Social 9 Mai 2016 10:30
Procurorii DIICOT au demarat cercetarile in dosarul "Rompetrol II", punand sechestre de trei miliarde de lei pe actiunile rafinariei Petromidia si pe conturile unor persoane fizice, dosarul fiind disjuns dintr-o cauza trimisa in judecata in anul 2006.

Procurorii DIICOT au pus, luni dimineata, sechestre in valoare de trei miliarde de lei pe actiunile rafinariei Petromidia si pe conturile unor persoane fizice. Dosarul este disjuns dintr-o cauza trimisa in judecata in anul 2006, in care a fost judecat Dinu Patriciu, alaturi de alte persoane.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca KazMunaiGaz International, OilField Business Solutions si SC Rompetrol Rafinare sunt introduse ca parti responsabile civilmente in acest nou dosar, reprezentantii societatilor fiind citati la sediul DIICOT pentru audieri marti, 10 aprilie.

In primul dosar "Rompetrol", au fost trimise in judecata 13 persoane, printre acestea fiind omul de afaceri Dinu Patriciu, fostul ministru Sorin Pantis si Sorin Rosca Stanescu.

In anul 2014, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv in dosarul Rompetrol, pe senatorul Sorin Rosca Stanescu la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare si pe fostul ministru Sorin Pantis la doi ani si opt luni de inchisoare, tot cu executare. In cazul lui Dinu Patriciu, instanta a constatat incetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia in luna august a anului 2014. Dupa proces, Ministerul Finantelor a cerut, in instanta, recuperarea prejudiciuluii de la urmasii lui Dinu Patriciu, cererea ministerului fiind judecata in prezent.

Irina Mihaela Popovici, fost vicepresedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului iar Gabriela Victoria Anghelache, fost presedinte al CNVM, a primit tot o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului. Paul Gabriel Miclaus, membru al CNVM la data faptelor, a fost condamnat la doi ani de inchisaore cu suspendare pentru favorizarea infractorului.

Prin aceeasi decizie, Alexandru Bucsa, administrator si director economic al Rompetrol la data faptelor, a fost condamnat definitiv la sase ani de detentie. In cazul lui Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investitii financiare, reprezentant al SSIF Alpha Finance la data faptelor, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru aderare sau sprijinire a unui grup infractional.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Claudiu Simulescu, agent de servicii de investitii financiare si reprezentant SSIF Eastern Securities la data faptelor, a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pe cand Petrica Grama, fost sef al Directiei Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finantelor Publice, a fost condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare.

Victor Eros, fost membru CNVM, a primit doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului, iar Cerasela Rus, agent de servicii de investitii financiare si trader la SSIF Alpha Finance la data faptelor, a fost condamnata la trei ani de inchisoare, tot cu suspendare, pentru aderarea la un grup infractional organizat.

Elena Albu, fosta sefa a Corpului de Control al CNVM, a fost achitata pentru aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat si pentru favorizarea infractorului. Prin decizia instantei, Alexandru Bucsa si Petrica Grama, in solidar cu Rompetrol, au fost obligati sa plateasca aproximativ 58 de milioane de dolari Ministerului Finantelor.

Citeste si:
ANAF scoate la licitatie o masina care i-a apartinut lui Ceausescu...
ANAF scoate la licitatie o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.