Calendar ortodox. Anual, la data de 6 august, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos. Această sărbătoarea este în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului.

Calendar ortodox. Schimbarea la Față a Domnului

Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos este o sărbătoare ce datează încă de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a construit o biserică pe Muntele Tabor în Israel.

Sărbătoarea ortodoxăSchimbarea la Față a Domnului prăznuiește minunea care a avut loc pe Muntele Tabor, în momentul în care apostolii au realizat că Mântuitorul Iisus Hristos nu este doar un proroc, ci Fiul lui Dumnezeu.

În cultura populară, sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului vestește începutul toamnei, iar în unele zone din țară oamenii se conduc după o serie de tradiții și obiceiuri specifice acestei sărbători.

Calendar ortodox. Tradiții Schimbarea la Față a Domnului

Potrivit tradiției, în această zi oamenii dau de pomană tuturor apropiaților de sufletul celor care au trecut în neființă, iar în unele zone, oamenii sfințesc struguri la biserică, după care îi împart cu credincioșilor. Conform tradiției, în ziua Schimbării la Față, oamenii nu trebuie să se certe cu nimeni. Fetele nu trebuie să se pieptăne, pentru că ar putea să nu le mai crească părul.

În această zi este interzis și scăldatul. Acest lucru se datorează faptului că începând de pe 6 august temperatura apei scade, iar oamenii riscă să răcească. Cei care nu respectă tradițiile și însăși sărbătoarea se vor usca ca florile, deoarece acestea începând de pe 6 august încep să se vestejească. Persoanele care spală haine de această sărbătoare se vor umple de păduchi și de ploșnițe.

Tot tradiția spune că cei care mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față vor avea dureri mari de stomac. Dacă femeile care sunt însărcinate vor respecta tradițiile acestei sărbători vor avea o naștere ușoară, iar copiii le vor fi sănătoși.

Schimbarea la Față a Domnului este o sărbătoare în Postul Adormirii Maicii Domnului, iar credincioșii vor avea dezlegare la pește în această zi.

Citeste si:
Postul Crăciunului. Zilele în care credincioșii au dezlegare la peşte
Postul Crăciunului. Zilele în...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 August 2022 - 05 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.