Guvernul a aprobat, marti, modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a legii privind azilul, prin care instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate de statul roman unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale de intretinere.

Pe baza datelor comunicate de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), a fost stabilit un set de valori necesare pentru cheltuielile lunare (hrana, imbracaminte, cazare), pentru un solicitant de azil, adult. Astfel solicitantul de azil beneficiaza, la cerere, de hrana in limita sumei de 10 lei/persoana/zi, de imbracaminte in limita sumei de 67 lei/persoana/sezon vara si de 100 lei/persoana/sezon iarna, la care se adauga 6 lei/persoana/zi reprezentand cheltuieli cu transport local, servicii culturale, presa, servicii de reparatii si cheltuieli pentru igiena personala.

In plus, solicitantii de azil carora Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) nu le poate asigura cazarea in centrele de primire din subordine pot beneficia de asistenta materiala pentru inchirierea unei locuinte, in valoare de 450 lei/persoana/luna, si asistenta materiala pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere, in valoare de 120 lei/luna/persoana pentru sezonul cald si 155 lei/luna/persoana pentru sezonul rece, potrivit unui comunicat de presa al Executivului, scrie MEDIAFAX.

Totodata, suma acordata lunar pentru chirie scade cu 30 la suta in cazul familiilor cu doi membri si cu 40 la suta in cazul familiilor cu trei membri. Inspectoratul General pentru Imigrari poate suspenda acordarea acestor sume si poate impune rambursarea sau suportarea pe viitor a costurilor respective in cazul in care constata ca solicitantul de protectie internationala detine mijloacele necesare unui nivel de trai adecvat si poate contribui la suportarea costurilor aferente conditiilor material de primire si ingrijirilor medicale.

De asemenea, prin Hotararea de Guvern, se mai stabilesc conditiile materiale oferite solicitantilor de azil, situatiile in care solicitantii de azil pot fi implicati in activitati in folosul comunitatii centrului de primire, precum si conditiile in care poate fi acordat, suspendat sau retras ajutorul nerambursabil prevazut la art.20 lit.m) din Legea nr.122/2006 privind azilul in Romania, astfel cum a fost modificata si completata prin Legea nr.331/2015.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

"Prin aceste norme metodologice, inchidem transpunerea directivei europene privind procedurile de azil precum si directiva privind stabilirea standardelor pentru primirea solicitantilor de protectie internationala, aceste directive sunt din 2013, ele nu sunt neaparat o reflectie a situatiei cu care ne confruntam astazi - erau in procedura de avizare si de transpunere de ceva vreme - aceasta Hotarare regmelenteaza aspectele referitoare la dreptul solicitantilor de azil la servicii gratuite de informare, mediere, consiliere profesionala, instiuie cadrul legal pentru majorarea sumei acordata de statul roman unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale. Valorile maxim estimate iau in calcul o durata medie a pocedurii de azil estimata la 10 luni", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Citeste si:
Festivalul Untold a adus 30.000 de straini la Cluj
Festivalul Untold a adus...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.