Comisarul-sef Mihai Axente de la Directia Rutiera a Politiei Romane si seful Biroului Rutier Vaslui, Iulian Munteanu, retinuti de DNA dupa ce primul ar fi luat mita de la cel din urma pentru a nu constata nereguli la institutia condusa de acesta, au fost arestati preventiv pentru 30 de zile.

Tribunalul Vaslui a dispus, in noaptea de sambata spre duminica, arestarea preventiva pentru 30 de zile a comisarului-sef Mihai Axente, de la Directia Rutiera a Politiei Romane, si a sefului Biroului Rutier al municipiului Vaslui, Iulian Munteanu, acuzati de mai multe infractiuni de coruptie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia arestarii celor doi ofiteri de politie s-a facut la propunerea procurorilor DNA. Iulian Munteanu si Mihai Axente au fost retinuti, vineri seara, de procurorii DNA, insa ordonantele au expirat inainte de pronuntarea instantei de judecata.

Potrivit procurorilor DNA Iasi, din 2013 pana in prezent, Iulian Munteanu, in calitate de sef al Biroului Rutier Vaslui (structura la nivel de municipiu), a indeplinit atributii privind coordonarea si controlul activitatii de constatare si sanctionare a abaterilor contraventionale de catre angajatii acestei unitati.

In perioada respectiva, acesta a determinat mai multi agenti de politie din subordinea sa sa aplice sanctiuni pentru contraventii prevazute de Codul rutier mai blande decat care s-ar fi impus, mergand de la reducerea cuantumului amenzii pana la inlocuirea cu avertisment, ori chiar sa evite aplicarea vreunei sanctiuni. In unele situatii, Munteanu a pretins de la conducatorii auto favorizati foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul (baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scandura la pret redus pentru acoperisul unui imobil apartinand unui superior de-al sau, 400 de bucati de scandura cu model) si, totodata, i-a determinat pe subordonati sa falsifice procesele-verbale de constatare, in unele situatii chiar prin suprascriere, pe baza carora s-a stabilit natura sanctiunii, aratau anchetatorii DNA.

De asemenea, in 11 iunie 2015, Iulian Munteanu, aflandu-se in exercitarea atributiilor de serviciu, a intocmit procesul-verbal de cercetare la fata locului in legatura cu un accident rutier in care a fost implicata o persoana din anturajul ofiterului de politie si un agent de politie, denaturand realitatea si imprejurarile in care s-a produs evenimentul. In acest sens, l-a sanctionat contraventional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de politie, desi vinovata de producerea accidentului a fost cealalta persoana.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

In 30 decembrie 2014, Munteanu l-a determinat pe seful unei institutii sa indeplineasca in mod defectuos un act constand in coordonarea activitatii utilajelor de deszapezire in municipiul Vaslui, respectiv sa trimita un utilaj de deszapezire atat la proprietatea sa, la proprietatea unui superior si la spalatoria unei cunostinte, mai spuneau procurorii.

In cursul lunii august 2015, in schimbul interventiei la un angajat de la Registrul Auto Roman Vaslui pentru a urgenta inspectia tehnica periodica a unui autovehicul si eliberarea cu celeritate a cartii tehnice a autoturismului, Munteanu a pretins pentru sine materiale de constructie. De asemenea, a promis unei persoane ca va determina un lucrator de politie judiciara din cadrul politiei unui alt oras sa solutioneze cu celeritate un dosar penal in care era cercetata persoana respectiva, iar in schimb a pretins si primit obiecte de imbracaminte.

Citeste si:
Poliția Rutieră vine cu sfaturi pentru șoferi și pietoni pe timp de...
Poliția Rutieră vine cu...

In 6 februarie 2015, Munteanu a dispus folosirea in interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, in municipiul Vaslui, a unei persoane din anturajul sau, iar in 4 septembrie 2015, a falsificat prin alterare continutul unei autorizatii de reparatie emise de Biroul Rutier Vaslui pentru un autoturism, astfel incat proprietarul sa beneficieze de o despagubire mai mare, potrivit DNA.

La randul sau, in calitate de comisar-sef de politie in cadrul Politiei Romane (IGPR), Mihai Axente a primit de la Iulian Munteanu, in 8 aprilie 2015, produse alimentare (carne de miel) si bauturi alcoolice (vin de diverse sortimente) si a acceptat, la inceputul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confectionat artizanal (pat din lemn de esenta frasin), in legatura cu neindeplinirea unor acte ce intrau in atributiile de serviciu, respectiv pentru a nu constata nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui si a nu aplica eventuale sanctiuni, ca urmare a controlului de fond facut in perioada 30 martie - 20 aprilie 2015, aratau procurorii.

Citeste si:
Frații milionari Andrew și Tristan Tate, reținuți pentru viol și...
Frații milionari Andrew și...

Ei il acuza si pe seful Serviciului Rutier Vaslui (structura la nivel de judet), Ioan Virlan, ca a determinat, in 11 februarie 2015, pe un agent de politie din subordine sa modifice procesele-verbale de contraventie intocmite pentru doua persoane, in sensul modificarii sanctiunii aplicate, din amenda contraventionala in avertisment. In 7 septembrie 2015, l-a determinat pe acelasi agent de politie sa nu indeplineasca un act din sfera atributiilor de serviciu, respectiv constatarea si sanctionarea corespunzatoare a unei abateri contraventionale comise de o persoana.

In 8 octombrie 2015, acesta a dispus folosirea in interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea in municipiul Vaslui a unei persoane din familia sa, mai spuneau procurorii.

Si Augustin Nicolae Brat, subcomisar de politie in cadrul Serviciului Rutier Vaslui, este acuzat ca a intervenit pe langa un agent de politie care a constatat savarsirea de catre un conducator auto a unei abateri contraventionale, determinandu-l pe agentul constatator sa nu aplice sanctiunea care se impunea - amenda intre 340 si 425 de lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte amenda - pentru ca astfel sa evite suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.

Citeste si:
Guvernul interimar va prelungi cu 30 de zile starea de alertă
Guvernul interimar se va...

Munteanu este acuzat de trei infractiuni de luare de mita, dare de mita in forma continuata (doua acte materiale), doua infractiuni de trafic de influenta, doua infractiuni de abuz in serviciu, fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale, 12 infractiuni de instigare la abuz in serviciu, doua infractiuni de instigare la fals intelectual si trei infractiuni instigare la fals material in inscrisuri oficiale.

Axente este acuzat de luare de mita in forma continuata (doua acte materiale), scrie MEDIAFAX.

Ioan Virlan a fost pus sub urmarire si va fi cercetat sub control judiciar pentru savarsirea a trei infractiuni de instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.

Nicolae Augustin Brat a fost pus sub urmarire, fara a se lua vreo masura preventiva fata de acesta, pentru savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.