Social 8 Aprilie 2016 14:26
Vitamina D este utila in prevenirea bolilor de inima, dar ajuta si persoanele care sufera de o afectiune a inimi, arata un studiu recent, suplimentul imbunatatind considerabil capacitatea inimii de a pompa sange in organism, scrie CSID.

In cadrul studiului, vitamina D a fost administrata unui numar de 163 de voluntari cu insuficienta cardiaca, varsta medie a acestora fiind de 70 de ani. Vitamina D este vitala pentru sanatatea oaselor si a dintilor si poate avea beneficii importante de sanatate. Desi subiectii aveau obiceiul de a petrece timp in aer liber, aveau un nivel scazut de vitamina D chiar si in timpul lunilor de vara.

"Ei petrec mai putin timp afara, dar capacitatea pielii de a produce vitamina D, de asemenea, devine mai putin eficace cu varsta si nu intelegem exact motivele", a declarat consultantul cardiolog Dr. Klaus Witte.

Pacientilor li s-a administrat o tableta de vitamina D de 100 mg sau una placebo, timp de un an. Ulterior, cercetatorii au masurat impactul asupra insuficientei cardiace. Schimbarea a fost vizibila, inima pompand cu mult mai multa putere sangele in organism, scrie MEDIAFAX.

Echipa de cercetatori, care a prezentat rezultatele la o reuniune a Colegiului American de Cardiologie, a descris rezultatele ca fiind uimitoare.

"Este uimitor ca administrarea vitaminei D poate avea efecte benefice asupra sanatatii cardiace. Este pentru prima data cand cineva a aratat asta in ultimii 15 ani", au declarat cercetatorii.

"Este la fel de ieftina ca chipsurile, dar fara efecte secundare", a explicat pentru BBC medicul cardiolog Klaus Witte.

Potrivit acestuia, inima pacientilor care primisera suplimente de vitamina D s-a si micsorat considerabil, semn ca a devenit mai eficienta.

Cu toate acestea, cercetatorii nu cred ca o doza ridicata de vitamina D ar trebui prescrisa in mod normal pentru problemele de inima. "Nu am ajuns inca in acel punct, nu pentru ca nu ar exista o imbunatatire a simptomelor, dar sunt necesare studii mai amanuntite in acest sens", a explicat Dr. Witte.

Citeste si:
Hemoroizii în sarcină: prevenție și tratament
Hemoroizii în sarcină:...

Cele mai bogate surse naturale de vitamina D, potrivit CSID, sunt somonul, macroul, tonul, sardinele, galbenusul de ou, ficatul de vita, cerealele integrale, nucile, merele si produsele lactate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.