» (constituita din informatii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecatori, procurori sau antreprenori, fise ce pot fi folosite in scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informatii publice (de ex., informatiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale”, arata organizatiile neguvernamentale.

Citeste si:
Copiii din Daneș pot numi acasă școala renovată de un ONG cultural
Copiii din Daneș pot numi...

O alta problema identificata de cele patru ONG-uri, respectiv “lipsa oricaror garantii si potentialul de abuz, ar rezulta din faptul ca, prin agregarea bazelor de date, SRI va avea acces necontrolat la orice informatie despre toti cetateni, aceasta fiind o chestiune nereglementata in acest moment in legislatia romana.

“Legea de functionare a SRI dateaza din 1991 si ea nu prevede mecanisme eficiente de control prin care sa se garanteze ca riscul abuzurilor de orice fel este redus si ca atunci cand se produc abuzuri ele vor putea fi sanctionate, iar victimele despagubite. Acest proiect, de exemplu prevede ca informatiile despre cetateni pot fi accesate de pe un numar urias de terminale (peste 750), deci practic orice persoana din cele peste 1.000 ce vor avea acces la sistem va avea posibilitatea sa il foloseasca si in orice scop personal, fara a putea fi controlate efectiv sau fara ca cetateanul sa stie”, se mai arata in scrisoarea deschisa.

Citeste si:
Primul român căruia i s-a montat brățară electronică de...
Primul român căruia i s-a...

Semnatarii scrisorii mai semnaleaza si faptul ca proiectul a fost depus pe 9 iunie 2016, la o zi dupa ce apelul pentru fondurile europene structurale (axa 2 – OS 2.3) a fost lansat public si a fost aprobat “foarte repede”, in ciuda faptului ca incalca in mod flagrant documentele constitutive ale Uniunii Europene, in speta dreptul la viata privata si la protectia datelor cu caracter personal (articolele 7 si 8) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Cele patru ONG-uri solicita de urgenta anularea licitatiei si a proiectului care ar incalca drepturile fundamentale, includerea in conditiile de accesare a fondurilor europene, explicit, a interdictiei folosirii acestora pentru incalcarea sau limitarea drepturilor cetatenilor, dar si dezbaterea publica a rolului exact al SRI in societatea romaneasca, inclusiv a legislatiei conexe, ca si a garantiilor eficiente pentru stoparea abuzurilor de acest tip si transparentei institutionale pentru orice proiect care depaseste cadrul original de securitate nationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.