Guvernul a amanat pana la data de 1 ianuarie 2017 termenul pana la care comisiile locale si judetene de fond funciar au obligatia de a solutiona toate cererile de restituire a terenurilor confiscate de regimul comunist, de a efectua punerile in posesie si de a elibera titlurile de proprietate.

Executivul a decis, miercuri, printr-o Ordonanta de Urgenta, prorogarea cu un an a unor termene prevazute de Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, motivand ca doreste sa evite aparitia unor blocaje.

Guvernul explica intre-un comunicat remis MEDIAFAX ca, initial, comisiile de fond funciar aveau obligatia sa solutioneze cererile de retrocedare a terenurilor confiscate de regimul comunist pana la 1 ianuarie 2016, reglementare care avea drept scop sa asigure finalizarea procesului de restituire a terenurilor catre fostii proprietari, avand in vedere ca acest proces a inceput in anul 1991.

Prin articolul 5 al legii au fost constituite comisii locale pentru inventarierea terenurilor, avand scopul de a identifica suprafetele care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritoriala. Pana in prezent, procesul de inventariere a fost realizat in proportie de 98% si a condus, in multe localitati din tara, la identificarea a numeroase suprafete, aflate in rezerva locala sau in proprietatea statului, care pot fi atribuite fostilor proprietari, sustine Executivul.

Totodata, a fost prelungit cu un an, pana la 1 ianuarie 2017, termenul de la care terenurile puse la dispozitia comisiilor locale in vederea finalizarii procesului de restituire, dar nerestituite fostilor proprietari, vor trece, de drept, in Fondul national al terenurilor agricole si al altor imobile (denumit Fond national), administrat de Agentia Domeniilor Statului, si vor fi afectate valorificarii punctelor potrivit Legii nr. 165/2013.

''In majoritatea localitatilor inca nu a fost finalizat procesul de restituire efectiva a terenurilor. Or, daca nu ar fi fost prelungit termenul, de la 1 ianuarie 2016 la 1 ianuarie 2017, terenuri aflate astazi la dispozitia comisiilor locale de fond funciar, chiar si fostele amplasamente ale cetatenilor sau terenuri acordate prin hotarari judecatoresti, ar trece, in mod automat, in Fondul national. In aceasta situatie, terenurile pe care anumite persoane sunt indreptatite sa le primeasca ar face obiectul licitatiilor la care pot participa exclusiv detinatorii de puncte. Prorogarea termenului are, astfel, rolul de a preintampina o situatie contrara ordinii juridice si scopului avut in vedere de legile restituirii'', argumenteaza Executivul.

Citeste si:
Aplicația Scriptica, la 6 luni de la lansare: cereri concediu,...
Aplicația Scriptica, la 6...

O alta prevedere din ordonanta adoptata miercuri se refera la amanarea, pentru data de 1 ianuarie 2017, a termenului de la care fostii proprietari vor putea valorifica punctele, prin participarea la licitatiile nationale, in cadrul carora se vor putea achizitiona imobile din Fondul national. Anterior, termenul era stabilit tot pentru 1 ianuarie 2016. ''Prelungirea acestui termen a fost necesara intrucat din cauza intarzierilor in procesul de inventariere, Fondul national nu corespunde, in acest moment, ca structura a terenurilor care il compun, nici la nivel teritorial, nici la nivel valoric, scopului avut in vedere de lege. Prorogarea termenului vine si in intampinarea cererilor formulate de asociatiile fostilor proprietari, motivate de faptul ca la 1 ianuarie 2016 ar exista un numar foarte mic de detinatori de puncte, raportat la numarul mare de persoane care asteapta aceasta masura compensatorie'', se arata in comunicatul Executivului.

Citeste si:
Restituirea taxei Oxigen pentru București: cererile pot fi depuse...
Restituirea taxei Oxigen...

Guvernul Ponta si-a asumat raspunderea in aprilie 2013 pe Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, act normativ care care prevede regulile pentru restituirea in natura a imobilelor, sau, in situatia in care acest lucru nu mai este posibil, compensarea prin puncte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.