Aproximativ o suta de fosti angajati ai RAAN, aflati in somaj din noiembrie 2015, au protestat, marti, in fata sediului companiei din Drobeta Turnu Severin, nemultumiti ca nu le-au fost achitate salariile compensatorii, oamenii blocand traficul in zona pentru cateva zeci de minute.

Fostii angajati ai Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) s-au adunat, marti, in jurul orei 10.00, in fata sediului central al companiei, ei incercand sa discute cu conducerea Regiei, pentru a le fi achitate cele sapte salarii compensatorii prevazute in contractul colectiv de munca, pe care ar fi trebuit sa le primeasca in 1 noiembrie, odata intrarea in somaj.

Mai multi reprezentanti ai protestatarilor au intrat in sediul companiei, in incercarea de a sta de vorba cu administratorul judiciar si cu administratorul special, insa cei doi nu au fost gasiti. Ulterior, fostii angajati au traversat alternativ cele doua benzi ale bulevardului Nicolae Iorga din fata sediului RAAN, blocand astfel traficul in zona. La fata locului au ajuns mai multe echipaje ale Politiei Rutiere si Jandarmeriei Mehedinti, iar dupa cateva zeci de minute protestatarii au renuntat la actiune.

Cativa fosti angajati ai RAAN au reclamat ca plata salariilor compensatorii se face discriminatoriu.

”Am facut o petitie catre domnul ministru al Energiei in care am solicitat sa ne comunice de ce nu ne sunt achitate cele sapte salarii compensatorii, conform Codului Muncii, contractului colectiv de munca si a deciziei de concediere. Am primit un raspuns ieri de la domnul Danut Adrian Ciontas, sef de birou, in care imi spune ca «administratorul special distribuie sumele provenite din furnizarea agentului termic catre salariatii care contribuie la realizarea acestui serviciu». Eu m-am considerat discriminata daca pe cei de la Romag Prod, care pazesc apa grea, ii platesc cu 40, 50, 60 de milioane (n.r. - lei vechi) si pe cei de la RAAN Executiv ii platim, eu m-am simtit discriminata.”, a spus o fosta angajata a platformei Romag Prod a Regiei Aunonome pentru Activitati Nucleare.

Citeste si:
Parlamentarii AUR vor protesta în fața Ministerului Energiei
Parlamentarii AUR vor...

”Este vorba despre sapte salarii compensatorii, bani care trebuiau dati cand s-a facut lichidarea la Romag Prod si la Romag Termo si nu i-am primit”, a spus un alt fost angajat al Regiei.

”Asteptam sa vedem cand ne dau cele sapte salarii pe care ni le-au promis. Am lucrat la Romag Prod si acum sunt in somaj. Urmam niste cursuri de calificare sa vedem daca ne gasim de lucru”, a afirmat un alt barbat care a participat la protest.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, administratorul special al RAAN, Ion Sarbulescu, nu a putut fi contactat pentru a prezenta un punct de vedere in acest caz, el aflandu-se marti, la Bucuresti, la Ministerul Energiei, potrivit unor angajati.

RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013, avand datorii de 680 de milioane de lei. In perioada insolventei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Citeste si:
RAAN intra in faliment. Borza, propus lichidator judiciar
RAAN intra in faliment....

In 1 noiembrie 2015, 1.525 de angajati ai RAAN au fost disponibilizati, ei primind ajutor de somaj timp de doi ani si un venit de completare pana la cel mult 1.700 de lei lunar, in functie de vechime.

In 28 ianuarie 2016, judecatorul sindic din cadrul Tribunalului Mehedinti urmeaza sa stabileasca daca admite cererea adunarii creditorilor RAAN de intrare in faliment a companiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.