Social 11 Iulie 2016 12:39
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care marile magazine sunt obligate sa comercializeze produse provenite din plan local in proportie de 51%, criticata de reprezentantii retailerilor si ai patronatelor, si care prevede si interdictia comerciantilor de a percepe taxe suplimentare, cum ar fi taxa de raft.

Legea a fost adoptata de Parlament pe 8 iunie. Proiectul prevede ca marile magazine sa aiba pe rafturi carne, fructe si legume din productie romaneasca in proportie de cel putin 51%, alimente care trebuie sa provina dintr-un "lant scurt" de aprovizionare.

”Comerciantii - persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare. Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei. Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare se aproba prin hotarare de Guvern", se arata in proiectul de lege, potrivit NEWS.ro.

Potrivit proiectului, "lantul scurt de aprovizionare este un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti".

Totodata, comerciantilor le este interzis sa solicite furnizorului sa nu vanda altor magazine aceleasi produse la un pret de achizitie mai mic sau egal cu care a achizitionat produsele respectiv. Sunt interzise si taxele suplimentare pe care le percepeau comerciantii pana acum, precum taxa de raft, fapt care, spun initiatorii, va putea duce la scaderea pretului unor produse.

Legea stabileste ca pe etichetele produselor de carne proaspati trebuie trecuta tara de provenienta, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din Romania pe care produsul respectiv il are in continut.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Proiectul prevedea in forma initiala ca marii comercianti sa puna la vanzare produse romanesti in proportie de 51%, insa aceasta masura a fost abandonata, in favoarea "lantului scurt", pentru a nu incalca normele europene.

De la aceste prevederi sunt exceptate magazinele care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la doua milioane de euro, echivalent in lei.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) si Confederatia Patronala "Concordia" au trimis Parlamentului scrisori prin care au cerut respingerea legii, considerand-o abuziva si periculoasa. Retailerii considera si ca acest proiect "afecteaza masiv" functionarea comertului alimentar si nu asigura garantii nici pentru consumatori si nici pentru producatori, in special in ceea ce priveste obligativitatea privind aprovizionarea din lantul scurt.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.