Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, miercuri, că Guvernul interimar va prelungi cu 30 de zile starea de alertă.

Starea de alertă din România va fi prelungită cu 30 de zile

"Începând de ieri suntem un guvern interimar. Pe perioada interimatului, Guvernul emite doar acte normative necesare pentru administrarea treburilor publice. Astăzi, Guvernul se va reuni în şedinţă şi va adopta o Hotărâre de Guvern prin care va prelungi cu 30 de zile starea de alertă", a declarat Bode la sediul MAI.

El a explicat că un Guvern interimar poate prelungi starea de alertă prin Hotărâre de Guvern, iar conform Constituţiei, hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor.

"Legile care stau la baza adoptării Hotărârii de Guvern de prelungire a stării de alertă sunt Legea 55/2020, Legea 136. Aceste legi prevăd deja care sunt măsurile pe care să le ia Guvernul prin Hotărâre de Guvern atunci când este demis sau când este cu puteri depline", a mai spus Bode.

Măsurile pe care le poate lua Guvernul în funcţie de situaţia epidemiologică

Potrivit ministrului de Interne, măsurile legale pe care le poate lua Guvernul în cazul pandemiei de COVID-19 sunt prevăzute în Legea 55/2020 şi pot evolua în funcţie de situaţia epidemiologică, informează Agerpres.

"Guvernul, fie că vorbim de Guvern cu puteri limitate, cum suntem noi acum, fie că vorbim de Guvern cu puteri depline, nu poate adopta măsuri restrictive asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale dacă restricţiile nu sunt deja prevăzute în lege. Prin Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă nu se promovează politici noi, ci doar se stabilesc, în concret, măsurile specifice unei perioade de maxim 30 de zile, prelungirea care are la bază o analiză obiectivă a factorilor de risc (...), care sunt la rândul lor prevăzuţi în Legea 55/2020", a mai explicat Lucian Bode.

Citeste si:
Starea de alertă urmează să fie prelungită cu încă 30 de zile de...
Starea de alertă urmează să...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Octombrie 2021 - 05 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.