Cei aproape o suta de mineri blocati in Salina Ocna Dej, judetul Cluj, au renuntat, sambata seara, la protest, dupa ce conducerea Societatii Nationale a Sarii le-a promis ca le accepta revendicarile salariale si a semnat un protocol cu sindicatul care ii reprezinta.

Prefectul judetului Cluj, Gheorghe Vuscan, a declarat, sambata seara, corespondentului MEDIAFAX, ca minerii care s-au blocat in Salina Ocna Dej din judetul Cluj au renuntat la protest, dupa ce conducerea Societatii Nationale a Sarii le-a promis ca le accepta revendicarile salariale si a semnat un protocol cu sindicatul care ii reprezinta.

Liderii salariatilor si conducerea Societatii Nationale a Sarii au avut, sambata, timp de cateva ore, negocieri mediate de prefectul de Cluj, Gheorghe Vuscan.

"Conflictul de munca spontan s-a incheiat si ne bucuram pentru acest lucru, in primul rand pentru sanatatea celor care de aproape 36 de ore erau in subteran. S-a ajuns la o concluzie si directorul general al Societatii Nationale a Sarii a incheiat un protocol cu sindicatul, iar in acest protocol s-a consemnat faptul ca se va reveni la alocarea bugetara pentru salarii la nivelul anului 2014 (una din solicitarile minerilor - n.r.). Urmeaza sa aiba o intalnire tehnica pe acest subiect, luni, la Bucuresti", a spus Vuscan.

Prefectul de Cluj a spus ca acest conflict de munca a fost dezamorsat si minerii au primit promisiuni ca revendicarile lor vor fi indeplinite in cel mai scurt timp.

"Minerii au renuntat la protest. Aveau si alte revendicari, pe care le-au inaintat directorului general, urmand ca si acestea sa fie discutate in intalnirea de luni de la Bucuresti", a mai spus Vuscan.

Minerii de la Salina Ocna Dej declansasera protestul vineri, cand primul schimb a refuzat sa iasa din subteran, iar ulterior s-au alaturat schimburile II si III, numarul protestatarilor din subteran ajungand, sambata la pranz, la 98 de persoane. Alti aproximativ 60 de mineri s-au solidarizat cu colegii lor din subteran si protestau in curtea unitatii.

Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuscan, a coborat in subteran, sambata dimineata, impreuna cu primarul din Dej, Morar Costan, pentru a discuta cu protestatarii si pentru a primi revendicarile lor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Culiță Sterp le-a dat replica oamenilor care l-au criticat în urma...
Culiță Sterp le-a dat replica...

Vuscan spunea ca revendicarile oamenilor erau in primul rand de natura salariala. "Dejul a cerut un plafon salarial la fel ca si in 2014 si, din pacate, s-a aprobat cu 250.000 de lei mai putin, in conditiile in care productia lor a crescut cu aproape 10 la suta. Am putea spune ca au muncit mai mult, dar plafonul lor de salarii s-a redus. Din realizarile de la Dej se platesc si alte sucursale din tara, sunt sase de toate, Dejul fiind cea mai profitabila sucursala, cu productia cea mai mare. Dejul asigura 35 la suta din productie", a afirmat Vuscan.

Prefectul de Cluj a spus ca autoritatile au asigurat pentru protestatarii din subteran mancare si apa, iar o ambulanta a fost mobilizata la salina pentru a monitoriza continuu starea de sanatate a minerilor.

Salina Ocna Dej este o sucursala a Societatii Nationale a Sarii SA, avand ca obiect de activitate extragerea, prepararea si comercializarea sarii geme. Sarea extrasa de la Dej este folosita, in special, in industria chimica, precum si in industria alimentara si in consumul uman direct. In prezent, la Salina Ocna Dej extragerea sarii geme se face din Mina Transilvania, deschisa exploatarii in anul 1979.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.