Daca vrei sa lucrezi eficient de acasa, ai nevoie de cateva lucruri foarte utile, care par sa reprezinte, de fapt, adevarata cheie a productivitatii.

Munca de acasa, indiferent daca esti angajatul unei companii sau lucrezi ca freelancer, are avantaje si dezavantaje. Principalele avantaje sunt evidente: nu mai pierzi timp pe drum, plecand de acasa spre birou sau de la birou spre casa si nimeni nu iti mai contorizeaza pauzele de lucru.

Cu toate acestea, marele dezavantaj pare sa fie cel al productivitatii, deoarece un freelancer nu mai simte atat de acut presiunea deadline-ului si nu mai este supravegheat de superiori.

Iata ce trebuie sa faci pentru a deveni mai productiv atunci cand lucrezi de acasa:

1. Cumpara aparatura electronica de calitate

Tehnologia de top este esentiala pentru o persoana care isi doreste un „birou inteligent”, conform smallbiztrends.com. Un PC vechi este un PC care functioneaza si proceseaza foarte greu informatiile. In plus, o serie de programe si aplicatii nu pot rula pe laptopurile si desktopurile vechi de cativa ani. O imprimanta veche este o imprimanta care se blocheaza deseori si care iti ingreuneaza enorm munca pe care o depui.

Asigura-te ca ai la dispozitie toata aparatura electronica necesara pentru munca pe care o depui. Unul dintre aceste echipamente ti-ar putea usura foarte mult munca, adaugand rapiditate si calitate sarcinilor de lucru. In plus, daca esti designer grafic, ia in considerare cumpararea unui al doilea monitor cu un ecran mai mare. Nimic nu este mai contraproductiv decat sa lucrezi continuu cu gadgeturi si PC-uri depasite din punct de vedere tehnologic.

2. Nu amesteca munca si viata personala

Daca lucrezi de acasa, este esential sa nu amesteci viata personala cu munca. Cea mai buna metoda pentru a reusi sa faci acest lucru este sa-ti amenajezi un spatiu special dedicat muncii, unde sa-ti propui sa nu faci nimic altceva decat sa muncesti. Daca vrei sa vorbesti la telefon in interes „personal”, nu face asta la birou, ci in alta parte. In plus, nu manca la birou, ci in bucatarie si nu lucra cu televizorul pornit. Cu timpul, acest mod de a separa munca de celelalte activitati iti va intra in reflex, iar productivitatea ta va creste.

Citeste si:
4 motive pentru care angajații încep să se întoarcă în spațiile de...
4 motive pentru care...

3. Cumpara un scaun confortabil

Deoarece stai pe un scaun timp de cateva ore pe zi pentru a lucra, asigura-te ca cel pe care il folosesti este foarte confortabil. Conform Academiei Americane a Medicilor de Familie, 90% dintre adulti au dureri de spate la un moment dat in decursul vietii, iar 50% dintre persoanele care au un loc de munca se confrunta cu aceasta problema in fiecare an, noteaza aafp.org. Cumpara un scaun ergonomic. Nu lasa durerile de spate si disconfortul sa-ti transforme munca intr-o activitate chinuitoare.

4. Investeste in luminozitate

Studiile au demonstrat ca oamenii se simt letargici in lunile de iarna din cauza expunerii insuficiente la lumina soarelui, conform hongkiat.com. Expunerea la lumina suficienta in timpul programului de lucru iti imbunatateste starea de spirit si este foarte utila pentru cresterea productivitatii. Cumpara cel putin o veioza de birou care sa proiecteze lumina direct asupra tastaturii si foloseste-o nu doar in timpul serii sau atunci cand lucrezi la ore tarzii din noapte, ci si in zilele mohorate.

Citeste si:
Bia Khalifa, abuzată când avea doar 15 ani: „Avea cheia de la...
Bia Khalifa, abuzată când...

5. Pastreaza ordinea pe birou

Productivitatea muncii scade atunci cand lucrurile de pe biroul tau sunt asezate in dezordine si cand nu gasesti intotdeauna rapid un obiect de care ai neaparata nevoie. Ordinea de pe birou se va transmite si inconstientului tau, iar elementele care te pot distrage vor lipsi din peisaj. Pentru a pastra ordinea pe birou, cumpara diferite cutii si suporturi pentru documente, obiecte de scris si alte accesorii. Fiecare lucru va avea, astfel, locul sau, biroul va fi mereu curat, iar tu vei gasi intotdeauna repede ceea ce cauti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.