Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită să se elimine concursul de admitere la licee, precizând că aceasta este o „prioritate reală pentru o îmbunătățire substanțială a noului proiect de lege”.

Consiliul Național al Elevilor cer ca admiterea la licee să fie exclusă

Elevii sunt nemulțumiți de propunerea de a se introduce concursul de admitere la licee. Tinerii susțin că menținerea examenului „ridică semne de întrebare cu privire la posibilele consecințe, precum promovarea meditațiilor private și încurajarea inechității în educație”. De asemenea, Consiliul Elevilor se opun și propunerii introducerii religiei ca materie la alegere la examenul de Bacalaureat.

„Considerăm că România trebuie să își păstreze caracterul de stat laic, cu diversitatea și pluralismul ca principii de bază, motiv pentru care această materie ar trebui să fie eligibilă ca opțiune numai pentru elevii care studiază la un profil teologic”, a transmis CNE.

Totodată, Consiliul Elevillor îi acuză pe profesorii care i-au obligat pe elevi să participe la „marșuri pentru viață”, fără a-i informa în prealabil despre tema evenimentului și fără a le cere acordul părinților/reprezentanților legali.

„Nu există niciun motiv pentru care astfel de agende să se intersecteze cu sectorul educațional, întrucât școlile reprezintă spații în care orice elev are dreptul la propriile opinii și convingeri”, se arată într-un comunicat de presă.

Consiliului Național al Elevilor a transmis parlamentarilor o serie de propuneri cu privire la forma actuală a legii învățământului preuniversitar.

Consiliul Elevilor vrea ca propunerile să fie realizate de către entități cu expertiză reală în domeniu

Printre propunerile întocmite de Consiliul Național al Elevilor se numără:

Citeste si:
Rezultate finale Bacalaureat 2023. Care este rata de promovare după...
Rezultate finale Bacalaureat...


  • Acordarea de calificative pentru disciplinele aferente ariilor curriculare arte, sport și religie, excepție făcând profilurile vocaționale aferente;

  • Păstrarea diversității în proiectul de lege este absolut esențială pentru a asigura un mediu școlar incluziv, menit să încurajeze integrarea și participarea fiecărui elev din România.

Potrivit comunicatului de presă, Consiliul Elevilor a transmis că își dorește ca aceste aspecte să fie tratate în mod responsabil și ca propunerile pentru reforma educațională să fie realizate doar de către entități cu expertiză reală în domeniu, reprezentanții cultelor religioase nefăcând parte din această categorie. De asemenea, păstrarea diversității în proiectul de lege este absolut esențială pentru a asigura un mediu școlar incluziv, menit să încurajeze integrarea și participarea fiecărui elev din România, se mai arată în comunicat.

Citeste si:
Admitere liceu 2023. Rezultatele repartizării la liceu sunt afișate...
Admitere liceu 2023....

„Întregul proiect de lege aduce îmbunătățiri reale pe partea de acces la educație, reducerea abandonului școlar și desegregare. Astfel, ne întrebăm cum examenul de admitere este în concordanță cu aceste aspecte. Excelența poate fi promovată în mod descentralizat prin centrele județene de excelență. De ce este necesar un examen suplimentar? Suntem atât de aproape de un mare pas înainte pentru educația din România, însă alegem să rămânem pe loc pentru a promova principii demult apuse, precum concursul de admitere. Sperăm ca propunerile noastre să fie luate în considerare și integrate în forma finală a legii” a declarat Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Aprilie 2023 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.