Social 31 Mai 2016 09:20
este 5% dintre romani au fost diagnosticati cu cancer, la un moment dat, de-a lungul vietii, peste 21% au avut cel putin un membru din familia restransa bolnav, iar 45% considera ca diagnosticul de cancer duce la deces, potrivit unui studiu.

Datele unui studiu realizat de Centrul pentru Inovatie in Medicina arata ca 21,1% dintre romani au avut cel putin un membru din familia restransa diagnosticat cu cancer, numai 1% dintre romani considera ca autoritatile reprezinta principalul sprijin in cazul ar fi diagnosticati cu cancer si 75% dintre romani considera ca dureaza prea mult pana un medicament nou descoperit sa ajunga la pacientii cu cancer din Romania.

Datele au fost colectate in perioada 1-20 aprilie 2016, in cadrul cercetarii realizate de catre Centrul pentru Inovatie in Medicina (InoMed) si compania specializata in studii de piata IMAS Rezultatele studiului indica faptul ca un roman din patru are o experienta cu cancerul.

In total, 5,2% afirma ca au fost diagnosticati cu o forma de cancer, ceea ce corespunde unui numar total de aproximativ 840.000 de persoane, iar 21,1% au avut un membru al familiei diagnosticat cu cancer la un moment dat, ceea ce corespunde unui numar total de 3,34 milioane de romani. In ceea ce priveste perceptia asupra bolii, 45% dintre respondenti considera ca diagnosticul de cancer duce intotdeauna la deces.

Principala temere legata de cancer este ca nu poate fi vindecat (26,6%), la care se adauga lipsa tratamentelor eficiente (7,4%), indisponibilitatea tratamentelor in Romania (7,1), lipsa banilor necesari pentru tratamente (5,8), plus teama de boala in sine, cu tot ce presupune ea (7,6%), scrie MEDIAFAX.

“Daca, in urma cu 30 de ani, diagnosticul de cancer era sinonim cu sfarsitul iminent, intr-un orizont de timp foarte limitat, acum lucrurile s-au schimbat esential. Multe forme de cancer sunt acum boli cronice, precum diabetul zaharat sau poliartrita reumatoida. 2 din 3 pacienti cu cancer diagnosticati in SUA traiesc la 5 ani de la primirea diagnosticului. Sunt descrise cazuri de supravietuiri de lunga durata, de peste 10 ani, la pacienti care au primit diagnosticul de melanom malign metastatic nerezecabil, dar care au avut sansa de a fi tratati cu terapii personalizate si cu imunoterapii”, a declarat dr. Marius Geanta, presedinte al Centrului pentru Inovatie in Medicina (InoMed).

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

El a mai spus ca “in ciuda acestui progres remarcabil din punct de vedere stiintific, romanii inca asociaza intr-o proportie considerabila diagnosticul de cancer cu iminenta decesului, pe fondul unui acces redus la mijloacele moderne de preventie, screening, diagnostic si tratament, dar si pe fondul unui nivel redus de informare asupra evolutiilor spectaculoase din domeniul oncologiei, din ultimele decade”.

Datele mai arata ca 65% dintre romani, indiferent daca au fost sau nu diagnosticati cu cancer, considera ca statul roman nu asigura un tratament corespunzator pentru pacientii cu cancer. In acelasi timp, 75% dintre romani considera ca dureaza prea mult ca un medicament nou descoperit sa ajunga la pacientii din Romania.

“In acest moment, pacientii romani cu cancer au acces gratuit la mai putin de 15% dintre medicamentele aprobate, in perioada 2006-2015, de Agentia Europeana a Medicamentului”, a spus dr. Marius Geanta.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Studiul mai arata ca romanii considera ca principalul sprijin in lupta cu cancerul este familia (46,3%), urmata de noile tehnologii (inclusiv medicamentele si echipamentele medicale de ultima generatie, 30,1%) si de medici (16,5%), in timp ce numai 1% considera ca autoritatile reprezinta principalul sprijin in cazul unui diagnostic de cancer.

“Ministerul Sanatatii are o cota de incredere de numai 39% si doar spitalele publice se afla mai jos in acest clasament (35%), cu mentiunea ca datele au fost colectate inainte de criza dezinfectantilor. La polul opus, se afla increderea in medici, 66% dintre romani afirmand ca au incredere mare si foarte mare in doctori. Un alt aspect important relevat de studiu este ca 9 din 10 pacienti cu cancer se declara multumiti de medicul oncolog curant”, a explicat Geanta.

In Uniunea Europeana, anul trecut, au fost aprobate 14 medicamente noi impotriva cancerului, fiind cel mai mare numar de molecule noi aprobate in oncologie intr-un an, din istoria Agentiei Europene a Medicamentului.

“Cu toate acestea, doar 1,6% dintre cei care au raspuns au indicat intervalul corect, aspect care arata un nivel redus al penetrarii informatiei despre inovatia in oncologie, la nivelul populatiei Romaniei, dar si un orizont de asteptare limitat in privinta terapiilor noi, inovatoare, destinate cancerului. Multi romani pur si simplu nu stiu si nu cred ca dinamica dezvoltarii medicamentelor in cancer este atat de intensa si in fiecare an se aproba medicamente personalizate sau imunoterapii care au potentialul de a schimba destinul unui pacient cu cancer”, a explicat Geanta.

Citeste si:
De când vor putea merge românii în SUA fără vize. Anunțul oficial...
De când vor putea merge...

“Desi 84,8% sunt de acord ca acelasi tratament impotriva cancerului poate avea rezultate foarte diferite la pacienti cu diagnostic similar, doar putin peste jumatate intre romani afirma ca si-ar dori un tratament personalizat, aspect relevant pentru nevoia de a implementa programe de informare si educare menite sa creasca nivelul de intelegere asupra bolii si a tratamentelor moderne, precum medicina personalizata sau imuno-oncologia. Cu cat un pacient sau un cetatean este mai informat asupra inovatiei in oncologie, cu atat este mai in masura sa-si ceara drepturile si sa impulsioneze autoritatile pentru a asigura un acces continuu, extins si cost-eficient la inovatia in oncologie”, a spus Marius Geanta.

Mai mult de o treime dintre romani au auzit de concepte stiintifice revolutionare, dar care sunt deja parte din realitatea terapeutica actuala din oncologie, precum medicina personalizata si imuno-oncologia. Aceste terapii sunt asociate, de catre respondenti, cu costuri crescute, asa incat doar 16% afirma ca si-ar putea permite cu usurinta sa acopere costurile tratamentelor moderne pentru cancer, in timp de 44% nu vad posibilitatea efectuarii platilor necesare pentru un tratament inovativ.

“Datele confirma inca odata rolul marcant pe care statul ar trebui sa-l joace in asigurarea accesului pacientului cu cancer la cel mai inalt nivel de asistenta medicala. In afara de compensarea medicamentelor noi, o alta posibilitate de a asigura un acces rapid la inovatie, fara costuri din partea statului, este stimularea participarii in studii clinice”, a mai spus Geanta.

Citeste si:
Primii românii evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România. Alți...
Primii românii evacuați din...

Numai ca doar 6% dintre pacientii cu cancer din Romania declara ca au luat parte la studii clinice cu medicamentele oncologice, pe fondul unui procent de 53% din populatie care considera ca intrarea intr-un studiu clinic ofera acces la tratamente de ultima ora, mai bune decat cele existente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.