Varsta media la care copiii incep sa foloseasca Internetul este de 8 ani, iar 90% dintre copii folosesc cel putin o retea sociala, 33% isi expun in mod public datele personale si unul din doi este hartuit in mediul online, potrivit unor studii ale organizatiei „Salvati Copiii”, facute marti publice.

Impactul negativ al discursului instigator la ura afecteaza tot mai multi copii, care au inceput sa foloseasca internetul de la varste fragede, se arata in cercetarile realizate de organizatia 'Salvati Copiii" si prezentate in cadrul unei conferinte de presa cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet. Este vorba de "Studiu asupra situatiei discursului instigator la ura in online-ul romanesc, 2015" si de proiectul Sigur.Info .

Studiile "Salvati Copiii" arata ca in ultimii ani a crescut utilizarea retelelor sociale in randul copiilor, iar acestia sunt din ce in ce mai mult supusi la diverse pericole din mediul online. Varsta medie la care copiii spun ca au inceput sa utilizeze internetul este de 8 ani, in scadere cu un an, comparativ cu datele obtinute prin studiul omonim desfasurat de Organizatia Salvati Copiii in 2013 si cu doi ani daca se ia in considerare rezultatele studiului EU Kids Online, realizat in 2010.

De asemenea, 90% dintre copii folosesc o retea sociala, iar 33% dintre ei isi expun in mod public informatiile postate si datele personale, mai arata "Salvati Copiii". Aceleasi cercetari arata ca unul din doi copii a fost victima a hartuirii in mediul online.

Mesajele instigatoare la ura sunt indreptate in special catre romi, maghiari, evrei, imigranti sau refugiati. Copiii sunt fie subiectul acestor mesaje, fie gasesc aceste mesaje pe retelele de socializare si intra in contact cu un astfel de continut.

Utilizatorii pot raporta cazurile de discurs instigator la ura sau discriminare pe Internet sau cazuri de pornografie infantila la linia de raportare disponibila pe portalul sigur.info, precizeaza organizatia „Salvati Copiii”.

Safer Internet (sigur.info) este un program sprijinit de Comisia Europeana, care cuprinde centre nationale active in UE pentru promovarea utilizarii Internetului in conditii de siguranta, scrie MEDIAFAX.

"Riscurile expunerii la discursul violent, care instiga la ura, la discriminare sunt de zeci de ori mai mari in cazul unui copil decat in cazul unui adult. Copilul deja se afla intr-o etapa cognitiva si emotionala aparte, in care se formeaza emotiile si sentimentele, in care isi asuma, treptat, propriile evaluari si judecati, iar contactul cu limbajul violent si cu indemnurile discriminatorii pot fi devastatoare pentru el. Contextul international si evenimentele recente au dus la o crestere a ponderii acestui tip de discurs pe Internet, de multe ori fiind indreptat chiar catre cei mici. Este necesar sa sanctionam actele instigatoare la ura, dar si sa introducem in curricula scolara programe adecvate care sa ii ajute pe copii sa dezvolte o gandire critica la astfel de mesaje in mediul online si nu numai", a spus Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al "Salvati Copiii Romania".

Citeste si:
Cinci morți după tragedia de la Crevedia. Cine este a cincea...
Cinci morți după tragedia de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.