Social 1 Aprilie 2016 17:43
Bolnavii de cancer din Constanta nu vor mai putea face, de luni, radioterapie la Spitalul Judetean, activitatea serviciului urmand sa fie suspendata dupa ce aparatulului cu cobalt ii expira avizul de functionare.

„Incepand de luni, activitatea serviciului de radioterapie se suspenda din cauza faptului ca autorizatia de functionare emisa de CNCAN expira. Pe romaneste, aceasta sursa de cobalt are o durata de viata dincolo de care nu mai poate fi folosita, nemaiindeplinind conditiile fizice pentru a trata pacienti. Drept urmare, epuizandu-se sursa, evident ca aparatul nu mai functioneaza si atunci suspendam activitatea”, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Danut Capatana , transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a explicat ca personalul serviciului, „inclusiv cei doi medici care au si specializare de oncologie”, va fi redistribuit in alte sectii, iar in ceea ce-i priveste pe cei 10 pacienti aflati in prezent sub tratament, s-a luat legatura cu centre private si de stat din Bucuresti si Galati si se asteapta un raspuns daca vor putea fi inclusi pe listele acestora.

„Partea proasta, nu numai acum la noi, ci in toata Romania, este faptul ca necesarul de radioterapie este mult sub ceea ce ar trebui sa fie. Numarul de acceleratoare la mia de locuitori ne situeaza iarasi intr-un clasament nedorit, cam pe ultimul loc din Europa. Sa speram ca vor putea sa intre pe listele de asteptare pentru ca, daca veti intreba la Bucuresti, asa cum am intrebat si noi de altfel, veti vedea ca si dumnealor au liste de asteptare destul de mari, pe termene destul de lungi. Incercam sa gasim o solutie pentru acesti 10 pacienti in perioada urmatoare, sper sa si reusim”, a mai declarat managerul SCJU Constanta.

Potrivit lui Danut Capatana, finantarea nu este o problema, pentru ca, practic, se plateste sedinta de radioterapie, „si pana la urma nu conteaza unde se plateste sedinta, aici sau in alta parte”, iar in prezent se fac toate eforturile pentru rezolvarea problemei. „Transportul va fi asigurat de noi, dar problema este sa fie admisi de centrele din apropiere. Ca doar nu o sa apelam la Cluj...”, a spus el, precizand ca spera ca intr-o saptamana sa primeasca un raspuns.

Citeste si:
Haosul plafonării prețurilor la energie pune bolnavii pe drumuri
Haosul plafonării prețurilor...

Managerul Spitalului Judetean Constanta a declarat ca o solutie ar fi externalizarea serviciului de radioterapie.

„In momentul de fata, in afara de a incerca sa ajutam acesti oameni, avem niste solutii, dar pe un termen care variaza intre trei si cinci luni. (...) Data fiind aceasta situatie, in care nu exista finantare pentru un echipament de radioterapie, conducerea spitalului a decis, dupa consultare cu Consiliul Judetean, de a face o procedura de concesiune de servicii de radioterapie. Pentru ca radioterapia, ca si dializa, este unul dintre serviciile care poate fi concesionat unui privat”, a mai spus el.

A fost deja intocmit si un studiu de fezabilitate pentru construirea unei centru nou de radioterapie, in curtea spitalului, valoarea investitiei fiind estimata la aproximativ 10 milioane si jumatate de euro. „Noi ne dorim sa se construiasca un centru de radioterapie modern, cu doua acceleratoare lineare de particule, cu simulator, cu brahiterapie, deci unul dintre cele mai moderne din zona asta a Romaniei. Valoarea estimata este de 10 - 10,6 milioane de euro”, a declarat Capatana.

Citeste si:
Tratamentul complet al cancerului de sân
Tratamentul complet al...

El a precizat ca in caietul de sarcini, in documentatia de atribuire, se va solicita potentialului castigator al acestui proiect sa sustina, printr-un accelerator linear de particule, activitatea in actualul buncar, pana la construirea centrului, pentru ca estimarea din studiul de fezabilitate este de aproximativ un an de zile.

„Nu cred ca este un termen foarte scurt. Si atunci, pana la finalizarea lui, vom impune celor care vor castriga sa sustina activitatea de radioterapie. Il operam cu personalul pe care il avem. Nu se poate mai devreme de 3 - 5 luni, doar postarea pe SEAP (Sistem electronic de achizitii publice - n.r.) dureaza 45 de zile. Suntem in faza de elaborare a documentatiei de atribuire si sper ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare sa o avem finalizata si sa conturam un caiet de sarcini. Chiar daca va fi o firma castigatoare, trebuie scoasa aceasta sursa si inlocuita cu altceva, care iarasi va dura o luna, doua, estimarea mea este ca intre trei si cinci luni acest proiect poate deveni viabil”, a mai declarat Capatana.

Citeste si:
Medici acuzați de neglijență la Spitalul Județean Constanța. Un...
Medici acuzați de neglijență...

Intrebat care ar fi avantajul concesiunii, el a precizat ca va pastra controlul asupra serviciului si va putea impune calitatea acestuia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.