Social 27 Iulie 2016 16:00
Marian Moise, care a pus artificiile in clubul Colectiv, va fi cercetat sub control judiciar, de procurorii Parchetului instantei supreme, pentru ucidere si vatamare corporala din culpa si nerespectarea masurilor de securitate in munca, au declarat miercuri, pentru News.ro, surse judiciare.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au adus la cunostinta lui Marian Moise acuzatiile care ii sunt aduse in cauza desprinsa din dosarul Colectiv. Marian Moise a fost citat sa se prezinte abia miercuri la PICCJ intrucat, dupa incendiul din clubul Colectiv, a fost ranit, el avand inca fese pe maini.

Marian Moise, care in 30 octombrie 2015 a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists sa puna artificiile in clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity, a fost audiat aproximativ trei ore la PICCJ, el refuzand sa spuna ce acuzatii ii sunt aduse si daca in cazul sau a fost luata o masura preventiva, potrivit NEWS.ro.

In dosarul Colectiv, trimis Judecatoriei Sectorului 4, cei trei patroni ai clubului Colectiv, patroana firmei de artificii si unul dintre angajatii acestei societati sunt acuzati de ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane, vatamare corporala din culpa, in forma agravata si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca. In plus, patroana firmei de artificii este judecata si pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri.

Si societatile Colectiv Club SRL si Golden Ideas Fireworks Artists SRL sunt judecate pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, in forma agravata.

Potrivit rechizitoriului obtinut de News.ro, patronii clubului Colectiv, George-Alin Anastasescu, Paul-Catalin Gancea si Costin Mincu sunt acuzati ca "au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, Bucuresti, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara zilei de 30.10.2015 si mortii a 64 de persoane".

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Procurorii sustin ca, in calitate de administratori ai clubului SC Colectiv Club SRL, cei trei "nu au asigurat in societate cadrul organizatoric si mijloacele necesare securitatii si sanatatii in munca, nu au luat masuri pentru evacuarea personalului si ale clientilor prin asigurarea unui numar de cai de iesire, suficient si prevazut de lege, marcate si dotate corespunzator (...) nu au stabilit clauze privind sanatatea si securitatea in munca cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea si sanatatea in munca in cadrul clubului la incheierea contractului de prestari servicii dintre SC Colectiv Club SRL si SC Digidream Multimedia SRL".

Daniela Ioana Nita, patroana firmei de artificii, este acuzata ca "in calitate de administrator al S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L., a procurat de la societatea Enigma Firework Limited din Bulgaria produse pirotehnice «fantana de scena», neinsotite de fise tehnice, care, in conformitate cu instructiunile de utilizare redate in limba bulgara pe eticheta fiecarui produs, dar netraduse, trebuie utilizate numai in spatiu deschis si amplasate in pozitie verticala, pe un suport stabil si plat, si, in aceste conditii, fara efectuarea vreunui minim instructaj privind modul de folosire al produselor pirotehnice si fara un instructaj privind noul loc de munca (incinta clubului Colectiv), i-a insarcinat pe pirotehnistii Moise Marian si Zaharia Viorel sa monteze si sa actioneze la data de 30.10.2015 elementele pirotehnice intr-un spatiu inchis, respectiv incinta clubului Colectiv, cunoscand faptul ca la evenimentul organizat vor fi prezente numeroase persoane – cu consecinta producerii unui incendiu in seara zilei de 30.10.2015 si decesului a 64 persoane".

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Unul dintre angajatii firmei de artificii, Viorel Zaharia, este judecat si el pentru ucidere din culpa, in forma agravata, avand ca urmare decesul mai multor persoane si vatamare corporala din culpa.

La randul sau, Mihai Cristian Nita este judecat pentru favorizarea faptuitorului, "constand in aceea ca, ulterior producerii incendiului din data de 30.10.2015 in incinta clubului Colectiv, fiind director la S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L, impreuna cu Nita Daniela Ioana si Moise Adriana, administrator respectiv salariata la aceeasi societate, au procedat la distrugerea si sustragerea de documente ce constituie probe in cadrul procesul penal, pentru a impiedica sau ingreuna cercetarile in cauza, precum si cu scopul de a ajuta pe salariatii Zaharia Viorel si Moise Marian sa nu fie trasi la raspundere penala".

Citeste si:
Amalia Bellantoni, live pe TikTok în timpul unui incediu. A sunat...
Amalia Bellantoni, live pe...

In urma incendiului din clubul Colectiv si-au pierdut viata 64 de persoane, intre care 27 in noaptea tragediei si 37 ulterior, in spitale din Bucuresti si din strainatate, printre acestia fiind fotografi, artisti, olimpici si studenti straini.

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit in timpul unui concert sustinut in clubul Colectiv de trupa rock bucuresteana Goodbye to Gravity, care isi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Galut este singurul membru al trupei care a supravietuit tragediei.

“Spectacolul a debutat la ora 22.00, iar primele artificii au fost lansate concomitent cu prima melodie interpretata de artisti. Cea de-a doua transa de artificii a fost lansata la ora 22:31:59, la sfarsitul interpretarii unei melodii. Particulele incandescente ale articolelor pirotehnice au depasit cu mult limita scenei, lovind acelasi stalp din structura clubului, tapetat cu spuma poliuretanica, neignifugata, cofrata piramidal, situat in stanga scenei, precum si persoanele aflate in primele randuri, chiar dincolo de aliniamentul stalpilor din beton. Datorita configuratiei tavanului si a dispunerii buretelui, temperatura la tavan a crescut, generand degajarea de materii volatile. In plan orizontal, procesul de ardere a avut o evolutie radiala si pulsatorie, pornind dinspre zona focarului initial, determinata de configuratia grinzilor de la tavan, pe care il delimitau in caroiaje (casete/celule) care prezentau si suprafete verticale, constituind acceleratorul incendiului”, au scris procurorii in actul de sesizare a instnatei.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

Izbucnirea incendiului si mai ales dezvoltarea sa cu rapiditate la nivelul tavanului au surprins toate persoanele aflate in club. Solistul vocal al trupei rock a remarcat, folosind sistemul de sonorizare, izbucnirea unui incendiu. O singura persoana aflata in proximitatea scenei a aruncat cu lichidul dintr-o sticla spre focul ce se dezvolta pe stalp.

Din cauza aglomeratiei, iesirea din club s-a blocat, multi oameni au fost blocati la pamant intre usile duble si primele randuri de persoane, alte persoane aflate mai in spate fiind evacuate prin escaladarea celor cazuti.

In dosarul Colectiv s-au constituit parti civile 139 de persoane, 11 spitale si cinci institutii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.