Gheorghe Benea, fostul director general al CN Loteria Romana, a fost trimis in judecata de DNA pentru fapte de coruptie, alaturi de omul de afaceri Maricel Pacuraru, alte trei persoane si sapte firme, intr-un dosar privind fraudarea a Loteriei Romane, cu un prejudiciu de 5,66 milioane de euro.

Gheorghe Benea, director general al CN Loteria Romana SA, la data faptelor, a fost acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata si Ovidiu Ripanu, sef al Serviciului de achizitii din cadrul CN Loteria Romana SA, la data faptelor si Ionut Marius Marinescu, reprezentant al unei societati comerciale, pentru participatie improprie la abuz in serviciu si spalare a banilor. Pentru aceleasi infractiuni a fost trimis in judecata si omul de afaceri Maricel Pacuraru, administrator al SC Global Network System SRL, in stare de detentie in alta cauza, dar si pentru complicitate la spalare a banilor.

Emil Bertlan, administrator in fapt al SC Global Network System SRL, a fost acuzat de doua infractiuni de complicitate la spalare a banilor, iar firma pe care o reprezenta de complicitate la spalare de bani si spalare a banilor, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, procurorii DNA au trimis in judecata si firmele TGV Holding SRL, Perfect Tour SRL, Grup Financiar IFN SA, Pronova 2005 SRL, Pronova SRL si Invest Imobiliare SRL pentru spalare a banilor.

Potrivit rechizitoriului, in 5 decembrie 2008, SC Form Trade SRL (in prezent radiata), administrata in fapt de Ionut Marius Marinescu, in calitate de beneficiar, a incheiat cu Compania Nationala Loteria Romana SA (CNLR) un contract de comision, in baza caruia putea sa-si vanda, prin intermediul agentiilor loto, printre altele, si cartele telefonice. Conform contractului, compania nationala isi retinea un comision din sumele incasate ca urmare a vanzarii cartelelor telefonice, nu angaja resurse financiare proprii si nu risca nimic in cazul in care bunurile puse pe piata nu se vindeau.

Procurorii sustin ca, in 30 aprilie 2009, Ovidiu Ripanu, angajat in CNLR, ca urmare a sustinerii omului de afaceri Maricel Pacuraru, a negociat cu Ionut Marius Marinescu modificarea temporara a clauzelor contractului respectiv, fiind incheiat un proces-verbal de negociere a clauzelor. In documentul respectiv se mentioneaza ca persoanele intre care s-au purtat negocierile au fost Marinescu Ionut-Marius, in calitate de reprezentant al firmei beneficiare si Gheorghe Benea, director general al C.N. Loteria Romana SA.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

"In realitate semnatura atribuita lui Gheorghe Benea ii apartine inculpatului Ovidiu Ripanu (delegat doar sa conduca Serviciul achizitii), care a negociat si a semnat in locul directorului general, fara o delegare in acest sens. Aceasta, in conditiile in care, singurul in drept sa reprezinte compania conform Legii 31/1990 era directorul general, imprejurare legala cunoscuta de cei doi negociatori", sustin procurorii. Desi stiau ca incalca prevederile Legii 31/1990 si ale OUG 159/1999, inculpatii Ovidiu Ripanu si Ionut Marius Marinescu au convenit transformarea contractului de comision in unul de achizitie de bunuri. "Astfel, inculpatul Ovidiu Ripanu si-a asumat fara drept, in numele CNLR, in schimbul unor beneficii aparente sau derizorii pentru compania nationala, obligatii paguboase si riscuri comerciale", se mai arata in rechizitoriul procurorilor.

Citeste si:
Prima extragere la Loteria de Vaccinare va avea loc duminică
Prima extragere la Loteria de...

Conform documentului citat, a fost convenit ca CNLR sa plateasca anticipat 120.000 de cartele telefonice prepay si 600.000 de cartele telefonice scratch, de valori diferite pe care urma sa le vanda, suportand si costurile de transport catre agentiile loto. Practic, in acest mod, CNLR credita afacerea si pe SC Form Trade SRL, isi indisponibiliza resurse financiare si isi asuma riscul de a nu vinde bunurile achizitionate, mai spun procurorii.

In 4 mai 2009, Ovidiu Ripanu, in calitate de sef al Serviciului de achizitii din CNLR, a comandat cartele telefonice prepay si scratch, conform celor negociate (desi procesul verbal de negociere nu putea produce vreun efect juridic), apoi a certificat nelegal din punct de vedere al "realitatii, regularitaritii si legalitatii", factura emisa de SC Form Trade SRL.

