Social 17 Martie 2016 18:57
Directorul SIE Mihai Razvan Ungureanu a declarat, joi, ca frecventa si complexitatea atacurilor cibernetice, concomitent cu diversificarea tintelor, au crescut, afirmand ca absenta unor norme unanim acceptate au transformat spatiul virtual intr-un nou vest salbatic.

Directorul SIE a spus ca, desi, probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa Romaniei ramane redus, dependenta in crestere a societatii noastre de tehnologie creste vulnerabilitatea ei in fata atacurilor cibernetice care pot afecta performanta economica a tarii si siguranta nationala.

"Suntem de doua ori mai interesati de a avea in Romania un sistem informatic general ale carui probleme sa isi gaseasca solutii rapide si complete tocmai pentru ca stim cum arata sistemele informatice ale tintelor noastre", a declarat directorul SIE Mihai Razvan Ungureanu, la dezbaterea "Securitatea cibernetica-de la protectia individului, la securitatea nationala", organizata la Parlament.

Seful SIE a spus ca "la nivel global, au crescut frecventa, amploarea, complexitatea si gravitatea atacurilor cibernetice, concomitent cu diversificarea tintelor acestora". "Tot mai multi actori internationali dezvolta instrumente complexe in spatiul cibernetic pe care le folosesc ofensiv pentru a-si promova interesele ideologice, politice sau economice, pe de alta parte capabilitatile defensive se dezvolta cel putin deocamdata reactiv intotdeauna, din pacate, cu un pas in urma sistemelor defensive”, a explicat Ungureanu.

El a afirmat ca tehnologia atacurilor evolueaza de la pagube medii la amenintari serioase la adresa securitatii informatiei si infrastructurii critice nationale, afirmand ca eforturile si costurile relativ reduse ale atacurilor cibernetice vor atrage din ce in ce mai multi actori statali si nestatali, scrie MEDIAFAX.

"Amploarea acestui fenomen va creste pe masura ce actorii statali vor constientiza castigurile importante pe care le pot obtine in urma unor atacuri cibernetice, eforturile si costurile de realizare sunt relativ reduse, initial atacatorul detine toate avantajele, nu exista nicio forma reala de descurajare, iar riscul de contraofensiva este minimal. Este greu de apreciat diferente dintre actorii statali si nestatali, daca colaboreaza direct sau tacit”, a spus Ungureanu.

Directorul SIE a mai spus ca este foarte posibil ca alte voci decat cele transatlantice si europene sa isi promoveze valorile in mediul digital.

"Impactul geopolitic al efervescentei din spatiul digital creste exponential o data cu schimbarea rapida a demografiei utilizatorilor spatiului virtual dinspre N-V catre S-E si este foarte posibil ca alte voci decat cele transatlantice si europene sa vorbeasca mai raspicat in mediul virtual promovand valori si idei diferite de cele cu care suntem noi societatea occidentala obisnuiti”, a spus directorul SIE.

Citeste si:
Mihai Razvan Ungureanu a demisionat de la conducerea SIE
Mihai Razvan Ungureanu a...

Potrivit lui Mihai Rarvan Ungureanu, in absenta unor norme unanim recunoscute ale spatiului digital, garantate de institutii cu atributii in domeniu, actiunile statelor de promovare a intereselor economice si politice prin intermediul internetului au transformat mediul digital intr-un nou vest salbatic, absenta reglementarilor incurajand o cursa contratimp a ultimilor veniti si o cursa a inarmarilor intre actorii conascrati.

"Mediul digital si-a castigat astfel statutul de arma sepecifica a razboiului hibrid al secolullui XIX", apreciat Ungureanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.