Social 25 Mai 2016 10:56
Ministrul Educatiei Adrian Curaj a aprobat, marti, prin ordin de ministru noul Regulament de Organizare si Functionare a Consiliului National al Elevilor, realizat impreuna cu reprezentantii acestuia.

Noul Regulament de Organizare si Functionare a Consiliului National al Elevilor (CNE) a fost aprobat prin ordin de ministru si publicat pe edu.ro.

Presedintele CNE, Horia Onita, a explicat pentru MEDIAFAX ca „in primul rand, in regulamentul actual se prevede doar organizarea si functionarea structurii la nivel national, fapt pentru care vom stabili regulamentul la nivel scolar si judetean fara nevoia unei imixtiuni a Ministerului".

"In acest sens, dorim sa lasam fiecarui elev dreptul de a putea candida la Consiliul Judetean al Elevilor (CJE) daca este sustinut de colegii de scoala. Momentan, pentru a putea candida la CJE trebuie sa fii presedinte al Consiliului Scolar al Elevilor, ceea ce, credem noi, limiteaza drepturile elevilor de a putea fi reprezentanti la nivel judetean”, a mai declarat Onita.

Mai mult decat atat, a explicat Onita in continuare, ca la nivel national au fost introduse comisii „care sa aiba in vedere reprezentarea intereselor specifice ale elevilor din diferite tipuri de invatamant (invatamant vocational, pentru minoritati, invatamant special), pe langa militarea pentru drepturile tuturor elevilor". "Aceste comisii vor fi coordonate de vicepresedintii Consiliului National al Elevilor”, a mai spus presedintele CNE.

In acelasi timp, au fost eliminate Consiliile Regionale ale Elevilor, structuri intermediare intre CJE si CNE, „care nu aduceau beneficii structurii”.

„S-a eliminat posibilitatea ca membrii Biroului Executiv sa si voteze in Adunarea generala, fapt pe care-l consideram nedemocratic. Am limitat cumulul de functii si am stabilit clar ca mandatul elevilor reprezentanti este de doi ani, fostul regulament fiind prolix in acest sens. Am introdus Comisia Nationala de Etica, o structura care sa analizeze caracterul statutar al actelor emise de CNE, corelarea cu interesul structurii dar si comportamentul si atitudinile elevilor reprezentanti”, a mai explicat Onita.

Citeste si:
Noul regulament de funcţionare a şcolilor. Elevii nu mai pot fi...
Noul regulament de...

Potrivit noului Regulament, Consiliul National al Elevilor si toate substructurile sale mentin o pozitie neutra fata de orice cult religios, asociatie religioasa, partid politic sau formatiune politica.

Obiectivele sale sunt reprezentarea elevilor ca beneficiari principali ai sistemului de invatamant preuniversitar din Romania; participarea activa a elevilor in procesul decizional in legatura cu problemele care ii vizeaza, supravegherea respectarii drepturilor elevilor; incurajarea schimburilor de experientasi a exemplelor de bune practici si sprijinirea dezvoltarii tuturor substructurilor sale.

Pentru indeplinirea obiectivelor sale, CNE are in vedere mai multe directii de actiune printre care apararea intereselor tuturor elevilor din Romania, reprezentarea elevilor in fata institutiilor si organismelor abilitate si elaborarea si propunerea de politci publice, alaturi de institutiile abilitate, in ceea ce priveste problemele elevilor si ale invatamantului preuniversitar.

Citeste si:
Consiliul Național al Elevilor cer eliminarea concursului de...
Consiliul Național al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.