Un copil de patru ani care suferea de Achalazie - o afectiune a esofagului - si nu se putea alimenta a fost operat la Cluj, interventia fiind o premiera pentru Romania si Europa de Sud-Est, micutul spunand ca este bucuros ca va putea manca si va putea merge la gradinita sa se joace cu colegii.

Interventia a fost realizata de o echipa de medici de la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie "Octavian Fodor” din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Seful echipei de medici, Marcel Tantau, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca operatia a avut loc luni si a durat aproximativ 40 de minute, desfasurandu-se fara incidente intra si post-interventional.

"Am realizat, in premiera in Romania si in Europa de Sud-Est, o interventie endoscopica la un copil in varsta de patru ani si sase luni, care suferea de Achalazie, o afectiune a esofagului, care este o patologie foarte rara la copii. Muschiul care permite trecerea alimentelor din esofag in stomac ramane contractat si nu permite trecerea acestora, astfel ca alimentele stagneaza la nivelul esofagului. Operatia a durat aproximativ 40 de minute si s-a desfasurat fara incidente intra si post-interventional astfel ca, la 48 de ore de la interventie, alimentia orala se desfasoara normal in regimul lichidelor si solidelor. Este o mare realizare, i-am ameliorat calitatea vietii”, a spus Tantau.

El a mai afirmat ca interventia se numeste miotomie perorala endoscopica si a constat in sectionarea muschiului din esofag care nu permitea trecerea alimentelor in stomac, care a mai fost realizata la institutul clujean doar la circa 50 de adulti, tehnica fiind aplicata prima oara in Japonia in 2008.

"In Europa si Asia au fost sub zece cazuri de astfel de interventii la copii. Este o perfomanta medicala, o tehnica de varf, endoscopie de inalt nivel”, a adaugat Tantau.

Potrivit medicului clujean, primele simptome la copil au inceput sa apara in luna august 2015, iar starea de sanatate a acestuia s-a degradat treptat, alimentatia orala fiind aproape imposibila si se realiza doar cu ajutorul unei sonde.

"A fost internat initial la Spitalul «Marie Curie» din Bucuresti, iar acolo i s-a aplicat metoda de dilatare a esofagului cu un balonas. Medicul pediatru de acolo, Mihai Stoicescu, m-a contactat si m-a intrebat daca as indrazni sa aplic tehnica si la copii si, astfel, am decis sa efectuam la Cluj-Napoca aceasta interventie. A fost o provocare, iar reusita operatiei a fost posibila datorita unei colaborari interdisciplinare exceptionale intre clinicile de pediatrie din Bucuresti si Cluj, care au asigurat diagnosticarea corecta, asigura monitorizarea si serviciile spitalicesti pre si post-interventie”, a mai spus Tantau.

Citeste si:
Irina Deaconescu și-a făcut implant mamar. Primele declarații după...
Irina Deaconescu și-a făcut...

Stefan, copilul operat, este din Buzau si a spus ca se simte bine si abia asteapta sa se intoarca la gradinita, unde este in grupa mijlocie. "Mi-a taiat domnul doctor un muschiulet, iar acum pot sa mananc ciorbita cu perisoare, care imi place foarte mult. Cand merg acasa o sa mananc si o sa ma joc cu colegii de la gradinita”, a spus copilul.

Mama lui Stefan, Madalina, a declarat ca, dupa aparitia simptomelor de Achalazie, micutul a slabit peste doua kilograme in cateva saptamani deoarece nu se putea alimenta, iar tot ce manca elimina. "A trebuit sa fie hranit prin sonda timp de trei luni, a fost foarte greu. Emotiile au fost mari cand am venit la Cluj, stiam ca nu s-a mai facut o astfel de interventie, dar nu am ezitat sa il las pe mana doctorului Tantau, care a fost raza noastra de speranta”, a spus mama lui Stefan.

Copilul va fi externat vineri si urmeaza sa revina la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie din Cluj-Napoca dupa o perioada, pentru control.

Citeste si:
Culiță Sterp, primele declarații după accidentul din Cluj: „Am stat...
Culiță Sterp, primele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.