Aproximativ o suta de persoane au participat, sambata, la un miting organizat de Consiliul National Secuiesc la Gheorgheni, manifestantii solicitand, intre altele, respectarea principiilor statului de drept, oprirea "stigmatizarii colective a maghiarilor” si a discursului antimaghar.

Actiunea, organizata de Consiliul National Secuiesc - Scaunul Gheorgheni, a inceput sambata, la ora 16.00, in piata centrala a municipiului Gheorgheni. Demonstrantii au purtat in maini pancarte inscriptionate cu "Dorim dreptate pentru Mezei János", primarul PCM al municipiului Gheorgheni cercetat pentru abuz in serviciu si santaj, "Dorim dreptate pentru Ráduly Róbert”, primarul demisionar al municipiului Miercurea Ciuc trimis in judecata pentru abuz in serviciu si conflict de interese si "Dorim dreptate pentru Beke Attila si Szőcs Zoltán”, reprezentanti ai "Miscarii de Tineret 64 de Comitate", arestati in dosarul privind dispozitivul exploziv improvizat care urma sa fie confectionat si detonat de 1 Decembrie 2015, la Targu Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestantii au cerut, intre altele, ca "Romania sa respecte principiile statului de drept”, Justitia sa nu discrimineze pe criterii entice, sa se opreasca "stigmatizarea colectiva a maghirilor” si "discursul antimaghiar” promovat de presa si care a invadat spatiul public, in general".

"Este ceva de genul: le-am dat prea multe drepturi si acum nu se mai pot abtine. Demonstram impotriva acestei atitudini, pentru ca ea este, de fapt, un delict si autoritatile nu ar trebui sa permita acest lucru, ceea ce obervam ca nu se intampla. S-a cam dat frau liber la acest discurs”, a declarat presedintele CNS - Scaunul Gheorgheni, Árus Zsolt. El a mai spus ca maghiarii cer ca Justititia sa "isi faca treaba asa cum scrie in lege”, sa dea dovada de mai multa transparenta si sa grabeasca solutionarea cazurilor aflate pe rol, "incepand de la cel al primarului Mezei si pana la cel al tinerilor din Targu Secuiesc”.

Citeste si:
Mesajul premierului de Ziua Maghiarilor: Trebuie să fim uniţi în...
Mesajul premierului Cîțu de...

"Dupa opinia noastra, sunt semne ca autoritatile nu prea isi fac datoria. In cazul domnului Mezei, de un an nu se ajunge la o solutie, totul este tinut in suspans, ceea ce nu este bine si asta este, zicem noi, vina autoritatilor. De doua luni incoace se spune, legat de cazul de la Targu Secuiesc, ca a fost inregistrata o convorbire pe data de 10 octombrie anul trecut, or, acei tineri au afirmat acum o luna ca o astfel de intalnire nu a avut loc si asta a ramas fara niciun ecou din partea autoritatilor, nu au prezentat nicio dovada, nu s-au cerut scuze, nu s-a intamplat nimic si asta este pagubos. Observam zi de zi ca toata comunitatea maghiara este invinuita, este pusa sub acuzare, este in foarte multe cazuri calomniata si asta nu se poate nega, se intampla. Iar faptul ca autoritatile nu fac nimic - cel putin nu se vede -, impotriva acestor lucruri, este, nu neaparat un abuz, dar o neglijenta care lasa loc la interpretari”, a explicat liderul CNS Gheorgheni.

Citeste si:
Iohannis: „Remarc contribuţia semnificativă a minorității maghiare”
Iohannis, mesaj de Ziua...

Referitor la numarul redus de participanti la adunarea publica, Árus Zsolt a precizat: "Dreptatea nu se masoara in participanti sau in lungimea discursurilor, conteaza ca ne ridicam glasul pentru dreptate si pentru adevar”.

Manifestarea de la Gheorgheni a fost autorizata si supravegheata de jandarmi, pe toata durata desfasurarii ei.

"Jandarmii harghiteni asigura ordinea publica, asa cum o fac la orice manifestare care intruneste elementele legale, respectiv este o adunare publica autorizata si declarata”, a declarat corespondentului MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Harghita, Gheorghe Suciu. La finalul acesteia, participantii au intonat imnul secuiesc. Mitingul organizat de CNS la Gheorgheni s-a incheiat in jurul orei 17.00 fara incidente.

Citeste si:
Iohannis: „Nu am nicio problemă cu maghiarii. Am o problemă cu PSD”
Iohannis trimite din nou...

"Multumim cetatenilor care au ales sa isi manifeste in mod civilizat dreptul la libera exprimare”, a conchis Gheorghe Suciu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.