Social 16 Iunie 2016 11:23
Curtea Constitutionala a decis, in unanimitate, ca definitia abuzului in serviciu este constitutionala in masura in care ”executarea defectuoasa a atributiilor de serviciu” din definitia din Codul Penal inseamna prin incalcarea legii, aceasta decizie urmand sa se aplice pe viitor, pentru dosarele care vor fi deschise si nu pentru cele aflate deja in curs de solutionare.

Judecatorii Curtii au decis ca articolul din Codul Penal referitor la abuzul in serviciu este constitutional cu conditia ca sintagma ”indeplineste in mod defectuos” din definirea abuzului sa fie considerata echivalenta cu ”indeplineste cu incalcarea legii”.

Decizia judecatorilor constitutionali a fost de admitere partiala a sesizarilor privind abuzul in serviciu. Aceste sesizari contestau mai multe prevederi ale articolului in cauza, inclusiv definitia functionarului public, definitia faptei, definitia indeplinirii defectuoase a atributiilor de serviciu, definitia pagubei si a vatamarii. Judecatorii au retinut ca toate aceste norme sunt constitutionale - in sensul ca, pe de o parte, respecta prevederile Constitutiei, dar si cele privind claritatea si precizia legilor - cu exceptia normei privind indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu.

Judecatorii Curtii au venit cu o solutie de admitere partiala, in sensul ca textul Codului penal este constitutional doar in masura in care "defectuos" inseamna "prin incalcarea legii". Decizia nu modifica vreun aspect al articolului si nu obliga la revizuirea legislatiei, ci ofera o definitie obligatorie pentru procurori si judecatori in tratarea infractiunilor de abuz in serviciu, in sensul ca acestia vor trebui sa lucreze cu aceasta definitie de fiecare data.

Decizia nu este retroactiva - CCR fiind in masura sa dispuna doar pentru viitor - si nu presupune cazuri de revizuire a dosarelor sau a sentintelor, avand in vedere ca nu a declarat niciun aspect al legii neconstitutional. Astfel, toate dosarele in lucru in acest moment isi vor urma cursul, iar dosarele deschise dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii vor fi judecate doar pe baza noii definitii.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Parlamentul sau Guvernul vor putea interveni pentru a clarifica acest text, in sensul introducerii in lege a definitiei exacte date de Curtea Constitutionala, insa acest lucru nu este obligatoriu, avand in vedere ca decizia CCR constituie o interpretare pentru uzul instantelor a unui text de lege altminteri constitutional.

Curtea Constitutionala a judecat aceste exceptii de neconstitutionalitate pe 24 mai, insa a amanat luarea unei decizii. Una dintre aceste exceptii a fost invocata de fosta sefa a DIICOT Alina Bica, potrivit News.ro.

Potrivit sesizarilor, notiunea de "abuz in serviciu" este neclar definita in Codul penal, astfel incat este dificil de judecat care sunt elementele constitutive ale infractiunii. Potrivit articolului 297 din Codul penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Inainte de primul termen al acestui dosar la Curtea Constitutionala, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a avertizat ca o decizie de neconstitutionalitate data de judecatori ar duce la inchiderea a peste 800 de dosare aflate in ancheta procurorilor anticoruptie privind achizitii publice ilegale cu fraude de milioane de euro.

"In acest moment noi avem in lucru 865 de dosare privind fraude in achizitii publice si, in general, in aceste dosare sunt infractiuni de abuz in serviciu. Noi investigam faptele care raman in competenta dupa deciziile Curtii Constitutionale. Cetatenii trebuie sa fie ingrijorati cand avem peste 800 de dosare de achizitii publice cu prejudicii de milioane de euro si sa nu avem posibilitatea de a le mai investiga”, a afirmat Laura Codruta Kovesi.

Intr-un interviu acordat agentiei News.ro, Laura Codruta Kovesi a precizat ca DNA are in lucru 3.200 de dosare in care ancheteaza fapte privind abuzul in serviciu.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

"As vrea sa precizez inca de la inceput ca nu este o miza pentru DNA, este o miza pentru tara si pentru cetatenii Romaniei. Am sa va explic si de ce: in acest moment, noi avem in investigare 3.200 de dosare, care au ca obiect investigarea unor fapte de abuz in serviciu. Ce inseamna acest lucru? 42% din activitatea DNA o reprezinta dosare care au ca obiect infractiunea de abuz in serviciu. Anul trecut, doar in dosarele in care noi am facut rechizitorii pentru abuz in serviciu, prejudiciul cauzat statului a fost de 620 de milioane de euro", a spus Kovesi, adaugand ca o decizie de neconstitutionalitate va face ca acesti bani sa nu mai poata fi recuperati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.