Social 17 Mai 2016 10:14
Inainte de aderarea la Uniunea Europeana, oficialii de la Bruxelles au constatat ca peste jumatate din populatia Romaniei traieste in mediul rural, iar acest lucru nu era acceptabil, asa ca problema s-a rezolvat romaneste si peste 50 de comune au primit statutul de oras.

Potrivit Business Magazin, peste 50 de comune au primit statutul de oras, dar fara beneficiile unei urbe, insa cu taxele aferente. Localnicii au ramas prinsi intre taxe „de oras“ si agricultura de subzistenta.

Odata cu aceasta transformare, li s-a promis modernizarea localitatii: asfalt in loc de praf si canalizare in loc de toaleta din spatele curtii. Asta s-a intamplat in urma cu aproape zece ani.

„In anul 2014, populatia deservita de sistemul public de alimentare cu apa a fost de 12.454.909 persoane, reprezentand 62,4% din populatia Romaniei“, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. Romania a promis in Consiliul Uniunii Europene ca pana in 2018 toti romanii vor fi conectati la reteaua de apa si canalizare. Insa de atunci si pana acum, numarul celor conectati a crescut doar cu circa 1 milion si jumatate.

Potrivit ultimului recensamant realizat in 2012, in Romania numarul total al oraselor si al municipiilor a ajuns la 319, daca nu se ia in calcul si Capitala. Astfel, din 2002 si pana in prezent, 55 de comune au devenit orase.

Conform Legii nr. 351 din 6 iulie 2001 privind aprobarea „Planului de amenajare a teritoriului national“, „de regula“ o localitate poate primi rangul III si poate fi numita astfel oras daca aceasta are o populatie stabila cuprinsa intre circa 5.000 de locuitori si 30.000 de locuitori si daca are o raza de servire de 10 pana la 20 de kilometri.

In prezent, conform calculelor noastre, in Romania exista 34 de orase in care traiesc mai putin de 5.000 de locuitori, cu 16 mai multe decat in 2002, si 57 de orase cu sub 6.000 de locuitori, fata de 41 in 2002. Cel mai mic oras in functie de numarul de locuitori este Baile Tusnad, cu peste 1.600 de locuitori.

La 1 ianuarie 2015, in cele 2.861 de comune locuiau 9,707 milioane de persoane. Marimea medie a unei comune din punctul de vedere al numarului de persoane cu domiciliul in localitatea respectiva a fost de 3.393 persoane. Fata de aceasta medie, valorile individuale variaza intre 24.941 locuitori in comuna Floresti (judetul Cluj) si 131 locuitori in comuna Batrana (judetul Hunedoara), noteaza Business Magazin.

Citeste si:
Cu ce te poți deplasa eficient într-un oraș aglomerat: Top 5...
Cu ce te poți deplasa...

Dupa 1989, orasele proaspat capitaliste s-au dezvoltat in toate directiile, in mod haotic, fara a fi implementat un plan de dezvoltare bine stabilit. Astfel, unele orase, precum Brasov, Oradea sau Cluj, aproape ca si-au triplat suprafata intravilana, dar infrastructura nu a tinut pasul. Nici strazile, nici reteaua de alimentare cu apa nu au crescut in general in aceeasi masura, potrivit datelor INS (1993-2013).

In Bucuresti, suprafata intravilana (1993-2013) a crescut 56%, iar suprafata verde a scazut cu 6,8%. Timisoara a inregistrat cresteri la suprafata intravilana, lungimea strazilor, suprafata spatiilor verzi, dar si lungimea retelei de alimentare cu apa.

In Iasi, situatia este putin atipica, in sensul in care suprafata intravilana a crescut cu 94%, dar si spatiile verzi s-au marit cu 50%. In schimb, lungimea strazilor a ramas aproape neschimbata (crestere de 0,8%), iar lungimea retelei de alimentare cu apa a scazut cu 5,2%.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 2 - 30 octombrie 2023. În ce regiuni se așteaptă...
Prognoza meteo ANM 2 - 30...

In general, in majoritatea oraselor din Romania suprafata intravilana a crescut, insa nu in aceeasi masura s-au dezvoltat retelele de drumuri sau canalizare, scrie MEDIAFAX.

Conform site-ului numbeo.com, care masoara in toata lumea indicatori precum rata infractionalitatii, poluarea, calitatea serviciilor sanitare, preturile imobiliare sau puterea de cumparare, Cluj-Napoca pare a fi orasul cu cea mai buna calitate a vietii din Romania. Este situat pe locul 53 in lume, inaintea unor metropole precum Ankara (61), Budapesta (67), Milano (69) sau Bucuresti (74).

Cinci regiuni din Romania raman printre cele mai sarace din UE, exceptie facand Ilfov-Bucuresti, Vest si Centru, insa Sud-Est este foarte aproape de a iesi din categoria in care PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumparare, este sub 50% din media UE, potrivit Eurostat.

Cea mai saraca regiune este Nord-Est, la numai 34% din media europeana, urmata de Sud-Vest Oltenia, cu 41%, Sud-Muntenia, cu 43%, si Nord-Vest, cu 48%.

Citeste si:
Gălățenii trebuie să-și aleagă ziua în care mor. Înmormântările au...
Gălățenii trebuie să-și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.