Incepeti prin a nu va mai compara propria viata cu ceea ce posteaza ceilalti pe retelele de socializare.

Doua studii publicate de Universitatea Houston si Universitatea Palo Alto arata ca folosirea saptamanala a unei retele de socializare precum Facebook poate crea cateva efecte nedorite pentru oamenii care stau in fata calculatorului, telefonului sau tabletei. Nevoia de afirmare a propriei persoane creste considerabil, dupa doar doua luni de utilizare a platformei, iar asta nu e un lucru deloc bun. In mod normal, oamenii se axeaza pe ceea ce ii intereseaza si-i pasioneaza. In cazul de fata, utilizatorii tind sa intre intr-o cursa multipla cu mai multi cunoscuti, doar pentru nevoia de a-si pastra ego-ul intact si iluzia ca este cel mai bun din grupul sau de interes.

O alta concluzie a studiului a aratat ca relatiile au de suferit foarte mult in urma folosirii Facebook. Nu este valabil pentru toata lumea, dar la peste 75% din cuplurile care au folosit reteaua de socializare in timpul studiului s-a constatat un disconfort real in urma compararii situatiei lor cu ceea ce aveau ceilalti utilizatori de pe platforma. Poate credeti ca este ireal, insa rezultatele studiilor arata foarte clar faptul ca relatiile amoroase au fost stricate in totalitate sau le-a scazut calitatea prin exagerare si comparare cu alti oameni. Este foarte important sa nu ne comparam ceea ce avem noi in viata noastra cu ceea ce au altii. S-ar putea ca noi sa avem lucruri mult mai bune alaturi de noi pe care nu le putem observa pe moment, insa vor putea fi apreciate doar dupa ce le vom pierde. Cercetatorii recomanda ca utilizatorii sa petreaca mai putin timp pe Facebook, sa nu dezvaluie aspecte intime din viata lor si nici sa nu-si compare viata personala cu ceea ce posteaza altii pe retea. La urma urmei, nu aveti sa stiti daca totul este adevarat.

Un alt studiu arata ca Facebook se gaseste in directa legatura cu depresia, iar cercetarile mai amanuntite au relevat faptul ca adultii se uita la cei de varsta lor si tind sa-si doreasca un progres mai mare ca al colegilor sau amicilor lor. Nu este nimic complicat aici, explicatia fiind redata de faptul ca oamenii isi doresc in permanenta sa fie cei mai buni. Lucrul anormal care intervine aici este faptul ca in loc ca utilizatorii studiati sa-si vada de propriile interese si pasiuni, acestia tind sa le abandoneze pe cele personale pentru a se putea compara cu ceea ce au vazut ei pe Facebook.

O alta chestiune interesanta este reprezantata de datele publicate de Facebook, care arata ca dupa iesirea dintr-o relatie amoroasa oamenii petrec in medie cu peste 90% mai mult timp pe retea! Cifrele sunt un pic ingrijoratoare, intrucat s-ar putea sa afecteze multe dintre mecanismele naturale ale omului de functionare si aparare impotriva unor boli precum depresia.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu a fost victima hackerilor. Și-a pierdut conturile...
Cătălin Moroșanu a fost...

Cercetatorii isi adreseaza cateva intrebari cel putin interesante pe finalul studiului, incat nu au gasit raspunsurile care pot adresa aceasta problema. ,,Ar trebui ca toata lumea sa dea unfriend celor care au parte de succes din lista lor?" e una dintre intrebarile cu care se incheie studiul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.