Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru completarea Statutului deputatilor si senatorilor, care introduce pensiile speciale pentru parlamentari, act normativ care a fost reexaminat de Parlament.

Presedintele nu mai putea respinge proiectul de lege, singura cale de atac ar fi fost doar contestarea acesteia la Curtea Constitutionala, insa seful statului anuntase ca nu va recurge la acest instrument constitutional.

Marti, 15 decembrie, senatorii si deputatii au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, in urma reexaminarii cerute de Klaus Iohannis, astfel incat acestia vor beneficia de pensie doar daca nu sunt realesi si au incheiat cel putin un mandat complet de parlamentar.

Parlamentarii vor primi o pensie speciala, calculata in functie de numarul de mandate incheiate, insa in limita a cel mult trei, cuantumul fiind de 0,55% din indemnizatia de parlamentar. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui sa fi incheiat cel putin un mandat complet.

Un parlamentar cu un mandat ar urma sa primeasca o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu doua mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar castiga, in plus, aproximativ 4.600 de lei. Legea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptata in luna iunie, fiind insa trimisa spre reexaminare de presedintele Klaus Iohannis. Comisia pentru statut a modificat, in mai multe randuri, proiectul, fiind apoi amanata dezbaterea in plen.

In luna septembrie, comisia pentru Statut a modificat raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind ca alesii care au avut minimum un an de mandat - nu 6 luni cum era initial - vor primi pensii speciale si ca deputatii si senatorii au dreptul la aceste pensii la incetarea mandatului si daca nu sunt realesi

Ulterior, proiectul a mai trecut printr-o faza de modificari, stabilindu-se ca de pensiile speciale nu vor putea beneficia cei care nu au incheiat cel putin un mandat. Mai mult, vor avea dreptul, la incetarea mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta, daca nu sunt realesi pentru un nou mandat. Nu beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de deputat sau senator, a unei infractiuni de coruptie prevazuta la art. 289 - 291 din Legea Codului Penal.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Comisia de Statut a introdus si alte infranctiuni pentru care deputatii si senatorii, daca au fost condamnati, nu vor beneficia de pensii speciale, si anume pentru infractiunile prevazute la art. 254 – 257, adica pentru ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificata, distrugere in culpa.

Comisia de Statut a analizat cererea de reexaminare, fara a tine cont de mare parte din recomandarile sefului statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.