Presedintele Klaus Iohannis si Guvernul Romaniei au aprobat propunerea Ministrului Finantelor Publice pentru desemnarea lui Cristian Popa, fost viceguvernator la BNR timp de trei mandate, in calitate de candidat al Romaniei pentru functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii (BEI).

Popa ar urma sa-l inlocuiasca pe actualul reprezentant al Romaniei la BEI, Mihai Tanasescu, aflat in acest post din 2012, dar in concediu prelungit, din octombrie 2014, in contextul unei anchete DNA. Popa va trece, in continuare, printr-un proces de avizare interna al Bancii Europene de Investittii, in conformitate cu regulile de procedura existente, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

Cristian Popa are o experienta de 16 ani in Banca Nationala a Romaniei si a avut trei mandate consecutive in pozitia de viceguvernator.

La mijlocul anul 2014, cand a parasit BNR, Popa era cel mai longeviv membru al conducerii executive a bancii centrale dupa Mugur Isarescu, obtinand primul mandat de viceguvernator in 1998. Cand a intrat in board era cel mai tanar membru al consiliului de administratie al BNR, la 34 de ani.

In cadrul bancii centrale, Popa a fost responsabil cu politica monetara, stabilitatea financiara si cu relatiile internationale.

De asemenea, in 2005, a introdus strategia de tintire a inflatiei care presupune asumarea periodica de catre BNR a unor obiective anuale legate de variatia indicelui preturilor de consum.

Cristian Popa a detinut si functia de guvernator supleant al Romaniei pentru Banca Mondiala si a fost membru in echipele de negociere si dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, BERD, BEI si OCDE.

In plus, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agentiile internationale de rating si bancile internationale de investitii precum si activitatile privind integrarea europeana in cadrul BNR (pana in 2007).

Popa are o vasta experienta didactica si in cercetare. In 2007 a obtinut diploma de Doctor in stiinte economice, specializarea Economie mondiala, la Facultatea de Relatii Economice Internationale, din Academia de Studii Economice, Bucuresti. In septembrie 1994, a obtinut o bursa la Departamentul de Economie din cadrul Universitatii Harvard.

Citeste si:
Vicepreședintele CJ Suceava Cristinel Crețu, prins de DNA când...
Vicepreședintele CJ Suceava...

Fostul viceguvernator vorbeste fluent engleza, franceza, spaniola si italiana, scrie MEDIAFAX.

Romania detine un mandat de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii de la 1 august 2012, pentru o perioada de patru ani, pe aceasta pozitie fiind numit Mihai Tanasescu, fost ministru de Finante la randul sau si reprezentant al Romaniei la FMI in perioada 2007-2012. El devenea astfel primul roman cu o functie atat de inalta in cadrul unei institutii financiare de top.

Pentru preluarea pozitiei de vicepresedinte al BEI detinuta de Tanasescu a fost nominalizata anterior Ioana Petrescu, fost ministru de Finante, insa aceasta a renuntat, intrucat a considerat prea scurta durata ramasa pana la incheierea mandatului.

BEI reprezinta institutia financiara a Uniunii Europene, avand ca actionari cele 28 de state membre, iar Consiliul Guvernatorilor BEI cuprinde ministrii de finante din cele 28 de state UE. Institutia acorda imprumuturi in principal statelor UE la dobanzi foarte avantajoase pentru investitii in domenii precum transport, comunicatii, industrie, agricultura, energie, educatie, sanatate si IMM-uri.

Citeste si:
Îți afectează inima și ficatul! Ce se întâmplă în corp dacă bei...
Îți afectează inima și...

Vicepresedintele roman coordoneaza activitatiile de finantare din Romania, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia si tarile AELS.

Tanasescu se afla insa in concediu prelungit din octombrie 2014, dupa ce DNA a cerut inceput urmarirea penala in numele lui in dosarul licentelor Microsoft, in care sunt implicati alti opt fosti ministri, acuzati de luare de mita intr-una dintre cele mai mari afaceri de pe piata locala de IT. Atributiile sale au fost preluate de ceilalti vicepresedinti BEI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.