Elevi ai Colegiului National „Tudor Vianu” au castigat premii la competitiile de tehnologie spatiala, organizate pentru scolari, de NASA si ESA.

Elevi romani au castigat premii sau au reusit sa se califice in finale, la mai multe competitii scolare organizate de NASA si ESA, se arata intr-un comunicat de presa al Colegiului National „Tudor Vianu”, remis joi agentiei MEDIAFAX. Astfel, trei echipe de la Colegiul National „Tudor Vianu” s-au calificat ȋn semifinala concursului ESA Odysseus Space Contest, desfasurata ȋn Republica Ceha, ȋn Science Center-ul IQ Landia. Din echipe au facut parte elevii Monica Dobrinoiu si Alexandru Ion (clasa a 11-a), Andreea Zaharia si Vlad Panait (clasa a 10-a), Maria Leustean si Maria Petre (clasa a 9-a). Echipa AstroVianu Lab, formata din elevii Zaharia Andreea si Panait Vlad a castigat, alaturi de o echipa din Cehia, semifinala, urmȃnd sa participe ȋn marea finala, ce se va desfasura ȋn Bruxelles, la sfarsitul lunii iulie, ȋn centrul ESTEC. In acest concurs, elevii trebuie sa realizeze un proiect care sa ilustreze cum am putea investiga Universul, supravietuind pe o planeta necunoscuta.

De asemenea, la competitia „NASA Space Settlement Design”, proiectele elevilor de la „Tudor Vianu” au fost recompensate anul acesta cu doua premii I, un premiu II, doua premii III si patru mentiuni. „In urma rezultatului obtinut, elevii au fost invitati sa-si prezinte lucrarile in cadrul Conferintei Internationale pentru Dezvoltare Aerospatiala (ISDC 2016), conferinta ce va avea loc in luna mai, in Puerto Rico. La aceasta conferinta vor sustine prelegeri oameni de stiinta de la NASA, profesori de la universitati de prestigiu din SUA, dar si elevii premiati”, anunta sursa citata. In cadrul acestei competitii, elevii trebuie sa proiecteze o statie spatiala pe orbita unei planete sau in oricare alt loc din spatiu (intr-un punct Lagrange, de exemplu), astfel ȋncat pasagerii sa fie capabili sa traiasca pe aceasta statie fara sa fie nevoiti sa primeasca provizii de pe Pamant.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

Un alt concurs la care elevii romani s-au calificat in finala este „The Conrad Spirit of Innovation Challenge” Acest concurs este fondat ȋn onoarea astronautului Charles „Pete” Conrad si reuneste elevi inovatori din ȋntreaga lume, dar si antreprenori, ȋn scopul descoperirii unor solutii deosebite si ȋn acelasi timp viabile, de care sa beneficieze, ȋn viitor, omenirea. Proiectele realizate de elevi trebuie sa ofere solutii ȋn domeniile stiintelor aerospatiale, aviatiei, „cyber” tehnologiei si resurselor energetice. Elevii finalisti au fost invitati la Science Fair-ul ce se va desfasura la Kenedy Space Center, ȋn Florida, pentru a-si sustine proiectul ȋn fata juriului, publicului si a antreprenorilor din toata lumea (antreprenori care ar putea finanta realizarea practica a proiectelor cȃstigatoare).

Citeste si:
Un nou design și tehnologii inovatoare în timpul dușului
Un nou design și tehnologii...

Elevii romani au participat si la „Mars City Design”, unde au ocupat locul 19 in lista proiectelor de creare de colonii spatiale pe planeta Marte. Nu in ultimul rand, elevii romani s-au calificat in finala concursului „Zero Robotics”, lansat de NASA si ESA, ȋn colaborare cu MIT si DARPA, si este destinata elevilor de liceu din ȋntreaga lume. Copii trebuie sa incerce sa ‘controleze‘ robotii SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites), aflati la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS). Robotii controlati de elevi trebuie sa rezolve o problema propusa de organizatori, problema care diferita de la an la an. Echipele finaliste, printre care si o echipa de elevi romani de la „Tudor Vianu”, au participat la campionatul live. Din echipa au facut parte elevii Bonciocat Ciprian-Mircea, Cretu Bogdan-Cristian, Enescu Tudor, Magureanu Livia, Nazarie Tudor-Adrian, Panait Vlad-Cristian si Zaharia Andreea.

Citeste si:
Renovarea inteligentă! Alegerea iluminatului potrivit pentru un...
Renovarea inteligentă!...

Ȋn ultima etapa a concursului, un astronaut aflat la bordul ISS a condus, in conditii de microgravitatie, turnirul ȋn care s-au ȋnfruntat robotii programati de echipele finaliste. Elevii finalsti, invitati ȋn Belgia, la Euro Space Center, au urmarit competitia transmisa de la bordul Statiei Spatiale Internationale prin intermediul unei transmisii live.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.