Anchetatorii sustin ca, ulterior, Ripanu i-a determinat pe alti angajati ai CNLR ca, din culpa sau fara vinovatie, sa avizeze ori sa dispuna plata, provocand companiei nationale un prejudiciu de 25.484.106,16 de lei, aproximativ 5,66 milioane de euro

Citeste si:
Salariile uriașe de la Poliția Locală București: până la 18.000 de...
Salariile uriașe de la...

"Ca urmare a intelegerii frauduloase cu inculpatul Ovidiu Ripanu, cartelele scratch au fost achizitionate de inculpatul Ionut Marius Marinescu (prin firmele sale Form Trade SRL si TGV Holding SRL) de la o societate controlata de primul (Dynamic Solution SRL, in prezent radiata) si de la o firma controlata de Maricel Pacuraru (Perfect Tour SRL). Toate cartelele telefonice scratch erau marca Pelegrin, procurate de Dynamic Solution SRL si Perfect Tour SRL de la Global Network System SRL, controlata tot de Maricel Pacuraru (prin interpusul Bertalan Emil)", se mai arata in rechizitoriu.

Potrivit documentului citat, banii obtinuti din infractiune au fost spalati prin tranzactii bancare succesive, pe doua circuite financiare. Astfel, prin circuitul financiar CN Loteria Romana SA→Form Trade SRL→Perfect Tour SRL→ Grup Financiar IFN SA→Pronova SRL/Pronova 2005 SRL/Invest Imobiliare SRL/Global Network System SRL au fost "spalati " 20.152.353 de lei, beneficiar real fiind Maricel Pacuraru, iar prin circuitul financiar CN Loteria Romana SA→Form Trade SRL→TGV Holding SRL→ Dynamic Solution SRL→Global Network System SRL au fost "spalati" 4.500.000 de lei, beneficiari reali fiind Ionut Marius Marinescu si Ovidiu Ripanu.

Citeste si:
Eva Kaili a fost demisă din funcția de vicepreședintă a...
Eva Kaili a fost demisă din...

"In cauza s-a retinut ca operatiunile bancare desfasurate erau menite a ascunde beneficiarii reali, precum si adevarata natura a provenientei banilor, cunoscand ca provin din savarsirea unei infractiuni care a prejudiciat CN Loteria Romana SA. Tranzactiile bancare nu au o justificare economica serioasa, reprezentand in special «acordari de credite» (fara garantii, fara perspectiva recuperarii banilor etc.)", se mentioneaza in documentul citat.

Procurorii DNA il acuza pe Gheorghe Benea, director general al CNLR in perioada 2009 - 2012, ca desi a aflat despre fraudele comise in companie, contrar atributiilor de serviciu, nu a informat consiliul de administratie si nu a facut demersuri de anulare a procesului verbal de negociere prin care se intentiona modificarea contractului de comision, precum si a platii catre SC Form Trade SRL.

De asemenea, Benea ar fi dezinformat Ministerul Finantelor Publice cu privire la cele petrecute si "a initiat masuri de ascundere a fraudei si a prejudiciului (darea in consum intern a cartelelor telefonice sau oferirea lor drept premiu castigatorilor la jocurile loto pentru a nu risca revocarea din functia de director general, acceptand totodata faptul ca asigura astfel un folos necuvenit SC Form Trade SRL si ca-i protejeaza pe faptuitori de tragerea la raspundere penala".

In cauza, CN Loteria Romana SA s-a constituit parte civila.

Pentru a recupera prejudiciul cauzat CN Loteria Romana SA au fost dispuse masuri asiguratorii prin indisponibilizarea bunurilor imobile, a sumelor din conturi bancare si, dupa caz, a partilor sociale sau a actiunilor detinute la diverse societati comerciale ce apartin omului de afaceri Maricel Pacuraru, lui Ovidiu Ripanu, Ionut Marius Marinescu si lui Emil Bertalan .

De asemenea, s-au luat masuri asiguratorii fata de societatile Perfect Tour SRL, Grup Financiar IFN si Global Network System SRL.

Totodata, procurorii anticoruptie au mai dispus poprirea sumelor datorate inculpatilor de firmele Grup Financiar IFN SA, Pronova 2005 SRL, Pronova SRL, Invest Imobiliare SRL, aflate in prezent in insolventa.

Dosarul va fi judecat de magistratii Tribunalului Bucuresti.

La solutionarea cauzei, constituita ca urmare a sesizarii Curtii de Conturi, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii, Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si Ministerului Finantelor Publice.

Omul de afaceri Maricel Pacuraru a fost condamnat definitiv, in noiembrie 2014, la patru ani de inchisoare cu executare intr-un dosar privind politele de asigurare pentru angajati, in care prejudiciul este de peste patru milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.