Social 27 Mai 2016 13:26
Cercetatorii din China au examinat influenta starii materiale asupra comportamentului romantic in cadrul a doua experimente, unde au fost analizate "primele" sentimente ale participantilor in raport cu informatia despre partenerul lor: daca acesta are mai multi sau mai putini bani.

Potrivit Descopera, studiul sugereaza ca oamenii se angajeaza in "strategii conditionate de imperechere" bazandu-se pe alegerile lor romantice in conditiile factorilor de mediu.

In cadrul studiului, cercetatorii au recrutat studenti chinezi care erau implicati in relatii heterosexuale pe termen lung. Participantii au fost apoi repartizati aleatoriu in grupuri: un grup ”relativ bogat” si un grup ”relativ sarac”.

"Ne-am dorit o mai buna intelegere a importantei psihologice a banilor in dezvoltarea unor relatii romantice, deoarece despre acest subiect se cunoaste foarte putin. In acest fel, oamenii ar avea o mai buna perspectiva a relatiilor in care se afla”, a explicat profesorul Darius Chan, de la Departamentul de Psihologie a Universitatii din Hong Kong.

Pentru primul experiment, cercetatorii au cerut studentilor sa raspunda la intrebari cu privire la starea lor financiara, folosind o scala diferita in functie de starea atribuita. Acest lucru a fost realizat in conformitate cu asteptarile ca cei din grupul "bogat" ar alege probabil cea mai mare suma de bani enumerata, in timp ce cei din grupul "sarac" ar face selectii din partea de jos a grilei.

Apoi, au fost rugati sa indice satisfactia in raport cu finantele lor personale, printr-o "masura de satisfactie" privind partenerul lor romantic, inclusiv intrebari cu privire la atractivitatea fizica si resurse, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii au descoperit ca barbatii care erau ”programati” sa se simta bogati au fost mai putin multumiti de aspectul partenerei lor decat cei care au facut ”programati” sa se simta saraci. Cei bogati au fost mai interesati de relatii pe termen scurt.

Acest lucru sugereaza ca preferintele de imperechere, pentru barbati, sunt influentate de perceptia lor asupra starii financiare, explica cercetatorii. La femeile bogate, insa, nu a existant o diferenta semnificativa in ceea ce priveste satisfactia fata de partener in comparatie cu celalalt grup.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Al doilea experiment a examinat efectul bogatiei perceput asupra interactiunilor participantilor cu membrii sexului opus. Cu ajutorul unui exercitiu separat, unul de stimulare mentala, cercetatorii le-au propus sa-si imagineze ca au un partener fie ”relativ bogat”, fie ”relativ sarac”.

Apoi, au fost aranjate intalniri fictive cu cate un membru atractiv al sexului opus, iar cercetatorii in acest timp au analizat distanta la care participantii au ales sa stea pe scaun in raport cu scaunul pe care trebuia sa se aseze cealalta persoana.

Cercetatorii au descoperit ca participantii bogati (barbati si femei) au prezentat o mai mare "tendinta de abordare comportamentala", lor le era mai usor sa se apropie de un membru atractiv al sexului opus. Cei programati ca fiind ”mai saraci” nu s-au comportat la fel de sigur. In acelasi timp, atat barbatii, cat si femeile din toate nivelurile de ”avutie” au ales un loc mai aproape de oamenii care i-au cotat ca fiind mai atractivi.

Cercetatorii spun ca aceste constatari sugereaza ca indivizii adopta strategii de imperechere conditionate, ajustandu-se dupa situatiile de mediu, inclusiv dupa posesia averii.

Citeste si:
7 fapte despre persoanele stângace susținute de știință pe care nu...
7 fapte despre persoanele...

"Am remarcat ca oamenii bogati acorda o importanta mai mare atractivitatii fizice a partenerului, stabilind standarde mai inalte si prefera sa se angajeze in relatii pe termen scurt, decat cei care au mai putini bani. Cu toate acestea, pentru femei, banii pot duce la mai putine variatii in strategiile lor de imperechere", a declarat Chan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.