Darul pacii si al bucuriei sarbatorii Nasterii Domnului trebuie impartasit, prin rugaciune si daruri spirituale si materiale, in aceste zile, orfanilor, batranilor singuri, saracilor, familiilor indoliate, bolnavilor si celor necajiti si neajutorati, indeamna PF Daniel in Pastorala de Craciun.

PF Daniel spune, la inceputul Pastoralei, ca sarbatoarea Nasterii Domnului "are multe intelesuri duhovnicesti, pentru ca intruparea sau inomenirea Fiului vesnic al lui Dumnezeu este izvorul multor daruri si binefaceri pentru omenire".

"Sfanta Evanghelie ne spune ca in timpurile din urma, care pot fi intelese si ca timpuri de criza spirituala si morala, din pricina inmultirii faradelegii iubirea multora se va raci, iar Sfantul Apostol Pavel, vorbind despre degradarea spirituala a societatii cand slabeste credinta oamenilor in Dumnezeu si cand libertatea lor nu mai este unita cu responsabilitatea, spune ucenicului sau Timotei, episcop in Efes: «si aceasta sa stii, ca in zilele din urma vor fi vremuri grele; ca vor fi oameni iubitori de sine, iubitori de arginti, laudarosi, trufasi, hulitori, neascultatori de parinti, nemultumitori, fara cucernicie, lipsiti de dragoste, neinduplecati, clevetitori, neinfranati, cruzi, neiubitori de bine, tradatori, necuviinciosi, ingamfati, iubitori de desfatari mai mult decat iubitori de Dumnezeu, avand infatisarea adevaratei credinte, dar tagaduind puterea ei. Departeaza-te de acestia»", mai spune Patriarhul, in mesajul sau.

PF Daniel continua subliniind ca, "in fata acestei crize spirituale si morale, crestinii statornici si luptatori nu se descurajeaza, ci raspund printr-o viata spirituala si morala mai intensa, potrivit indemnului: «fii credincios pana la moarte si iti voi da cununa vietii»".

"Cat de mare este darul pacii spirituale a sufletului si darul pacii sociale in familie, in comunitate si in lume se poate intelege mai ales cand aceasta pace lipseste, cand pacea si bucuria sufletului sunt inlocuite cu tulburarea si cu depresia, cu cearta si cu violenta, cu razvratirea si ura, cu invrajbirea si ostilitatea, cand fiecare judeca pe toti ceilalti, fara a-si vedea propriile greseli. Astazi, cand creste violenta verbala si fizica in familie, in scoala, in societate si se inmultesc conflictele militare si terorismul in multe parti ale lumii, cand multi oameni, fiindca nu mai au pace si bucurie in suflet, cauta fericirea in alcoolism ori in consumul de droguri, iar altii ca sa scape de depresie si deznadejde se sinucid, activitatea educationala, pastorala si social-filantropica a Bisericii trebuie intensificata", mai spune PF Daniel.

Citeste si:
Patriarhul Daniel: „Sărbătoarea Crăciunului ne cheamă să arătăm...
Patriarhul Daniel:...

Patriarhul subliniaza, in acelasi mesaj, ca impreuna cu familia, cu scoala si cu alte institutii abilitate, Biserica trebuie sa dezvolte si mai mult o educatie si o cultura a pacii spirituale interioare si a pacii sociale, o cultura a respectului reciproc si a reconcilierii, in locul urii, al invrajbirii si al violentei prezente in lumea de azi. "In acest sens, este foarte actual indemnul Sfantului Apostol Pavel care spune: « Cautati pacea cu toti oamenii si sfintenia, fara de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu»”.

PF Daniel arata ca aceasta perspectiva a unei culturi a pacii spirituale si sociale trebuie studiata si promovata mai ales incepand 2016, declarat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ca An omagial al educatiei religioase a tineretului crestin ortodox. "Modul pozitiv in care este dobandit si cultivat darul pacii prin rugaciune si actiune educativa, personala si comunitara, poate deveni modul de viata sanatoasa si armonioasa intr-o lume individualista si secularizata, agitata si stresata, tehnicizata si robotizata, in care, in mod paradoxal, exista multa comunicare virtuala, dar putina comuniune reala, multa aglomeratie de oameni in orase, dar putine remedii pentru singuratate si depresie".

Citeste si:
Paștele, celebrat în aceeași zi. Scrisoarea către Sfântul Sinod...
Paștele, celebrat în aceeași...

Indemnul Patriarhului este ca "darul pacii si al bucuriei sarbatorii Nasterii Domnului Hristos trebuie impartasit, prin rugaciune si daruri spirituale si materiale, mai ales in aceste zile, copiilor orfani, batranilor singuri, oamenilor saraci, familiilor indoliate si intristate, bolnavilor si tuturor celor necajiti si neajutorati".

"Astfel, pacea si bucuria ingerilor si pastorilor de la Betleem vor lumina sufletele si chipurile oamenilor care simt ca semenii lor cu suflet bun si generos devin mainile iubirii milostive a lui Hristos catre toti oamenii defavorizati, aflati in nevoi sau in dificultate. Ca si in anii trecuti, in noaptea de 31 decembrie 2015 spre 1 ianuarie 2016 ne vom aduna in biserici spre a multumi lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El, mai ales pentru darul vietii, si spre a-I cere ajutorul Sau pentru Anul Nou in care intram. Cu prilejul sarbatorii Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos si al Anului Nou – 2016, va adresam tuturor doriri de sanatate si mantuire, pace si bucurie, dimpreuna cu urarea traditionala: La multi ani! Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti!", spune PF Daniel in finalul Pastoralei.

Citeste si:
Calendar ortodox. Schimbarea la Față a Domnului. Tradițiile acestei...
Calendar ortodox. Schimbarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.