Sistemul cardului de sanatate functioneaza online incepand de luni dimineata, de la ora 10:00, dupa ce duminica aparuse o defectiune la sistemul cardului, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea.

Prezent la evenimentul de inaugurare oficiala a Compartimentului de primire pacienti al Institutului Clinic Fundeni, Ciurchea a explicat ca duminica a aparut o defectiune la sistemul cardului, la confirmarea serviciului, scrie MEDIAFAX.

"Incepand de astazi, ora 10,00, sistemul este online, functioneaza. Aceste probleme apar pentru ca este un sistem mamut, un sistem foarte mare si sunt defectiuni inerente care apar in orice sistem informatic. Contractul de mentenanta in acest moment nu exista, a expirat pe 15 decembrie. Anul trecut in august am organizat o licitatie pentru aceasta mentenanta, nu s-a prezentat nimeni. Am reluat toata procedura, am revizuit caietele de sarcini si acum sunt pe circuit. (...) Nici noua nu ne convine aceasta situatie, dar facem tot ce putem pentru a o remedia. Pentru perioada cand nu functioneaza sistemul exista varianta programului de 72 de ore cand trebuie ridicate in aplicatie serviciile si sigur ca vor fi decontate", a spus presedintele CNAS.

El a mai explicat ca nivelul decontarilor a scazut de la intrarea in functiune a sistemului cardului national de sanatate. Astfel, anul acesta sunt mai putine decontari fata de anul 2014, mai exact cu 1,4 milioane CNP-uri unice, de pacienti care accesau sistemul.

"Asta inseamna un cost suficient de mare. Acesti bani au fost folositi in sistem, am introdus medicamente noi, am introdus programul de radioterapie care nu exista, am introdus un program de genetica pentru leucemii", a declarat Ciurchea.

"Cardul intotdeauna trebuie sa fie la pacient si nu la furnizor. In momentul in care gasim cardul la un furnizor de servicii medicale reziliem contractul din prima. Au fost doua cazuri la Iasi, mai sunt in lucru. Le facem publice pe toate la momentul respectiv", a mai spus Ciurchea.

In ceea ce priveste medicii de familie, el a spus ca acestia nu pot refuza un serviciu medical, daca nu functioneaza sistemul cardurilor de sanatate, deoarece exista "varianta offline".

Citeste si:
Cine sunt cei 10 milioane de români care NU plătesc asigurări de...
Cine sunt cei 10 milioane de...

In functie de gravitate, unui medic de familie i se poate da avertisment sau i se poate rezilia contractul de munca daca refuza sa ajute un pacient pe motiv ca nu functioneaza sistemul cardurilor de sanatate.

Ciurchea a amintit ca sistemul cardului este monitorizat 24 de ore din 24, de catre 35 de persoane, iar in momentul de fata se analizeaza posibilitatea folosirii cardului de sanatate si in cazul copiilor.

"Pentru copii ne gandim sa existe card sau obligativitatea parintelui de a prezenta cardul atunci cand se duce cu copilul la consultatie, acest lucru pana la 14 ani. De la 14 ani, cand are buletin, ne gandim sa publicam carduri pentru grupa de varsta intre 14 — 18 ani. In momentul de fata, suntem in studiu si in analiza sa vedem ce inseamna benefic. Vom anunta la momentul in care vom lua o decizie", a mai explicat presedintele CNAS.

Citeste si:
Barna: Legislația privind plagiatul trebuie să rămână un instrument...
Dan Barna: Legislația privind...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.