Social 4 Martie 2016 13:58
Un nou studiu prezentat la Conferinta Internationala a Asociatiei Americane de Accidente Vascular-Cerebrale a oferit "reteta" exacta in privinta orelor de somn si a exercitiilor fizice care trebuie facute pentru a reduce riscul unei astfel de afectiuni, scrie CSID.

Cercetatorii de la Departamentul de Sanatate a Populatiei de la Centrul Medical Langone din New York au analizat stilul de viata si starea de sanatate a peste 288.888 de adulti. Aproximativ jumatate dintre participantii la studiu aveau varste peste 45 de ani, iar 77% dintre ei erau albi.

Oamenii de stiinta au calculat cat dorm si ce tip de activititati fizice desfasoara (printre acestea se numara mersul, inotul, mersul pe bicicleta si gradinaritul). Acestia au identificat si persoanele care au suferit un atac vascular cerebral, scrie MEDIAFAX.

Studiul a aratat ca persoanele care dormeau 7-8 ore pe noapte au inregistrat un risc de 25% de a suferi un accident vascular cerebral, iar persoanele care aveau un somn sanatos si erau implicate in activitati fizice de 30 de minute pana la o ora, de 3-6 ori pe saptamana, prezentau un risc redus de a suferi un infarct.

Pe de alta parte, persoanele care dormeau mai putin de 7 ore pe noapte au prezentat un risc cu 22% mai mare de a suferi un accident vascular. Cu toate acestea, cea mai afectata categorie a fost cea a persoanelor care dorm cel mai mult. Subiectii care dormeau mai mult de 8 ore pe noapte prezentau un risc de 146% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, conform CSID.

"Exact asta le spun pacientilor mei. Un element important de apreciat in astfel de studii este faptul ca le permite oamenilor sa inteleaga cat de mult control au de fapt asupra unor lucruri precum bolile cardiovasculare si infarctul", atrage atentia doctorul Suzanne Steinbaum, cardiolog la Spitalul Lenox Hill din New York.

"Rolul unui somn sanatos este crucial in reducerea riscului de a suferi un accident vascular cerebral sau alte boli. Din pacate, aceasta importanta nu este cunoscuta de foarte multi oameni", subliniaza doctorul Steinbaum.

Citeste si:
Consumul a patru pahare de vin într-o săptămână, pot crește riscul...
STUDIU: Consumul a patru...

"Pentru o perioada lunga de timp, nu a vorbit nimeni despre importanta somnului. In privinta anumitor lucruri, toata lumea a primit mesajul. Sa luam de exemplu fumatul, toata lumea a inteles ca este daunator. Alimentele prajite si mancarea de tip fast-food - toata lumea stie ca nu sunt benefice pentru starea de sanatate. Cred ca in privinta somnului lucrurile nu sunt la fel de clare", mentioneaza Steinbaum.

Cercetatorii sunt de parere ca daca oamenii ar sti cu exactitate numarul optim de ore de somn si ce tip de exercitii fizice ar putea sa ii ajute, ar fi mai motivati.

In Romania, o persoana din opt, care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) sau un accident ischemic tranzitor (AIT), risca sa dezvolte, in urmatoarea saptamana, un nou AVC, daca nu este pus un diagnostic rapid si nu este administrat imediat tratmentul adecvat. Conform datelor statistice, Romania ocupa locul al treilea in Europa, dupa Bulgaria si Macedonia, atat la incidenta AVC, cat si la mortalitatea secundara bolilor cerebrovasculare.

Citeste si:
Ce consecințe poate avea tratamentul cu Paracetamol pe o perioadă...
Tratamentul cu Paracetamol pe...

Si mai ingrijorator este faptul ca incidenta AVC a crescut in randul categoriei de varsta sub 30 de ani. In prezent, peste 31% din numarul total de pacienti cu AVC au varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani, comparativ cu 25% in 1990. Bolile cerebrovasculare au, in Romania, o rata a deceselor de patru ori mai mare decat in alte tari europene si de sapte ori mai mare decat in SUA.

Somnul si miscarea scad riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

Doctorul Steinbaum a explicat ca in lipsa unui somn de refacere, nivelul hormonului stresului creste, iar somnul insuficient este asociat calcifierii arterelor, dar si hipertensiunii, un factor de risc important in cazul ACV.

"Somnul in sine este, de fapt, un element care creste riscul multor factori care cauzeaza boli cardiovasculare, fie ca vorbim de tensiunea arteriala sau comportamentul persoanelor in momentul in care sunt obosite. De exemplu, atunci cand este obosita, majoritatea oamenilor tinde sa uite de sala sau alte activitati fizice si fac alegeri alimentare nesanatoase", a adaugat doctorul.

Citeste si:
De ce este necesar să știi engleza dacă vrei să studiezi în...
De ce este necesar să știi...

Faptul ca prea mult somn a crescut riscul unui AVC este o informatie valoroasa si ridica intrebari in privinta starii de sanatate a persoanelor care petrec prea mult timp in pat, scrie CSID.

"Miscarea este fara indoiala cel mai bun medicament - pastreaza arterele sanatoase, scade nivelul colesterolului si al tensiunii. Dar daca nu dormi suficient, nu te poti antrena corect. Pe scurt, totul se reduce la miscare, un somn sanatos si o dieta echilibrata. Daca respecti acesti trei factori, nu ar trebui sa iti faci griji in privinta unui accident cerebral vascular", a conchis doctor Steinbaum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.